Primăria Bistrița ar fi acordat nelegal scutiri de la plata taxei pe teren datorată de firma care administrează Aerodromul EUROAIRBIS

Camera de Conturi Bistrița-Năsăud a stabilit în urma unui control pe care l-a efectuat la Primăria Bistrița că instituția ar fi acordat fără bază legală scutiri de plată a taxei pentru teren pentru compania SC Eurocompozire SRL, cea care administrează aerodromul din municipiu. 

”Stabilirea eronată pentru perioada 01.01 .2014-31.12.2016 a taxei pe teren datorată de SC Eurocompozite SRL pentru terenul intravilan concesionat în suprafaţă totală de 56.333 mp, având ca destinaţie aerodrom şi heliport, precum şi acordarea nelegală de scutiri de la plata taxei pe teren în perioada 2014-2016. Au fost încălcate prevederi privind Codul fiscal. Valoarea abaterii este în cuantum total de 104.174 lei, din care 78.028 lei debite şi 26.146 lei majorări de întârziere. Abaterea este prezentată în procesul-verbal de constatare, anexă la raportul de audit financiar” se arată în documentul Camerei de Conturi Bistrița-Năsăud.

Acum, municipalitea ar trebui ”să înregistreze în evidenţa contabilă veniturile suplimentare stabilite în timpul misiunii de audit, reprezentând taxă pe teren datorată de către contribuabilul SC Eurocompozite SRL şi să dispună luarea măsurilor legale pentru încasarea veniturilor suplimentare reprezentând taxă pe teren, cuvenite bugetului local al municipiului Bistriţa, inclusiv a majorărilor de întârziere actualizate până la data plăţii efective a acestora. Extinderea verificărilor asupra tuturor scutirilor la plata taxei pe teren aprobate în vederea identificării unor situaţii similare în care au fost acordate facilităţi fără respectarea prevederilor legale, înregistrarea obligaţiilor în evidenţa fiscală şi dispunerea măsurilor pentru încasarea integrală a sumelor. TERMEN DE REALIZARE:31 decembrie 2017” mai spun cei de la Camera de Conturi.  

Însă, Primăria Bistrița nu este de acord cu acest raport de audit financiar întocmit de Camera de Conturi Bistrița-Năsăud și este pregătită să îl atace în instanță.

Foto: arhivă