Bistrițeni, cereți-vă înapoi banii pentru taxa auto!

Veste bună pentru proprietarii de mașini care, în intervalul 1 ianuarie 2007 – 1 februarie 2017, au fost obligați să plătească sute și, chiar, mii de euro, pentru a-și înmatricula mașina. Guvernul Tudose a adoptat la începutul lunii august, o ordonanță de urgență ce prevede restituirea integrală a tuturor formelor taxei auto. Mai mult, statul va plăti și dobânda aferentă.

La auzul acestei vești tot mai mulți proprietari de autoturisme și autovehicule din întreaga țară s-au înghesuit la sediile județene ale Administrațiilor Finanțelor Publice pentru a depune cereri în vederea restituirii banilor, mai ales că la finele lunii trecute a fost publicat în Monitorul Oficial și formularul pentru recuperarea taxei auto.
Și în Bistrița-Năsăud au apărut deja primii solicitanți.

parascaDirectorul Administrației Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud, Cristian Parasca, a precizat că în primele zile, bistrițenii s-au înghesuit să solicite returnarea banilor, crezând că termenul limită pentru depunerea cererilor este 31 august 2017. Însă, acesta este de fapt 31 august 2018. În plus, proprietarii de mașini care deja au depus în trecut cereri de restituire nu vor mai trebui să depună altele noi.

La nivel județean, în ultimii zece ani, adică în perioada 1 ianuarie 2007 – 1 februarie 2017, au achitat taxele auto peste 29.000 de cetățeni. Dintre aceștia, 4.700 au cerut deja banii înapoi, unii dintre ei acționând în instanță și având chiar și sentințe în acest sens. Restul de aproximativ 25.000 pot cere banii înapoi în această perioadă.

Din momentul publicării în Monitorul Oficial a modelului de cerere, doar în primele două zile circa 150 de bistrițeni s-au înghesuit deja pentru a depune cereri. Normele de aplicare vor fi publicate până cel târziu în luna octombrie, așa că nu trebuie să vă grăbiți.

Restituirea tuturor formelor taxei auto se va face în intervalul 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018, iar pentru timbrul de mediu în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule au fost obligatorii, în mod succesiv, între anii 2007 și 2017. În prezent, nu mai există nicio taxă de mediu obligatorie la prima înmatriculare a unei mașini în România.

One comment

  1. Foarte bună măsură dar o să reziste până în 2018 decembrie ?