Bistrițeanul Marius Negrea mai stă 30 de zile în spatele gratiilor. A primit mandat de arestare preventivă

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate a Poliției Române, sub coordonarea procurorilor DIICOT, împreună cu polițiști ai Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și cu sprijinul Europol și Eurojust, au efectuat percheziții la membrii unui grup infracțional specializat în efectuarea de transporturi de droguri, cu autotrenuri, în spațiul european.

Gruparea era condusă de bistrițeanul Negrea Marius. Acesta, a fost reținut inițial pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și mare risc.

Ulterior, Negrea a fost prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă. Instanța a admis cererea procurorilor, astfel că acesta va mai rămâne încă 30 de zile în arest, fiind emis un mandat de arestare preventivă pe numele său.

Pentru destructurarea aceleiași grupări, s-a acționat simultan în Germania, Marea Britanie și Olanda.

Bistrițeanul Negrea Marius – liderul grupării

10430405_324246787770476_1034051315653031393_nAu fost efectuate 10 percheziții domiciliare, în județele Bistrița-Năsăud (7), Alba (2) și Neamț (1), la membrii grupului infracțional organizat, format din cetățeni români, specializat în efectuarea de transporturi de droguri de risc și mare risc, în spațiul european.

Din cercetări, a reieșit că liderul grupării (n.r. – potrivit DIICOT este vorba despre Negrea Marius) ar fi avut legături cu furnizorii de cocaină din America de Sud și cu clienți din Marea Britanie.

Ruta preferată – Olanda – Marea Britanie

Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiți conducători de autotrenuri cetățeni români, angajați la diverse companii de transport.
În urma perchezițiilor efectuate, au fost depistați liderul grupării și un alt membru, care au fost conduși la sediul DIICOT – Structura Centrală, în vederea audierilor.

Mii de euro, lire și lei – bani descoperiți în casele percheziționate

De asemenea, au fost indisponibilizate 2.250 de euro, 3.000 de lire, 2.000 de lei, un autoturism, telefoane mobile, laptop-uri, cartele SIM, documente, înscrisuri și însemnări relevante în cauză.

Pentru destructurarea grupului infracțional au colaborat polițiști din România, Spania, Belgia, Olanda, Marea Britanie și Germania

Cercetările au fost inițiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activității infracționale a fost demarată o cooperare internațională, prin intermediul Europol și Eurojust, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia și Olanda.

Astfel, în aceeași cauză, pentru documentarea activității infracționale, s-a acționat simultan în Germania, în Marea Britanie și în Olanda.

Acțiunea desfășurată în Germania s-a finalizat cu reținerea a doi cetățeni români și a unui cetățean german, care i-ar fi sprijinit în confecționarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme.

În Marea Britanie a fost reținut un cetățean străin cu statut de refugiat, care ar fi asigurat distribuția drogurilor în această țară.

Autoritățile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetățean român.

În Olanda a fost efectuată o percheziție solicitată de autoritățile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.

Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autoritățile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) și contrabandă cu țigări, membri ai aceleiași grupări.

Sute de kilograme de droguri

Până la data acțiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg. de ketamina și 55 de kg. de cocaină de autoritățile din Spania, Franța și Marea Britanie.

La acțiune au participat și polițiști ai Direcției Operațiuni Speciale și Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române, polițiști din cadrul din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, serviciilor de combatere a criminalității organizate Bistrița Năsăud și Neamț precum și din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița Năsăud, Alba și Neamț.

Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul S.R.I.

La nivel internațional, Europol a oferit suport analitic și operațional, iar partenerii de cooperare din cadrul BKA Germania, Guardia Civil-Spania, Poliția Națională din Belgia, Poliția Națională din Olanda, National Crime Agency și Metropolitan Police din Marea Britanie, atașații de afaceri interne ai României în Olanda și de la Europol, precum și D.E.A. din S.U.A. au adus un aport operativ deosebit de important.

Sursa foto: www.facebook.com