Cetatea Medievală a Bistriței ar costa 4.5 milioane de euro! Un proiect fără finanțare deocamdată, dar cu mari-speranțe!

Primăria Bistrița a finalizat documentația pentru lucrările de intervenţie a proiectului „Cetatea medievala Bistrita- Punerea in valoare a patrimoniului cultural„ și în urma ședinței extraordinare de astăzi au aprobat documentația.

Valoarea totală a investiției se ridică la 20.195.806 lei, adică 4,5 milioane euro.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural de valoare națională – Cetatea Medievală Bistrița” și a identității culturale, în vederea creșterii calității vieții în comunitate.

f4

f6

 

 

 

 

 

f12

 

f11

 

 

 

 

 

 

 

Principalele intervenții propuse sunt:

– Conservarea zonei de protecție istorico-architecturală, zona existentă în mod real în peisajul Municipiului Bistrița și care trebuie deschisă și spre celelalte zone din oraș, în mod controlat în sens urban si edilitar.

– Restaurarea și punerea în valoare a porțiunilor din zidurile istorice păstrate ale Cetății medievale.

– Marcarea unui traseu turistic istoric și cultural multifuncțional, care să urmarească traseul zidului de incintă al Cetății medievale și care să omogenizeze imaginea de oraș cultural european al municipiului Bistriţa.

Posibilitatea accesării tuturor elementelor interesante existente in centrul istoric si cultural Bistriţa, pentru persoanele cu handicap.

– Integrarea functiunilor noi si adaptarea infrastructurii si a utilitatilor necesare.

– Rezolvarea pe verticală și pe orizontală a circulației pe întreg traseul zidului Cetății Bistriţa, în conformitate cu cerințele pentru persoanele cu handicap.

– Marcarea intrarilor in Zona Istorica protejata, care se va face din punct de vedere vizual mai accentuat, iar întreaga linie a traseului zidului Cetății va fi pusă in valoare.

Concret, despre mult-așteptata finanțare de 4.5 milioane de euro

În data de 25 martie 2016, Autoritatea de Management POR din cadrul MDRAP a publicat Ghidul Solicitantului pentru ”Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”,  sesiunea de depunere a proiectelor urmând a avea loc începând cu data de 25 mai 2016 si pana in data de 24.11.2016. În 24 august 2016 se începe evaluarea proiectelor depuse până la acea dată, urmând apoi o evaluare lunară până la epuizarea fondurilor .

Vor avea prioritate la finanțare acele obiective de patrimoniu localizate în teritorii conectate la cresterea economică, a căror restaurare va contribui în mod direct la cresterea competitivitătii arealului în care sunt localizate, Cetatea medievala a Bistritei îndeplineste aceste criterii de prioritizare.

 

f1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marcarea traseului de vizitare, va face vizibil publicului si exteriorul zidului Cetatii Bistriţa (extramuros) cu pozitionarea Portilor principale de intrare in Cetate si a Turnurilor breslelor si traseul va fi deschis spre strazile comerciale principale si spre parcul orasului.

Peste 100.000 de euro a costat documentația acestui proiect

 

Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru obiectivul de investiţii „Cetatea medievala Bistrita- punerea in valoare a patrimoniului cultural” a fost intocmita de catre SC Proiectech SRL Bucuresti in asociere cu SC Transark srl.

486.324 de lei (108.000 de euro) a costat documentația necesară acestui proiect, iar contractul a fost atribuit în urma unei licitații la care au ma participat încă 2 firme.

 

Se va incerca si refacerea pe portiuni izolate, a ”drumurilor de straja” la partea superioara a zidurilor Cetatii. Partea superioara a zidurilor poate oferi o priveliste impresionanta asupra unor zone ale orasului prin amenajarea unor puncte de interes vizual, asa numitele “belvedere”.

