Ultimele noutati

Afacerea Zăvoaie a-nceput! From VITALIA, with LOVE: “Primăria a estimat greșit cantitatea!” E nevoie de suplimentări de la buget, iar gafa lui Crețu ne costă minim 500.000 de euro!

A-nceput mega-transportul gunoaielor din Zăvoaie! Groapa ne-conformă s-a realizat în ultimii ani, când Primăria Bistrița a depozitat ilegal gunoiul menajer. Practic, s-au depozitat gunoaie pe un teren privat, amplasat pe malul râului Bistrița. Garda de Mediu, condusă de Cristian Niculae (coleg de vânătoare cu Radu Moldovan) a tolerat situația din Zăvoaie, deși termenul-limită a fost încălcat iar gunoaiele trebuiau duse până în octombrie 2015.

VITALIA duce gunoiul „gratis”, dar își face calcule pentru etapa a II-a… deoarece Primăria a estimat greșit cantitatea inițială! O gafă de 500.000 de euro. Minim!

Conform contractului încheiat cu Primăria Bistrița, VITALIA este obligată să transporte gunoiul din Zăvoaie, gratis. O comisie a Primăriei Bistrița a estimat că în Zăvoaie există aproximativ 30.000 de tone, dar SURPRIZĂ: cantitatea pare a fi DUBLĂ, iar tonele în plus vor fi transportate pe bani! O nouă gafă a administrației Crețu, care va fi suportată din bugetul local.

 

 

 

 

 

500.000 de euro – o gafă de campanie a administrației Crețu

Gafă de proporții! La un calcul simplu, pentru cantitatea rămasă, estimată la minim 30.000 de tone, Primăria Bistrița este obligată să aloce 500.000 de euro. Reprezentanții Vitaliei susțin că aproximativ 30.000 de tone ar mai rămâne de dus, după ce vor încheia contractual în vigoare cu Primăria Bistrița.

Etape:

  1. Se încarcă gunoiul din Zăvoaie
  2. Deșeurile din Zăvoaie sunt transportate de camioanele VITALIEI, la groapa ecologică de la Tărpiu.
  3. La poarta depozitului ecologic, camioanele sunt cântărite și se eliberează un bon, ca dovadă a cantității
  4. Depozitarea celor 30.000 de tone din contract se face la tariful vechi, adică 42.82 lei pe tonă.

Traseu: Zăvoaie – Tărpiu: distanță 25 km (cu o pantă ușoară pe o lungime de aproximativ 20 km Sigmir – Tărpiu). RUTA: Zăvoaie, str. Mihai Viteazu – Podul Budacului – de-a lungul râului Bistrița – pasarela “de la Pompieri” – Centură – Sigmir – Blăjenii de Sus – Tărpiu. Timp: 30 minute/dus

VITALIA a pus la dispoziție camioane de 30 de tone pentru un transport. Folosește 4 camioane cu remorcă, iar fiecare camion poate duce 30 de tone la un transport. Pe noapte se  fac 3 transporturi cu fiecare camion, deci 12 transporturi x 30 de tone pe noapte.

Cost transport/tonă: conform devizelor-standard, minim 10 euro/tonă este prețul de transport gunoi menajer. pe o distanță de aproximativ 25 de kilometri. Așadar, la 30.000 de tone, numai transportul ar costa în jur de 300.000 de euro. Desigur, prețul exact va fi stabilit în urma unei licitații!

Cost depozitare:

Pentru depozitul din Zăvoaie s-a mers la tariful vechi de depozitare, adică 42,82 lei fără TVA/tonă. Datorită estimării greșite, tonele în plus ar putea fi tarifate la prețul majorat, de 69,74 lei/tonă. O diferență de 27 de lei/tonă x 30.000 de tone rezultă 807.600 lei, adică 180.000 de euro.

EXCAVATOR : minim 45.000 de euro

TRANSPORT: minim 300.000 de euro!

DEPOZITARE: 180.000 de euro reprezentând diferența de tarifare (tariful vechi s-a aplicat doar la tonele ce au fost transportate gratis)

TOTAL: peste 500.000 de euro, costuri ce se datorează unei estimări ERONATE a cantității de gunoi din Zăvoaie.

