170.000 de turiști au vizitat Băile Figa în acest an! Ce investiții pregătește administrația din Beclean?

Complexul balnear Băile Figa atrage din ce în ce mai mulți turiști și crește de la un an la altul, reușind să devină o stațiune de referință pe harta turistică a țării, fiind o oază de sănătate mai ales că proprietățile apei sărate și a nămolului sunt asemănătoare cu cele de la Techirghiol.

Închiderea sezonului estival la Băile Figa arată că din ce în ce mai mulți turiști aleg acest complex balnear pentru a petrece câteva momente de relaxare. Circa 170.000 de turiști au trecut pragul complexului în acest an, cifră mai mare față de aceleași perioade ale anilor 2015 și 2016. Încasările la bugetul local al orașului Beclean au crescut și ele în acest an la 2,4 milioane de lei, față de circa 2 milioane de lei în fiecare din anii trecuți.

”În acest sezon am înregistrat o creștere, lucru bine-venit. Noi așteptăm în continuare turiști și pe sezonul de iarnă, fiindcă avem facilități cu un abonament gratuit care reprezintă o parte foarte convenabilă pentru fiecare turist care frecventează pe timp de iarnă partea de interior a parcului balnear” a precizat primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

Pentru anii viitori sunt programate noi investiții în complex

”Avem programate noi investiții în parcul balnear deoarece pentru a rezista în domeniul turistic trebuie să aduci tot timpul noutăți. În aceste condiții facem câteva investiții. Deja avem în plan amenajarea unui nou tobogan de dimensiuni mai mari, proiect care deja este la faza de licitație. Acesta va fi amenajat din bugetul local. În plus, facem noi demersuri la ministerul Turismului pentru amenajarea unui centru SPA, cu care să încercăm să extindem oferta de servicii și pe timpul iernii” a mai completat Nicolae Moldovan.

În plus, până în primăvara anului viitor, la Băile Figa va exista și un bazin cu apă caldă. ”Încă o investiție pe care o avem pe rol vizează încălzirea unuia dintre bazine, mai exact bazinul mare, unde apa va fi cu cel puțin 5 grade mai caldă, ceea ce va însemna foarte mult pentru complex” mai spune primarul.

”Avem și un parteneriat cu Facultatea de Agronomie din Cracovia, Polonia. Derulăm un proiect internațional de amenajare peisagistică a tuturor terenurilor degradate din zona complexului balnear. Vor fi amenajate toate zonele verzi și în plus, intenționăm să realizăm și o pistă de biciclete în jurul Băilor Figa, dar și drumul din partea opusă a Băilor Figa” a adăugat Nicolae Moldovan, menționând că a fost solicitat deja un acord de mediu pentru astfel de lucrări.

Șapte ani de când funcționează Compelxul Balenar Băile Figa

Complexul balnear Băile Figa fost inaugurat în iulie 2010. Stațiunea se întinde pe 15 hectare și este așezată într-o depresiune înconjurată de păduri, la doar 3 km de orașul Beclean.

Băile Figa au fost amenajate prin programul PHARE 2004-2006 “Coeziune Economică şi Socială – Proiect de Infrastructură Regională”, alături de Băile Cojocna şi Ocna Dej din judeţul Cluj.

Proiectul a avut ca obiectiv general îmbunătăţirea infrastructurii regionale în vederea creşterii economice, prin crearea unui cadru favorabil atragerii investiţiilor locale şi străine şi prin crearea unor locuri de muncă.

Pentru amenajarea Băilor Figa s-au cheltuit, în total, în primă fază, circa 2 milioane euro, bani cu care s-au construit terenuri de sport, centre de terapie, camping, bazine cu apă sărată, drumuri de acces şi alei pietonale. Ulterior, alte investiții au fost realizate pentru a crește standardele turistice ale complexului, fiind construit inclusiv un Aqualand.

Potenţialul turistic al zonei Băilor Figa constă în apele curative (clorosodice, puternic concentrate) şi în nămolul sărat, cu proprietăţi deosebite de vindecare în diferite boli ale sistemului nervos periferic, boli ale aparatului locomotor şi boli ale aparatului genital femeiesc.

FOTO: www.bailefiga.com