Ioan Țintean începe scandalul cu VITALIA, firma care gestionează depozitul de la Tărpiu! Țintean le mai dă 3 luni să bage 1 milion de euro în utilaje de sortare și îi amenință cu REZILIEREA contractului! Începe alt circ?

Vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Țintean a fost responsabilizat de Radu Moldovan să se ocupe de problema deșeurilor din întreg județul. Băgat la înaintare, Ioan Țintean decontează tot ce e negativ pe acest subiect delicat și nici NU are pârghii de control în acest sens.

Într-un final, contractul pe colectare a fost reziliat iar acum ies la iveală probleme inclusiv la depozitul de la Tărpiu!

Într-o emisiune la AS-TV, Ioan Țintean i-a atacat dur pe cei care administrează depozitul de la Tărpiu, pe motiv că NU investesc în modernizarea sistemului, deși sunt obligați prin contract să facă acest lucru.

În tot acest timp, Radu Moldovan stă pitit și NU-și asumă implementarea defectuoasă a acestui proiect!

Radu Moldovan a servit șampanie la inaugurarea depozitului de a Tărpiu, proiect finalizat în 2012 de administrația Liviu Rusu. După construcția depozitului de la Tărpiu, licitațiile pe colectare și depozitare a deșeurilor au fost câștigate de VITALIA SRL și Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor. Problemele au început la scurtă vreme, imediat ce Vitalia (colectare) a solicitat majorări ale tarifelor!

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor este gestionat de Adunarea de Dezvoltare Intercomunitară, compusă din primarii județului și președintele Consiliului Județean.Adunarea Generală a Acționarilor este organismul de conducere al A.D.I Deșeuri, din care fac parte cei 62 de primar și președintele C.J Consiliul Director este partea executivă a Asociației și este alcătuit din Președintele Asociației și încă doi membri desemnați de Adunarea Generală. Din Consiliul Director al Asociației fac parte în calitate de membrii: Radu Moldovan, Mircea Romocea (primar Năsăud) și Iustin Muntean (primar Teaca).

Ce-are sula cu prefectura? „Luna curățeniei a salvat situația, deoarece primarii au împărțit saci colorați! Este o îmbunătățire a proiectului”, susține Ioan Țintean!

Ioan Țintean a venit cu o soluție puerilă, prin care cetățenilor li se împart saci de diferite culori, unde să depoziteze gunoiul menajer. Acest fenomen a durat toată luna septembrie, după care situația a revenit la normal. Deșeuri împărțite pe fracții, în saci colorați este de fapt un proiect de conștientizare a populației, în condițiile în care colectarea se face la grămadă.. pe o situație de urgență care persistă din vara anului 2016.

SUPERCOM colectează ne-selectiv la un preț TRIPLU! Și Țintean se face că plouă! Pubele de suprafață: asta e soluția pe care o doresc mai-marii județului!

Reprezentanții județului vor ca în 2020 vor schimba soluția tehnică pe colectare, deoarece există restricții în acest sens și riscul de a înapoia 46 de milioane de euro, cât a fost valoarea de implementare a proiectului. Gestionează proiectul de 5 ani și s-a ajuns la tarif triplu, colectare ne-selectivă și depozit full în proporție de 70%, soluții disperate pentru celula 2!

Țintean e cu fundu-n două luntrii: „E un proiect tâmpit !” Să NU uităm că de față cu ministra Grațiela se lăudau că-s primii din țară! Păi hotărâți-vă fraților când e BUN și când e RĂU!

„Toate lucrurile pornesc de la proiect… o spun cu simț de răspundere: e un proiect tâmpit! De ce? pentru că acele pubele semi-îngropate sunt greu de gestionat” – a spus Țintean.

Leocadia a fost dusă cu preșul și vorbea lemne când spunea că e cel mai tare depozit din țară! Celula doi propune să o realizeze în pădurea din apropiere !

