Ultimele noutati

1.5 milioane pe BETOANE: Curtea Muzeului Județean a fost pavată cu dale de PIATRĂ! Mai țineți minte cum arăta înainte? Pe ce s-au cheltuit banii: s-a pavat o curte cu dale, s-a montat tablă pe acoperiș și s-au modernizat 8 camere!

page 1

Muzeul Județean a accesat un proiect finanțat din fonduri norvegiene în valoare de 1.5 milioane de euro pentru reabilitarea curții interioare și a unor spații din incintă. Șantierul a durat 2 ani și jumătate deși trebuiau finalizat anul trecut.

Pe ce s-au cheltuit 1.5 MILIOANE de euro: s-a pavat o curte cu dale, s-a montat tablă pe acoperiș și s-au modernizat 8 camere!

Administrația Radu Moldovan a prezentat cu mare tam-tam aceste proiect, care la o analiză atentă NU reprezintă mare-lucru. În sensul că din sumele enorme alocate acestui proiect au loc lucrări de reabilitare a unui subsol de 100 de metri pătrați și încă 8 camere din incinta instituției. TOTAL: 400 de metri pătrați. De asemenea, se refac fațadele interioare și acoperișul pe alocuri și se montează piatră pe holuri. Se înlocuiesc geamurile cu tâmplărie din lemn stratificat și se realizează două fântâni arteziene, la intrare.

Conform proiectului, spațiul verde s-a redus de la 8.700 de metri pătrați la 3.600 de metru pătrați (aproximativ 60 la sută din suprafața verde va dispărut). Arhitecții au propus modificarea curții interioare prin REDUCEREA semnificativă a spațiului verde existent și montarea unor dale de piatră.

“La nivelul curții interioare se vor amenaja mai multe zone: zona de acces, zona de piață urbană, zona de grădină urbană care este de fapt o zona de tranziție spre ultima din cele patru zone – zona satului românesc”. (extras din proiectul întocmit de SC. ARHI-BEAST SRL Cluj-Napoca).

Proiectul a fost respectat întocmai, iar curtea interioară a fost PAVATĂ în totalitate și arbuștii ornamentali și  copacii au fost tăiați.

 

a11

 

 

 

 

 

 

 

a4

 

 

 

 

 

 

 

a2

 

 

 

 

 

 

 

 

S.C. ELECTRA GENIU S.R.L. din Deva a câștigat contractul, dar NU a putut duce la capăt investiția deoarece a intrat în faliment.
Lucrările au stagnat în vara anului 2016 și au fost reluate în luna octombrie. Contractul a fost preluat în sub-antrepriză de firma Lucicor Prod SRL.

De la Consiliul Județean, 50.000 de euro pe lucrări suplimentare și 500.000 de lei, dați cu împrumut pentru continuarea lucrărilor!

În 8 aprilie, CJ a alocat suplimentar 500.000 de lei pentru derularea fără sincope a proiectului, până la obţinerea următoarei tranşe de bani de la Ministerul Culturii.  Prin Hotararea de Consiliu Județean nr. 72, Consiliul Județean a alocat încă 250.000 de lei pentru lucrări suplimentare.

a21

a1

 

 

 

 

 

 

a78

a12

 

 

 

 

 

 

 

Prin Hotărârea de Consiliu Județean nr 149, valoarea proiectului s-a majorat cu 570.000 de lei și s-a dat un nou termen-limită: 30 aprilie.. valoarea totală a proiectului se majorează, ca urmare a adăugării unor activități noi (amenajare teren, cheltuieli de management, consultanță, etc.) cu suma de 571.985,45 lei, respectiv de la 6.250.379 lei la 6.822.364,45 lei, reprezentând valoarea eligibilă majorată a proiectului, de 6.493.998 lei, și cheltuielile neeligibile de 328.366,45 lei.

”Concept de amenajare, funcţionare şi revitalizare a unor spaţii interioare şi curţii Muzeului Judeţean Bistriţa-Năsăud” este de 6.250.379 lei (inclusiv TVA). De acești bani s-a modernizat acoperișul, subsolul și unele spații interioare, iar curtea complexului a fost pavată cu materiale speciale, care se folosesc la restaurări.

Modernizarea Muzeului Județean va fi prezentată Ministrului Culturii, care va veni la Bistrița vineri, de la ora 10.

Citiți și: 

m79-640x400

1 MILION de euro puși la bătaie pentru modernizări “de fațadă” la Muzeu! Curtea de BASM va fi MASACRATĂ: 60% din spațiul verde, înlocuit cu PAVAJ!




Comentarii

  • Oare in curet faceti pastravarie…asa arata a bazine de crestere industriala a pastravului !

  • Bani aruncați pe fereastra. Nu mai avem nevoie de spațiu verde nici de copaci, mai bine distrug tot. De fapt au distrus tot.

  • prof. Florin I. Bojor

    Cand vor vedea pozele astea norvegienii, oare nu vor regreta ca ne-au dat banii?

  • Balan Marius- Ecologist B-ta

    Mai are rost sa te pui cu prostii si nepasatorii. Vegetatia, specile si arbustii erau inainte ca intr-o gradina botanica. Acuma avem HALAOA, de beton, borduri si DALE fara numar. Uite asa se distruge frumosul din acest oras.

  • Prea mult beton si prea putina vegetatie in curtea de dimensiuni generoase cu atat mai mult cu cat muzeul are in componenta sa o sectie de Stiintele naturii. Cel putin zona cu bisericuta din lemn trebuia tratata intr-un stil mai rustic. Pe de alta parte, in doua dintre imagini se vede ca subsolul dispune de spatii generoase care nu sunt folosite. De aceea ar fi bine ca Sectia de Stiintele naturii sa fie prevazuta cu un acvariu care ar putea fi amenajat la subsolul muzeului, dupa modelul celui de la USAMV Cluj. Acvariul populat cu specii piscicole prezente in apele din toate zonele judetului, dar si cu exemplare exotice, ar putea constitui o baza de diversificare a activitatii stiintifice derulate in cadrul sectiei de Stiintele Naturii, dar si o crestere a gradului de atractivitate al muzeului pentru vizitatori.

Caricatură

Ne gasiti pe: