Atenție, pescari: au început controalele pe ape! Cine NU are cotizația plătită riscă amenzi de la 200 la 600 de lei! Anul ăsta s-a băgat taxa de repopulare, în valoare de 30 de LEI!

În acest weekend, Asociația  Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi împreună cu Jandarmeria au efectuat o serie de controale inopinate pe apele pe care le gestionează!

Pescarii depistați au fost trimiși acasă și deocamdată NU s-au aplicat amenzi! Amenda este cuprinsă între 200 și 600 de lei!

Unde se pot viza permisele de pescuit:

Bistrița: – permisele de pescuit se eliberează la magazinul Vânătorul și Pescarul din Bistrița,

– la sediu AJVPS de pe strada Făzănăriei.

Beclean: – la sediul Ocolului Silvic (Doru Mărcan, paznic de vânătoare și pescuit)

Năsăud:  – la Ocolul Silvic  din oraș (ing. Gavriloaie Zaharie).

 

Pe 2018, pescarii trebuie să achite 100 de lei! Pensionarii, femeile și copiii au REDUCERE! S-a băgat taxa de repopulare: 30 de lei/pescar!

AJVPS a realizat o amplă acțiune de repopulare a apelor Bistrița, Someș și Șieu, acțiune pentru care au obținut toate avizele necesare: de la Agenția pentru Protecția Mediului, de la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură și de la Agenția pentru Arii Protejate.

Cea mai amplă acțiune de repopulare a apelor curgătoare din județ a avut loc în două etape ! În prima fază, din banii de cotizații, Asociația Județeană pentru Vânătoare și Pescuit a re-populat râul Bistrița, Șieu și Someș și a dat drumul la peste 55.000 de carași și crapi. (2.7 tone). Peștele a fost adus de la lacul Budurleni și deține toate avizele fito-sanitare.

Repopularea are loc pe baza unui studiu realizat de Institutul Piscicol de la Galați, documente care au stat la baza avizelor eliberate de la Agenția pentru Protecția Mediului, inclusiv pe zonele protejate (unde legislația este foarte strictă).

Două săptămâni mai târziu, a avut loc o altă repopulare realizată din fonduri donate de mai mulți bistrițeni, majoritatea persoane-publice. Marius Bălan s-a ocupat de repopularea cu crapi de mari-diensiuni (aproximativ 400 de kg), eliberat pe râul Bistrița și pe Șieu.

Conform documentelor deținute de AJVPS, repopularea realizată din donații s-a făcut cu specia „crap românesc” (cyprinus carpio), respectând toate avizele și pe baza facturii și a declarației de conformitate eliberată în acest sens de SC Bistrița SA!

Taxa: 70 de lei + 30 de lei taxă de repopulare. TOTAL: 100 de lei!

Pensionarii, femeile și copiii peste la 14 ani plătesc 35 de lei + 30 de lei repopulare. Total 65 de lei. Copiii sub 14 ani nu plătesc cotizație.

De menționat că numai reprezentanții AJVPS împreună cu Jandarmeria sunt singurii care pot efectua controale pe malul râurilor în vederea depistării pescarilor care NU dețin dreptul de a pescui.

Referitor la repopulări, acest aspect este reglementat prin contractul de management încheiat de AJVPS cu Agenția Națională pentru Acvacultură și Pescuit ( care deține resursa acvatică). Tocmai de aceea, în cursul acestui an vor urma alte repopulări pe apele din județ!

Asociațiile de Pescuit din țară eliberează permise de pescuit pentru apele pe care le gestionează, dar în baza unor protocoale de reciprocitate, se poate pescui și pe apele din județele limitrofe (Suceava,  Cluj, Mureș, Maramureș). Excepție face județul Bihor și Salaj care NU au protocol încheiat cu AJVPS BN.

Aceste protocoale dintre Asociațiile de Pescari stipulează că pescarii sunt OBLIGAȚI să-și vizeze permisul la Asociația din județul unde are domiciliu, (pentru a evita cazurile în care pescarii își aleg o asociație care are cel mai mic tarif anual, pentru ca ulterior să aibă dreptul de a pescui în alte județe)

La cererea pescarilor se vor efectua 2 controale pe săptămână pentru verificat permisele de pescuit!

AJVPS gestionează principalele ape curgătoare din județ și execută controale în vederea depistării pescarilor care NU dețin dreptul de a pescui. Reprezentanții AJVPS susțin că pescarii au solicitat aceste controale.

În urma unui protocol cu Jandarmeria, AJVPS BN va face controale cât mai dese pe diferite zone din întreg județul.  Asta pentru a stopa braconierii sau persoanele care rețin pești sub dimensiuni.

Ape gestionate de AJVPS: râul Someș, râul Șieu, râul Bistrița, pârâul Roșua, pârâul Lechința. Din alte județe: Maramureș, Mureș, Suceava și Cluj (Someșul Mic, Someșul Mare).

 

Taxe pentru vânători:

Vânători: 1.040 lei pe an + 60 lei pt hrană + 50 lei pt repopulare. TOTAL : 1.150 lei/vânător

pensionari: TOTAL: 780 de lei + 60 lei pt hrană + 50 lei pt repopulare. TOTAL: 890 de lei.

femei, elevi, studenți: TOTAL: 520 lei + 60 lei pt hrană + 50 lei pt repopulare. TOTAL: 630 de lei.

Pescarii din Bistrița care și-au plătit cotizația pot pescui și pe apele din Mureș, Maramureș, Cluj și Suceava gestionate de asociațiile care au încheiat protocole de reciprocitate cu AJVPS BN.

5 comments

  1. Informatia in ceea ce priveste reciprocitatea este doar partial adevarata.Pentru apele gestionate de AJVPS Mures , incepind cu 15 martie nu mai este acord de reciprocitate si conform deciziei AJVPS Mures nu se mai semneaza acorduri de reciprocitate pentru acest an cu nici o asociatie.

  2. Crap si caras pe Somes, asta ca sa suplineasca pestele indigen al Somesului Mare, clean, scobar, mreana decimati in ultimii ani de cormorani, balastiere si escavari ilegale in albie, braconieri. De ce? Pentru ca pana in prezent ajvps Bn. nu a facut nimic pentru stoparea acestui flagel dar bani a stiut sa incaseze. Ce sa facut cu acesti bani (si nu putini) in ultimii ani cand stim si noi?

  3. Prin ce lege au stabilit aceste taxe ??????? Legea facuta de cei din poze ????

  4. suga te-ai umflat de la sarmale ?atata ai priceput tu din articol ?

  5. Bulangii,repopularea sa facut din sponsorizari !