 

 

 

 

 

Cel mai probabil, pentru  transportul TOTAL și cantitatea rămasă în afara contractului se va întocmi un caiet de sarcini și va avea loc o licitație. În apropierea alegerilor, primarul Crețu e între ciocan și nicovală, descoperit pe două părți:

 

1. E răspunzător-direct pentru estimarea greșită… cu minim 30.000 de tone mai puțin și totodată va da seama pentru transportul cantității suplimentare, ce o va suporta de la bugetul local. Aproximativ 300.000 de euro, conform devizelor de transport de pe bursă.

2. Dacă NU reușește să ducă în timp util, Ovidiu Crețu va intra în campanie cu munți de gunoi în Zăvoaie.

 

 

 

 

Afacerea “excavatorul” i-a răvășit pe liberali!

Primăria Bistrița avea avantaj în fața Vitaliei și plătea doar încărcarea deșeurilor, ce avea să fie realizată cu un buldozer pe șenile, ce dislocă munții de gunoi și îi încarcă în camioane. La acea vreme gruparea liberală a vrut să-l taxeze pe Crețu și a refuzat să voteze proiectul de hotărâre inițiat în acest sens. Votul liberalului Gavril Bența a asigurat majoritatea primarului în chestiunea “Zăvoaie”. Pentru trădare, consilierul local a fost taxat mediatic de Ioan Oltean, dar până la urmă lucrurile au intrat într-un con de umbră. Firma BIOECO Milenium SRL din Deva a câștigat contractual de încărcare și a început încă din luna noiembrie.

Utilajul s-a defectat și NU a mai fost funcțional, iar transportul a fost reluat după o pauză îndelungată. Problema e că vremea se încălzește, iar gunoaiele răvășite au un miros greu, pestilențial ce adie în urma camioanelor, dar mai ales în Zăvoaie. 45.000 de euro  costă operațiunea de încărcare!

 

 

 

downloadReprezentanții VITALIEI consideră că în 15 aprilie vor finaliza contractul pentru gunoaiele “gratis”. Până la această oră s-au transportat peste 20.000 de tone. În fotografii se vede clar că groapa din Zăvoaie s-a micșorat, dar mai există o cantitate semnificativă de gunoi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEREGULI la transport:

 

Camioane de 30 de tone, pe contra-sens FIX pe Podul Budacului! Pericol pentru șoferi, în miez de noapte!

z24Pe timp de noapte, camioanele VITALIEI intră pe Podul Budacului pe contra-sens… fără ca operațiunea să fie semnalizată de un agent de trafic.

Configurația traseului NU permite un viraj strâmt și de aceea s-a optat pentru această variantă.  Pericolul e foarte mare pentru participanții la trafic, ce intră lansat pe Podul Budacului și se pot izbi frontal de un camion uriaș intrat pe contra-sens.

Fără prelată pe camioane = pungi de plastic în tot orașul

VITALIA transportă pe timp de noapte, în intervalul 21.30 – 5.30.  NU se folosesc prelate și pungile zboară din camioane. În urma transportului, șoferii ar trebui să tragă prelatele peste remorci, lucru care NU se întâmplă, iar în urma mașinilor zboară pungi de plastic, pe toată durata transportului.

 

 

GAFĂ intenționată?

 

Estimarea greșită a cantității REALE de gunoi aflat în Zăvoaie este o afacere păguboasă ce va fi suportată din bani publici. Administrația Crețu avea toate pârghiile de a transporta GRATIS gunoiul din Zăvoaie și de a-l depozita la un tarif mai mic, la Tărpiu.

Gafa de proporții (intenționată sau nu) va costa minim 500.000 de euro, bani ce se vor aloca acestei operațiuni direct din bugetul local, chiar în preajma alegerilor electorale.

 

Citește și: vx“JAFALIA !”

http://www.ziardebistrita.ro/?s=jafalia
Comentarii

  • cetatean Zavoaie

    Va rog sa luati masuri pt. ca miroase oribil si toata noaptea nu putem dormi din cauza asta. E plin de mizerii in urma camioanelor si fac galagie de nedescris

  • Primarul nu mai are simtul raspunderii si tot ce face e doar dupa cum are chef pt ca nu mai are motivatie. E nevoie de o schimbare urgenta

  • Cretu sa plece in pensie pt ca se face de ras la batranetze

  • Chiar ar trebui sa vina DNA la Bistritza pt ca astia nu se mai satura

Caricatură

Ziar de Bistrita