 

f2

ff2

 

 

 

 

 

 

 

În acest context, legat de oferta turistica data de calitatea excelenta a asezarii istorice medievale Cetatea Bistrita, investiţia propusa în acest moment se justifica şi din alte motive ce vizează:

– includerea obiectivului Rondul Cetatii din Bistrita în circuitele turistice locale, naţionale şi internaţionale ale oraşului oferite de operatorii de turism;

includerea obiectivului Rondul Cetatii din Bistrita în traseele de pelerinaj ce vizeaza localitaţile europene încarcate de semnificaţii cultice, istorice sau cultural-religioase;

– creşterea numarului de vizitatori în cetatea Bistrita, motivaţi de vizitarea spaţiului cultural multietnic marcat de tradiţii istorice seculare;

– crearea de locuri de munca în faza de operare, legat de ofertele turistice din Cetatea Bistritei, managementul ofertelor turistice şi culturale în care va fi implicata municipalitatea (ca spaţiu destinat expoziţiilor, organizarii de simpozioane sau concerte in aer liber, pe amplasamentul achizitionat de Primaria Bistrita adiacent Turnului Dogarilor catre Parcul Municipal);

– promovarea imaginii oraşului Bistrita ca centru cultural cu tradiţii legate de Evul Mediu, Umanism şi Renaştere;

Obiective:

3

4

 

 

 

 

 

 

– promovarea imaginii oraşului Bistrita ca centru cultural cu tradiţii legate de Evul Mediu, Umanism şi Renaştere;

– Includerea obiectivului Rondul Cetatii din Bistrita în circuitele turistice locale, naţionale şi internaţionale ale oraşului oferite de operatorii de turism;

– Includerea obiectivului Rondul Cetatii din Bistrita în traseele de pelerinaj ce vizeaza localitaţile europene încarcate de semnificaţii cultice, istorice sau cultural-religioase;

Crearea traseul de vizitare va face vizibil publicului si exteriorul zidului Cetatii Bistriţa (extramuros) cu pozitionarea Portilor principale de intrare in Cetate si a Turnurilor breslelor si traseul va fi deschis spre strazile comerciale principale si spre parcul orasului.

Dacă se va obține finanțarea, perioada de implementare a proiectului este de  18 luni.

 

3 comments

  1. oare pentru niste proiectoare puternice ca pe vremuri si care sa puna in lumina maretia bisericii evanghelice este nevoie de un proiect de zeci de mii? daca da,atunci sa repuna in functie cele care au existat si s-au volatilizat. Tigla traditionala de pe acoperis a fost vanduta catre indivizi care locuiesc in zona Casei de cultura.Se poate vedea tigla de mare valoare pe varfurile gardurilor din zona mentionata.Cum justifica primarul prezenta acelor vestigii pe gardurile persoanelor fizice.Daca nu cumva un arhitect al primariei locuieste tocmai in spatele zidurilor acoperite cu tigla istorica.

  2. Exista riscul sa se adauge noi kitschiuri sau lucruri inutile la fel cum s-a intamplat cu restaurarea pasajelor unde a fost denaturat tocmai adevarul istoric (vezi copertina inutila de sticla din Pasajul Macelarilor). De aceea trebuie avuta mai multa grija pentru pastrarea si punerea in valoare a datului material si spiritual atata cat vine din istorie. Iata ce spunea Nicolae Iorga in lucrarea sa intitulata „Neamul romanesc in Ardeal si Tara Ungureasca la 1906 ” despre pastrarea trecutului istoric al Bistritei: „Bistriţa nu este nici pe departe o Sighişoară , căci n-a păstrat din zidurile ei decât ce se mai vede în marginea râului printre copacii bătrâni ai unei frumoase plimbări şi din trecut nu-ţi vorbeşte nici un alt martur decât biserica de pe care tocmai se rădea , În călătoria mea din urmă , spoiala neagră a veacurilor , care aminteşte mai mult decât pătează”. Aviz celor care dupa incendiul din 2008, au vopsit turnul Bisericii Evanghelice cu vopsea lavabila!

  3. Dar ma gandesc ca dupa acesti 4 ani de mandat pe care ii mai are Cretu, va mai vrea inca un mandat pt ca nimeni nu va sti cum sa puna in practica un proiect asa de mare, nu?….numai el va avea destula experienta.😣😤😞😒…Doamne, pazeste ne!!!