Circa 150 de bistrițeni au semnat petiția ”BISTRIȚA SPUNE : STOP RISIPEI BANULUI PUBLIC – VREM ADMINISTRAȚIE PENTRU CETĂȚENI!”

Asociația Bistrița Civică a organizat, săptămâna trecută, o acțiune de protest în Piața Centrală din municipiului Bistrița prin intermediul căreia a intenționat să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește modul în care se cheltuie banii publici.

 

 

 

 

 

 

Asociația solicită bistrițenilor ”să se implice în viața comunității. Să nu stea indiferenți la abuzurile administrației locale, la risipa care se face cu banul public”. În acest sens, după protest a fost inițiată și o petiție, prin care se cere administrației publice locale să țină cont de o serie de doleanțe ale cetățenilor.

1. Transparență toatală și consultarea reală a cetățenilor privind bugetul local al anului 2018. Prezentarea pentru consultare publică, până la 15 decembrie 2017, a obiectivelor de investiții avute în vedere de administrația locală pentru anul 2018.
2. Reconsiderarea, în întregime, a proiectului Wonderland pe baza unor studii de fezabilitate și de prospectare a pieței, realizate de firme de specialitate cu experiență, bonitate și care să acorde garanții pentru documentațiile întocmite.
3. Renunțarea la credit pentru „Aquaparc”.
4. Renunțarea la proiectul „Pasarelă peste Bd.Independenței”.
5. Reconsiderarea traseului „Liniei verzi” întrucât traseul impus de priamrul municipiului nu rezolvă problemele de transport ale bistrițenilor.
6. Adoptarea unui program de accelerare a modernizării și reabilitării străzilor, inclusiv a trotuarelor) din municipiul Bistrița pentru perioada 2018-2024. Obiectivul : în anul 2024 toate străzile din municipiul Bistrița să fie asfaltate și cu toate utilitățile necesare (apă-canal, gaz, iluminat public, transmitere de date).
7. Renegocierea serviciilor publice pentru populația municipiului Bistrița, atât în ceea ce privește calitatea lor cât și tarifele practicate.
8. Abrogarea HCL 141/2017 privind aprobarea Regulamentului pentru administrarea parcărilor, cu plată și de reședință, amenajate în municipiul Bistrița deoarece nu a fost în consultare publică. Repunerea regulamentului în dezbatere publică iar sumele încasate din taxele de parcare să se constituie sursă de finanțare pentru construcția de parcări colective în cartierele orașului.
9. Demararea amenajării pistelor de biciclete. Dacă amenajarea pistelor de biciclete impune desființarea unor locuri de parcare proiectul trebuie corelat cu amenajarea de parcări în zonele adiacente.
10. Construcția a încă cel puțin 3 punți pietonale peste râul Bistrița, de urgență trebuind să fie înlocuită puntea ce face legătura între zona „Zăvoaie” cu str.Petru Maior.
11. Implementarea sistemului de asigurare a calității lucrărilor și serviciilor decontate din bani publici și responsabilizarea, inclusiv materială, a funcționarilor care decontează lucrări de proastă calitate.
12. Modernizarea Pieței agro-alimentare Decebal; suntem sătui de promisiuni, vrem să avem o piață modernă în cel mult 2 ani.
13. Transparență privind cheltuirea banilor din bugetul local, inclusiv ale Direcției de Servicii Publice și ale Centrului Cultural Municipal, cu publicarea tuturor contractelor de achiziții de bunuri, lucrări și servicii.
14. Reconsiderarea programelor anuale ale manifestărilor cultural-artistice. Sunt cheltuiți prea mulți bani pe evenimente fără interes pentru bistrițeni sau turiști români sau străini.
15. Reluarea și finanțarea din bugetul local a competițiilor sportive interșcolare la sporturi de echipă și individuale pentru a atrage cât mai mulți copii și adolescenți spre mișcare și a descoperi viitori sportivi de performanță.
16. Amenajarea malurilor râului Bistrița și a pădurii Codrișor ca zonă de agrement.
17. Profesionalizarea și informatizarea serviciilor Primăriei, responsabilizarea funcționarilor pe măsura salariilor, eliminarea birocrației în administrația locală.

Inițiatorii petiției spun că este important ca bistrițenii să o semneze ”pentru ca administrația să se întoarcă cu fața spre cetățean și spre nevoile stringente ale cetățenilor. Pentru ca banii colectați din taxele și impozitele plătite de bistrițeni să fie folosiți în proiecte necesare tuturor bistrițenilor (infrastructură, servicii publice de calitate)”.

Până acum, 141 de cetățeni au semnat petiție, iar cei care, în continuare, doresc să facă acest lucru îl pot face accesând link-ul BISTRIȚA SPUNE : STOP RISIPEI BANULUI PUBLIC – VREM ADMINISTRAȚIE PENTRU CETĂȚENI!