Ultimele noutati

VITALIA pleacă din județ și rezilează contractul de COLECTARE a deșeurilor. Groapa de la Tărpiu rămâne în gestiunea lor!

SC Vitalia a câștigat licitația de colectare a deșeurilor din întreg județul, dar după 2 ani de activitate decid să plece! Compania a anunțat pierderi de 12 milioane de lei și a cerut rezilierea contractului încheiat cu A.D.I Deșeuri, entitate care a delegat colectarea deșeurilor. În această după-amiază au solicitat rezilierea unilaterală a contractului privind colectarea deșeurilor, motiv pentru care a avut loc o ședință de urgență în cadrul A.D.I Deșeuri.  Din A.D.I Deșeuri face parte Consiliul Județean împreună cu cele 62 de primării de pe raza județului.
Contractul de colectare a deșeurilor va fi scos la licitație și se caută un nou operator, serviciul fiind asigurat de VITALIA pentru încă 90 de zile.

Comunicatul oficial transmis de A.D.I Deșeuri

sabinÎn data de 08.08.2016 S.C. Vitalia Servicii pentru Mediu S.A. înaintează Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru gestionarea integrată a deşeurilor municipale în judeţul Bistriţa-Năsăud „Declaraţia unilaterală de reziliere cu privire la încetarea Contractului, cu efect imediat.”

De asemenea, Operatorul informează Asociaţia că va “asigura, în condiţiile legii, continuitatea prestării serviciului până la preluarea gestiunii serviciului de către un nou operator, dar nu mai mult de 90 de zile de la data prezentei”.

Adunarea Generală a Asociaţiei s-a întrunit astăzi, 09.08.2016 într-o şedinţă extraordinară în cadrul căreia s-a analizat Declaraţia unilaterală de reziliere transmisă de Operator şi s-au analizat modalităţile legale pe care Asociaţia le are la dispoziţie în vederea asigurării continuităţii Serviciului de salubrizare  în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Asigurăm cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud că Asociaţia va depune toate diligenţele necesare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în vederea continuităţii Serviciului de salubrizare în judeţ.

 

Scurt istoric al VITALIEI, compania care a DUBLAT tariful la numai un an. La 2 ani au cerut o nouă majorare și acum au decis să plece!

d3-4001Compania VITALIA este lider de asociere în contract alături de SC Brantner Servicii Ecologice SA şi SC Floricon Salub SRL.La numai un an de la încheierea contractului, VITALIA a reușit ă dubleze tariful. Cu girul primarilor, în 2015 au obținut următoarele tarife de TRANSPORT:
zona urban – de la 3.5 la 6.82 lei /persoană
zona rural – de la 1.81 la 2.95 lei/persoană
agenți economici (instituții publice) de la 239 lei/tonă la 256 lei/tonă.
La câteva luni, VITALIA a solicitat o nouă majorare, de la 6,6 lei la 8,49 lei pentru zona urbană și de la 2,86 lei la 3,23 lei pentru zona rurală. Această majorare NU a mai fost pusă în practică, iar VITALIA a decis să rezilieze contractul.

 

MOTIVELE invocate de VITALIA pentru pierderile suferite

colectare-deseuri-vitalia-4-680x365Reprezentanții companiei susțin că situația REALĂ nu corespunde cu calculele inițiale, în urma cărora au câștigat licitația privind colectarea deșeurilor. S-au plâns de mai multe nereguli descoperite ulterior semnării contractului, cum ar fi:
– Estimări neconforme a cantităților de deșeuri, ceea ce nu permite Operatorului să realizeze veniturile propuse.

– Estimări neconforme a numărului REAL de locuitori de pe raza județului

– Lipsa unei taxe de salubrizare acolo unde operatorul NU a reușit să încheie contracte. Primăriile NU s-au implicat învederea instituirii unei astfel de taxe obligatorii.
– Containerele NU sunt distribuite corect, (în opinia Vitaliei e vina Beneficiarului, respectiv a C.J)
– Frecvența colectării în anumite zone NU este cea estimată
– Proiectarea greșită a rampelor de urcare pe platforme și a acoperișurilor care provoacă prejudicii însemnate: crește consumul de combustibil, deteriorarea părții din spate a autocompactoarelor
– Deficiență majoră la infrastructură.

Tocmai de aceea, VITALA SA a cerut tarife mai mari și reducerea cuantumului redevenței, reducerea cuantumului penalităților și înghețarea penalităților de întârziere a redevenței. VITALIA a solicitat reducerea cuantumului redevenței minime de la 1.900.000 de lei la o valoare corelată cu valoarea contractului astfel încât redevența minimă să fie 7% din valoarea reală a contractului”.

Contractul „Delegare prin Concesiune a Serviciului Public de Salubrizare respectiv activitatea de precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale şi managementul Staţiilor de Transfer şi al Centrelor de Colectare, din judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare de 220.696.217, (50 de milioane de euro) a fost semnat în februarie 2014, pe 96 de luni, adică de opt ani. După numai 2 ani de activitate VITALIA rezilează contractul.

Depozitul de la Tărpiu este în continuare pe mâna VITALIEI

Depozitul de la Tărpiu este administrat pe 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firmă care plătește o redevenţă trimestrială Consiliului Județean, iar banii obținuți se vor  folosi pentru construcţia celorlalte trei celule. Contractul pentru depozitul de la Tărpiu a fost încheiat în martie 2013.

La fel ca în cazul colectării, pentru DEPOZITAREA la Tărpiu  tariful perceput de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL a crescut  de la 42,82 la 69,74 lei/tonă fără TVA.

v4

x3

 

 

 

 

 

 

SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL se ocupă în continuare de gestionarea dpozitului de la Tărpiu, dei sunt grave probleme și acolo. Locuitorii din Tărpiu solicită închiderea depozitului care NU este exploatat corespunzător. În acest sens a avut loc o primă manifestație publică, în cadrul unei emisiuni televizate la care reprezentanții VITALIEI au lipsit.

Depozitul de la Tărpiu NU funcționează la parametrii impuși și reprezintă un risc real pentru mediul înconjurător, dar și pentru locuitorii din Tărpiu, hotărâți să blocheze activitatea companiei dacă situația NU se remediază în regim de urgență.

 

 

Citiți și:

x2VIDEO: Se-mpute treaba cu VITALIA! Răscoala de la Tărpiu izbucnește în curând: locuitorii cer închiderea depozitului care-i poluează zilnic!

 

http://www.ziardebistrita.ro/video-se-mpute-treaba-cu-vitalia/
Comentarii

Comments are closed.

Caricatură

Ziar de Bistrita