În toamnă, Graţiela Leocadia Gavrilescu a vizitat Depozitul de la Tărpiu. Vizita a fost scurtă, iar Ioan Țintean și viceprimarul Gelu Muthi au însoțit-o permanent. Practic, vicepremierul a urcat în rampă, unde i s-a prezentat o stație de sortare a deșeurilor: (carton, pet, pungi) o instalație care a fost oprită imediat ce Grațiela Gavrilescu a părăsit încăperea. Staff-ul vicepreședintelui a mai prezentat ciurul rotativ – o instalație care sortează deșeul prin centrifugare, înainte de a fi depozitat în rampă.

Cum au adus șmecherii de la VITALIA un utilaj care a funcționat 1 zi… fix când venea Ministrul Mediului în control!

Ca să pară interesați de investițiile ce urmează a fi realizate la depozit, angajații Vitaliei (depozitare) au adus o sită care a fost arătată Ministrului Mediului. Utilajul a funcționat o zi. ”

„Era luată de la niște austrieci ca să facă o probă. Mergea trăznet: la 5 mașini aduse în incinta depozitului, doar una mergea la depozitare și celelalte mergeau la reciclare. Atâta productivitate avea! Mai mult, m-au determinat să cred că ei vor „mânca” și din celula unu, gunoi .. îl vor recicla și îl vor folosi la piroliză . Au niște aparate de piroliză încă de la înființare, dar NU funcționează ! ” completat Ioan Țintean.

Pe parcursul traseului, Grațiela Gavrilescu și managerii care gestionează depozitul de la Tărpiu au discutat despre achiziționarea unei stații de tratare mecanico-biologice care va îmbunătăți sistemul de depozitare prin reciclare.

Consiliul Județean are pârghii în contract dar NU le accesează, chiar dacă VITALIA le forțează mânași NU respectă procesul de depozitare!

„Putem să acționăm o clauză din contract care spune că neîndeplinirea angajamentului de modernizare duce la întreruperea contractului de administrare” – amenință Ioan Țintean.

Ce spune VITALIA: Veniturile pe care le obțin din depozitarea deșeurilor NU le permit să facă investiții de aproximativ 1 milion de euro pentru utilaje! VITALIA o redevență trimestrială, bani care merg într-un Fond pentru Dezvoltare și Investiții. Acest fond NU poate fi folosit pentru achiziționarea de echipamente, deoarece NU are această destinație. zice Țintean.

Iarăși se sfădesc de la cașcaval! Nimeni NU vrea să dea bani pentru echipamente de 1 milion de euro care ar încetini ritmul de depozitare!

Problema o reprezintă stația de tratare mecanico-biologică, un utilaj care costă aproximativ 1 milion de euro. Consiliul Județean solicită Vitaliei să facă aceste investiții!

În replică, cei de la Vitalia vor un parteneriat cu Consiliul Județean și banii necesari stației de tratare să fie luați din Fondul de Dezvoltare și Investiții sau prin accesarea unor fonduri europene. Tocmai de aceea, la vizita Ministrului Leocadiei Gavrilescu, reprezentanții VITALIEI insistau pentru acordarea unor ajutoare guvernamentale pentru stația de tratare mecanico-biologică. Țintean spune că acest fond NU poate fi folosit pentru achiziționarea stației de tratare mecanico-biologică, deoarece legislația NU permite acest lucru!

Achiziționarea stației de tratare mecanico-biologică ar îmbunătăți fluxul deșeurilor și micșorarea cantității pe care o depozităm definitiv.. lucrurile. Este obligatoriu ca depozitul de la Tărpiu să fie dotat cu utilaje care permit modernizarea acestui centru, mai ales că 70% din depozit este full, după cum zice Ioan Țintean!

M-au determinat să cred că ei vor recicla gunoi și din celula întâi.

Țintean i-a atacat și pe modul deficitar în care administrează echipamentele din depozit!

