Deficit de personal la Ambulanță. Instituția nu are nici măcar jumătate din numărul angajaților prevăzuți de lege

Medici puțini, volum mare de muncă. Acestea sunt cuvintele care descriu actuala situație din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud care se confruntă cu mari probleme de personal.

Instituția nu are nici măcar jumătate din numărul angajaților prevăzuți de legislația în vigoare. Doar șase medici și 55 de asistenți medicali deservesc urgențele medicale la nivelul întregului județ. Asta în condițiile în care numai în primul semestru al acestui an s-a intervenit la mai bine de 20.000 de solicitări de urgență și transport, circa 13.000 de persoane, atât adulți, cât și copii primind sprijin medical.

În raportul de activitate pe primul semestru din acest an se precizează că “din cauza numărului mic de medici, în compartimentul de urgență mare parte a activității este deservită de asistenții medicali”.

14199285_1182277871828521_8103864779880064317_nAstfel, în unitățile sanitare activitatea se desfășoară în regim continuu, iar pentru a asigura această continuitate și pentru a putea asigura intervenții în parametri optimi a fost nevoie ca personalul să presteze ore de gardă (medicii) și ore asimilabile cu orele de gardă (restul personalului operativ).

În total, unitatea a retribuit aproape 20.000 de ore suplimentare, ceea ce reprezintă o medie de 150 ore/semestru/salariat sau 25 ore/lună/salariat .

Conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud precizează că „unitatea a funcționat în parametri optimi, dar la limită, de-a lungul semestrului I al anului 2017, fără perturbări majore în domeniul activităților fundamentale și chiar dacă a depus eforturi susținute, a făcut față la toată gama de solicitări”.

În plus, nici la capitolul parc auto instituția nu stă prea bine. Managerul Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, dr. Annabella Muzsi, susține că peste 75 la sută dintre autosanitare au o uzură semnificativă. Aproape 30 la sută dintre autosanitare (36 ca număr total) sunt mai vechi de nouă ani și 22 la sută au mai mult de 600.000 de km.

Prioritatea zero a Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud este reprezentată de continuarea acțiunilor demarate în vederea îmbunătățirii parcului auto și a resurselor de personal, la toate categoriile de angajați, pentru că asigurarea unei activități calitativ superioare necesită în primul rând asigurarea resursei umane suficiente.