Mai bine de două luni de când a început școala, dar elevii încă nu primesc lapte, corn sau fructe. Vezi de ce!

România participă la Programul pentru școli al Uniunii Europene prin care se oferă ajutor financiar din Fondul European de Garantare Agricolă pentru acordarea gratuită de fructe, legume, lapte și produse lactate în școli.

Cu toate acestea, deocamdată, în județul Bistrița-Năsăud procedurile nu sunt finalizate și elevii nu beneficiază de aceste produse.

La ora actuală, Consiliul Județean se află în procedură de achiziții privind furnizorii fructelor, laptelui, a produselor derivate și a produselor de panificație” afirmă Oana Gherman, purtător de cuvânt al Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud.

Licitațiile nu sunt încă finalizate, cu toate că unele au fost demarate încă din luna iulie.

În ceea ce privește licitația pentru contractul de furnizare produse lactate, Bogdan Ivan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a declarat că ”prima licitație pentru încheierea unui contract de furnizare produse lactate s-a publicat în 21 iulie. Până în 29 august s-au depus ofertele și din 30 august a început etapa de evaluare. Contractul s-a anulat în 5 octombrie din cauză că unul dintre ofertanți s-a retras, iar celălalt a fost declarat neconform. Acum urmează să organizăm o nouă licitație. Anunțul se va posta în curând pe SEAP (n.r. – Sistemul Electronic de Achiziții Publice). Se va încheia un acord cadru pe 2 ani, cu o valoare minimă de aproximativ 4 milioane lei și maximă de 6 milioane lei (variația este în funcție de zile și copii).

Și referitor la licitația pentru corn, cu toate că anunțul pentru organizarea acesteia s-a publicat încă din vară, din 21 iulie și până în data de 25 august s-au depus ofertele, în momentul de față licitația a fost contestată și este suspendată. ”Se așteaptă un răspuns de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Valoarea minimă aproximativă este de 3,49 milioane lei și valoarea maximă 3,63 milioane lei” a completat Bogdan Ivan.

De asemenea, CJ B-N informează că și ”licitația pentru fructe urmează să fie publicată pe SEAP. La fel ca și în cazul contractului pentru lapte se va încheia un acord cadru pe o perioadă de 2 ani cu o valoare minimă 1,8 milioane lei și maximă de 2,7 milioane lei (variația este în funcție de zile și copii)” .

Situația a fost similară și anul trecut, în anul școlar 2016 – 2017, elevii primind aceste produse abia în spre semestru doi.

În total, în anul şcolar 2017-2018, 33.789 de preşcolari şi elevi din judeţ ar trebui să primească aceste produse la şcoală, majoritatea fiind din Bistiţa, peste 14.000.