Directorul AQUABIS, Ion Șandru: Până în 2021, toți bistrițenii din localități cu peste 50 de locuitori vor avea apă rece la robinet!

Directorul Aquabis – principalul furnizor de apă potabilă din județul Bistrița-Năsăud, Ion Șandru, invitat într-o emisiune a postului local de televiziune AS-TV, a vorbit despre situația actuală privind sistemele de alimentare cu apă potabilă și canalizare.

Acesta a afirmat că la ora actuală circa 70 la sută dintre locuitorii județului sunt racordați la sistemul de alimentare cu apă potabilă și circa 50 la sută la cel de canalizare. Însă, până în 2021 toți cetățenii care locuiesc în localități cu peste 50 de locuitori vor avea apă potabilă la robinet. În cazul racordării la sistemul de canalizare, situația e mai complicată pentru că lucrări pentru aceste investiții pot fi realizate doar în localități cu peste 2.000 de locuitori.

Într-adevăr sunt multe zone în județ unde nu a ajuns apa până la această oră, dar ceea ce este îmbucurător este faptul că avem programe de investiții în derulare și, în trei, maxim patru ani vor beneficia toți bistrițenii din județ de apă rece la robinet. Documentația, studiul de fezabilitate pentru investițiile din etapa a doua – alimentare cu apă în zona rurală, aici intrând și ceea ce a mai rămas din orașele din județ, este aproape gata, aproape completă, într-o săptămână estimăm că va fi finalizată și vom merge apoi la susținere, pentru că această investiție trebuie susținută în fața unei comisii a Uniunii Europene – Jaspers și sperăm că va fi aprobată foarte repede, astfel încât în vară să discutăm deja de organizarea licitațiilor pentru execuția lucrărilor. Întreg județul este împărțit în 12 caiete de sarcini, 12 licitații și pentru că vorbim de valori foarte mari, investițiile din etapa a doua depășind 240 de milioane de euro, cele 12 licitații le-am împărțit în 40 de loturi, pentru a da în acest fel posibilitatea și constructorilor mai mici, bistrițeni și nu numai, de a putea participa la licitații. Deci, în următorii ani vom discuta de 40 de lucrări în tot județul privind alimentarea cu apă și realizarea sistemelor de canalizare. Valoarea medie a unui contract va fi de 5 milioane de euro. Astfel, undeva în anul 2021, toți bistrițenii din județ vor beneficia de apă potabilă la robinet”.

După finalizarea etapei a doua de investiții, adică cel târziu în 2021, directorul Aquabis afirmă că, din punct de vedere statistic, vor ajunge să fie racordați la sistemul de alimentare cu apă potabilă circa 98 la sută dintre locuitorii județului, în vreme ce aproximativ 75 la sută vor fi racordați și la cel de canalizare.

Ion Șandru a vorbit și despre alte trei loturi pentru care există deja finanțare prin POS MEDIU: Telciu – Salva, Năsăud – Rebrișoara și Sîngeorz-Băi – Maieru. Acestea sunt la faza de licitație a lucrărilor, iar dacă nu vor exista contestații, în vara acestui an lucrările ar putea fi demarate. Doi ani ar fi termenul de finalizare al lucrărilor, însă, Ion Șandru afirmă că, ținând cont de faptul că există trei loturi, acestea s-ar putea încheia chiar și într-un an.

În ceea ce privește situația din municipiul Bistrița, directorul Aquabis a precizat că există foarte multe străzi care sunt cuprinse pe lista de investiții din cea de-a doua etapă, dar au existat și situații în care a fost nevoit să scoată de pe listă străzi întrucât acestea nu se află în domeniul public al municipiului. Mai exact este vorba despre 26 de străzi, pentru care proprietarii terenurilor au refuzat să doneze Primăriei Bistrița porțiunea de teren aflată în proprietate, dar pe care trece drumul. În aceste condiții, aceste străzi nu pot fi racordate la sistemele de alimentare cu apă și canalizare, pentru că sunt private.

Sursa foto: www.beautytips.ro