Ce document lipsește pentru modernizarea Sălii Polivalente din Bistrița? Acesta ar asigura finanțarea de circa un milion de euro pentru reabilitare

Sala Polivalentă din Bistrița a fost cuprinsă pe lista de investiții a Companiei Naționale de Investiții încă de pe vremea când Gabriela Szabo a fost ministru al Tineretului și Sportului. De atunci și pînă acum, adică de circa trei ani, lucrurile nu s-au mai mișcat din cauză că demersurile sunt blocate de un document.

Directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Bistrița-Năsăud, Constantin Florian, a explicat pentru Ziar de Bistrița care este situația exactă și ce se poate face în acest caz.

”Noi suntem pe lista de investiții a Companiei Naționale de Investiții dar există o problemă legată de regimul juridic al terenului de sub clădire. În momentul acesta, terenul este în folosința Ministerului Tineretului și Sportului și ar trebui să fie în administrarea ministerului. Ca să se poată face acest lucru trebuie o hotărâre de Guvern sau trebuie o modificare la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară pe baza unor documente. Cu aceste documente începi deja să te complici pentru că suntem într-o altă etapă în care sunt necesare niște lucrări și niște dotări pentru avizul ISU. Dacă nu vrei să faci această modificare, avizul ISU nu e necesar pentru că sala e construită înainte de 2008 și nu i-a fost schimbată destinația. Dar dacă vrei să faci modificarea în extrasul de carte funciară, te-ai lovit de problema aceasta. Totul ține și de bani, pentru că ar mai fi necesari circa 97.000 de lei, care înseamnă studii, proiecte, lucrări, pentru obținerea avizului ISU și modificarea extrasului de carte funciară. Deci noi suntem aprobați și doar această modificare mai lipsește, ca să predai obiectivul” a declarat Constantin Florian pentru Ziar de Bistrița.

Valoarea lucrărilor prin proiectul Companiei Naționale de Investiți s-ar ridica la aproximativ un milion de euro, însă, din cauza acestei probleme, finanțarea e blocată.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud ar putea prelua clădirea în administrare

Dată fiind această situație, ar mai exista o variantă, prin care autoritățile județene ar fi interesate să facă alte demersuri de a prelua sala, din administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, în administrarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Constantin Florian explică și cum stau lucrurile din acest punct de vedere și spune că primele demersuri în acest sens s-au făcut.

Ca orice demers, are o fază incipientă în care se poartă discuții. Deci, în prezent, s-au purtat discuții de principiu, dar încă nu s-a stabilit ce se dorește cu sala asta. Dacă se dorește ca ea să fie de interes național, atunci, în mod normal trebuie să rămână în administrarea Ministerului, pentru că nu poți să obligi Consiliul Județean Bistrița-Năsăud să subvenționeze sportivi din alte județe, ceea ce se întâmplă acum, deoarece nu vorbim doar de Sala Polivalentă, ci și de căminul și cantina sportivă, deci sunt trei centre olimpice, în care nu sunt doar sportivi din Bistrița-Năsăud, sunt și din alte orașe din întreaga țară. Astfel, aceștia nu vor mai putea exista aici, dacă sala se consideră că nu mai e de interes național, ci județean și trece în administrarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Din punctul meu de vedere, după ce te hotărăști ce faci cu ea, atunci trebuie să îi dai bani. Dacă rămâne de interes național, atunci Ministerul trebuie, după documentele și analizele financiare făcute, să vină cu o suplimentare de cel puțin 200.000 de lei la alocarea bugetară. Dacă nu se poate acest lucru, atunci trebuie să renunțăm la interesul național și să o dăm Consiliului Județean. Aceasta a fost poziția mea oficială în discuțiile de principiu purtate până acum. Dar alte demersuri nu au fost făcute. Consiliul Județean a făcut totuși un demers în plus. Ca să iei un patrimoniu public din administrarea unui minister în administrarea Consiliului Județean trebuie să ai o hotărâre de consiliu în care minim două treimi din consilieri zic da. Din câte am discutat până acum nu ar exista niciun fel de problemă în a face acest lucru, dar nu știu ca acest demers să se fi finalizat printr-o hotărâre de Consiliu Județean sau inițierea unei hotărâri de Guvern” a completat Constantin Florian.

Rămâne de văzut care variantă din cele două (rezolvarea problemei privind documentația pentru aprobarea investiției prin Compania Națională de Investiții sau preluarea Sălii Polivalente în administrarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud) va fi cea mai favorabilă în cele din urmă.

Sala Polivalentă din Bistrița a fost construită în anii 1970, însă, de atunci nu s-a mai făcut o modernizare completă, ci s-au mai făcut doar mici lucrări de modernizare.