Ziua Holocaustului, marcată și la Bistrița

La Monumentul Deportaţilor, situat pe strada General Grigore Bălan, în faţa Centrului Multicultural Sinagoga Bistriţa au fost comemorate astăzi Victimele Holocaustului.

Ceremonia a început cu depunerea de corone de flori, după care reprezentanți ai autorităților locale au rostit sccurte alocuţiuni.

Prezent la eveniment a fost și viceprimarul municipiului Bistrița, Gelu Muthi, care a declarat că „astăzi, când pe teritoriul României se comemorează Ziua Holocaustului, trebuie să ne aducem aminte de victimele Holocaustului și să facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca astfel de grozăvii să nu se mai poată repeta”.

Această zi a fost marcată pentru prima oară în România, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern, la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.

Ziua Holocaustului este celebrată pe 9 octombrie, dată la care, în 1941, a început deportarea evreilor. Cei peste 7.500 de evrei bistriţeni, sunt parte integrantă a celor peste 170.000 de evrei de pe teritoriul Transilvaniei şi peste 80.000 din vechiul Regat, totalizând aproximativ 250.000 de victime nevinovate deportate în lagărele de la Auschwitz şi Birkenau.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto: www.primariabistrita.ro