FOTO: DEZASTRU în Zăvoaie: groapa de gunoi se prăbușește în râul Bistrița! PSD-iștii tac chitic și pierd CONSTANT la capitolul încredere!

Groapa de gunoi a Bistriței se prăbușește în râu! Autoritățile locale, județene și de mediu au bătut palma pentru tăcere și caută soluții pentru remedierea situației și transportarea URGENTĂ a gunoaielor la depozitul central de la Tărpiu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAConform contractului semnat cu operatorul Vitalia, transportul gunoaielor este gratuit, dar depozitarea COSTĂ. Timp de un an NU s-a transportat nici măcar o mașină de gunoi, iar între timp, tariful de depozitare s-a majorat. Primăriile implicate refuză să accepte noile condiții și în consecință lucrurile au intrat în impas.

 

 

SCHEMA ce ascunde gunoiul sub preș!

Proiectul de management al deșeurilor a costat 30 de MILIOANE de euro și în continuare este NEFUNCȚIONAL. (conform Programului Operaţional Sectorial de Mediu, valoarea eligibilă a Proiectului este de 141.709.850 lei). Pe parcursul implementării, s-au constatat nereguli pe toate paleirele: la construirea efectivă a depozitului central de la Tărpiu, la colectarea selectivă a deșeurilor din zona orașelor, la tariful cu care s-a câștigat licitația și care ulterior a fost majorat etc. Depozitul de la Tărpiu a fost inaugurat în aprilie 2013, iar abia în septembrie 2014 a demarat colectarea selectivă a deșeurilor în întreg județul, lucru care a sufocat Bistria de gunoaie la acea vreme.
OLYMPUS DIGITAL CAMERALa aproape un an de la semnarea contractului privind colectarea, încă NU s-a ajuns la un numitor comun în privința depozitelor neconforme. Cu un proiect de gestionare aflat teoretic în funcțiune, groapa de gunoi din Zăvoaie este neatinsă. La fel și în celelalte orașe din județ. Bistrița are pe marginea râului 30.000 de tone de gunoi, Beclean – 30.000 de tone și Sângeorz Băi – 5.000 de tone.

 

 

Cum s-a implementat proiectul la nivelul judeului și etapele-cheie care au produs dezastrul:
g221. Gropile vechi au fost ecologizate (gunoiul a fost acoperit și s-a plantat gazon), dar rămași fără alternativă, primăriile au depozitat gunoiul orașului câțiva metri mai încolo, chiar în timpul operațiunilor de ecologizare. Astfel s-au creat munți de gunoaie EXACT lângă depozitele închise. (cum este cazul gropii din Zăvoaie)

 

 

 

ianugurare-deseuri2. Depozitul de la Tărpiu a fost inaugurat (11 martie 2013), dar NU exista un operator unic de colectare selectivă și nici pubelele semi-îngropate NU erau montate. S-a pus carul înaintea boilor, cu toate că Radu Moldovan anunța la acea vreme cu surle și trâmbițe că în județ proiectul este funcțional.

 

 

 

colectare-deseuri-vitalia-4-680x365

4. La un an și jumătate de la inaugurarea depozitului, după îndelungi contestații ale licitației, s-a stabilit firma care va colecta gunoiul selectiv (septembrie 2014).
5. Tariful de depozitare s-a majorat subit, de la 42,82 lei/tonă la 69,74 lei/tonă, deoarece în primă fază ar fi fost realizate calcule fantastice privind capacitatea reală a județului de a produce gunoi ce poate fi valorificat.

6. Transportul este GRATUIT, dar depozitarea munților de gunoi din Zăvoaie, Belcean și Sângeorz se vrea a fi realizată la tariful ce s-a MAJORAT în urmă cu câteva luni – lucru cu care primăriile NU sunt de acord.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGestiunea acestui proiect implică primari PSD, președintele CJ alături de oamenii săi puși la coordonarea acestui proiect prin A.D.I , directori ai Vitalia răspunzători de colectare- transport, respectiv depozitare, dar și directori ai instituțiilor de Mediu și demonstrează amatorismul celor aflați pe funcții.
Chiar dacă județul a accesat un proiect URIAȘ de 30 de milioane de euro, proiectul este în continuare nefuncțional și se reglează din mers, cu ajustări de prețuri pe factura consumatorului și cu MILIARDE suplimentate pentru transportul gunoaielor neconforme, din gropile provizorii.
2014vitalia (5)Absolut NICIUN factor de decizie implicat în această SCHEMĂ NU are studii aprofundate în managementul deșeurilor, ci au ajuns pe funcții exclsusiv cu susținere politică. În articolele viitoare, “Ziar de Bistrița” va prezenta întreaga CARACATIȚĂ formată în jurul deșeurilor din județ și oamenii care ascund gunoiul sub preș și aruncă pisica de la unul la altul,  dovedind ineficiență și lipsă de pragmatism în gestionarea unor funcții cu greutate.

One comment

  1. fereasca dumnezau!!!