Ioan Țintean a făcut o retrospectivă a gafelor din proiectul de depozitare și a amintit de perioada în care operatorul NU a respectat procedeul de acoperire a deșeurilor cu straturi de pământ și timp de mai mulți ani NU au acoperit gunoiul cu pământ, în straturi de 8 cm.
Ioan Țintean spune că cei de la Vitalia nu au respectat cerințele tehnice la funcționarea sistemului de colectare a levigatului și nu au înlocuit unele filtre ale instalației. Ba mai mult, stația NU era pornită pentru a NU consuma curent și abia când li s-a sesizat această problemă, angajații depozitului au adus filtre noi și a crescut perioada de revizie care s-a făcut la stație.” a completat Țintean.

Teoretic, trebuia să se producă electricitate! Instalația de piroliză NU e funcțională!

Depozitul de la Tărpiu trebuia să producă electricitate, dar nici acest aspect NU este funcțional. După spusele lui Țintean, VITALIA evită să pună în funcțiune aceste echipamente și invocă motive tehnice, deși echipamentele sunt în garanție. Investitorii i-au spus că o șamotă NU rezistă la producerea arderii și investitorul american trebuie să vină să facă o probă la instalația respectivă.

Probleme întâmpinate la Tărpiu:

– stația de filtrare a levigatului NU funcționa în parametrii deoarece filtrele NU au fost înlocuite la timp. În plus de asta, stația era oprită pentru a face economie de curent.

– stație de dezumidificare pentru ca levigatul să fie amestecat cu pământ și folosit la acoperirea deșeurilor din rampă!

NU există pericolul alunecării.
vor da la schimb teren pentru pădurea din Tărpiu!

NU există nicio pădure care să NU crească și se regenerează și crește!

Consiliul Județean le forțează mâna să cumpere stația de tratare de 1 milion de euro! Cedează VITALIA sau încep noi procese?

„Atunci când Vitalia a obținut contractul nr. 34 s-a angajat că pe perioada acestui contract vine cu modernizări. Cea mai așteptată dorită de este acea modernizare care să ducă la încetinirea pe adică să recurgem la sortarea deșeurilor, fracție uscată.. PET-uri, plastice, metale, sticlă etc. Toate acestea până în 2020 trebuie să ajungem.. dacă NU o să ajungem la o penalizare de 1.200 de lei pe tonă. Eu am zis: de ce să ne gândim la celula a doua și să ne gândim ca fraierii… tot la depozitare să ridicăm mormane și munți de gunoaie, când am putea trece la procesul de modernizare prin investiții care să producă un grad de selectare mult mai mare” – a completat Țintean.

Vrăjeala lui Țintean: dă vina pe proiect, deoarece sistemul este unul greoi! Mai ales pe colectare, acolo unde pubelele semi-îngropate creează probleme! NU zice nimic despre rezilierea contractului pe colectare și RISCUL ca VITALIA să mi umfle 3.6 milioane de euro din bani publici!

Practic, ADI Deșeuri a preluat un proiect nou-nouț pe care NU l-au știut gestiona, iar după 5 ani, situația la nivelul județului e următoarea:

– NU are loc o colectare selectivă (deșeurile sunt colectate la grămadă)
– NU are loc o depozitare selectivă (la Tărpiu, depozitul este full în proporție de 70%).
– NU există variante de extindere a depozitului care se umple în fiecare zi (se vehiculează extinderea depozitului în pădurea din apropiere).
– factura la colectare s-a triplat: de la 3.5 lei/pers./lună se plătește 9.9 lei/pers./lună!

La nivelul județului, situația este critică, din mai multe puncte de vedere:

În emisiune, Țintean a aberat pe tema deșeurilor și a amintit despre energie electrică ce poate fi produsă din deșeuri, despre cum se poate folosi energia produsă din deșeuri și a dat exemple din țări civilizate ale Europei. La 5 ni de la implementarea proiectului de gestiune a deșeurilor, situația le nivelul județului e următoarea:

– colectarea deșeurilor NU se realizează selectiv și după un an și jumătate nici măcar licitația NU e realizată. Tocmai de aceea, Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor poate invoca acest aspect prin care NU poate gestiona depozitul conform clauzelor contractuale
– celula numărul 2 NU este construită și nici NU se știe clar unde va fi amplasată
– la Tărpiu, deșeurile NU sunt depozitate selectiv
– prețul pe colectare este triplu.

– urmează corecții și tarife mai mari, deoarece din 2020 se va aplica și tariful pe tonă depozitată, tarif care se va regăsi în factura fiecărui bistrițean

– în ce privește rezilierea contractului pe colectare, Vitalia are șanse maxime să câștige în instanță 3.6 milioane de euro, bani care vor fi decontați din bugetele publice ale județului și primăriilor implicate. Procesul e pe rolul Curții de Apel Cluj, iar până acum instanțele au dat câștig de cauză Vitaliei.

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor NU este funcțional la nivelul județului și subiectul este folosit ca fiind o mare realizare doar în campaniile electorale. Nimeni nu-și asumă gafele de implementare a acestui proiect care toacă bani publici și asigură salarii nesimțite unor incompetenți! Rămâne de văzut dacă VITALIA SA, firma care gestionează defectuos depozitul va ceda presiunilor contractuale și va realiza investițiile care le sunt solicitate sau dacă județul va intra într-o nouă criză pe deșeuri… cum a fost în cazul colectării…

3 comments

  1. Puteți să vă imaginați o lume fără gropi de gunoi rău mirositoare??

    Sau că gunoiul menajer are aceeași valoare ca și gazul natural??

    Da, e posibil!

    Piroliza este un procedeu termochimic, considerat de viitor, care descompune și transformă materiile organice în cărbune vegetal, compuși volatili și gaze combustibile.

    Acest procedeu implică schimbarea simultană a compoziției chimice și a fazei fizice a compusului, care este ireversibilă.

    Procesul de piroliză este un procedeu preponderent endoterm și se realizează într-o incintă închisă, fără oxigen sau cu aport scăzut de oxigen.

    Compania ecoHORNET a dezvoltat și patentat tehnologii și echipamente de producere a energiei termice și electrice, în mod eficient, economic și ecologic, utilizând biomasă naturală și deșeuri organice rezultate din activități umane.

    Deșeuri posibil de procesat în instalația ecoHORNET:

    – orice fel de biomasă: resturi, subproduse agricole, vegetale, etc.;
    – deșeuri municipale organice;
    – nămoluri de epurare;
    – deșeuri de plastic;
    – deșeuri de cauciuc;
    – șlamuri cu hidrocarburi;
    – soluri infestate cu deșeuri organice.
    – carbuni

    Instalația de piroliză este versatilă și permite piroliza și procesarea diverselor materiale, fără alte modificări constructive.

    Produse de piroliză obținute:
    – Gaz de piroliză;
    – Ulei de piroliză;
    – Biochar;
    Alte produse neutre biologic.

    Tehnologia ecoHORNET de piroliză contribuie la rezolvarea problemelor de mediu și la rezolvarea problemei deficitului energetic.
     
    Instalația de piroliză ecoHORNET permite:
    – prelucrarea deșeurilor în mod ecologic, datorită emisiilor minimale ale instalației;
    – producerea de energie electrică și termică;
    – recuperarea rapidă a investițiilor;
    – costuri operaționale reduse datorate eficienței instalației;
    – asigurarea unor investiții atractive și stabile în acest sector;
    – productivitate ridicată și eficiență economică, datorată utilizării maxime a resurselor proprii și a căldurii reziduale.

    Tehnologia ecoHORNET este dezvoltată cu responsabilitate socială, astfel încât nicio activitate care folosește această tehnologie nu afectează populația sau mediul înconjurător. Este un produs accesibil care permite obținerea de energie ieftina și ecologică.

    Tehnologia ecoHORNET este dezvoltată în directă intercorelație cu resursele, cerințele și necesitațile societății actuale.

    Dacă privim dincolo de limitele vieții noastre, dacă direcționăm investițiile către activități sustenabile, cu multă voință politică, putem rupe cercul vicios al utilizării combustibililor fosili.

    Biomasa este sursa reală de energie care poate schimba felul în care arată planeta astăzi.

  2. Oare ce face DNA?

  3. Tintean un fățarnic și un lingușitor nu face nimic la s zbura din alde!!!