Localități din Bistrița-Năsăud, pe lista zonelor fără rețele de comunicații de generație viitoare

Peste 3.200 de localități din mediul rural din România nu erau acoperite, la data de 1 noiembrie 2017, de rețele fixe de comunicații cu viteze de 30 Mbps sau mai mari și nici nu este prevăzut să beneficieze de o asemenea facilitate în următorii 3 ani.

Lista privind 3.251 de localități cu aproximativ 930.000 de locuitori a fost făcută publică de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) și cuprinde și circa 50 de localități din județul Bistrița-Năsăud. Cu toate că unele localități sunt deservite de rețele fixe sau mobile, acestea nu pot oferi însă vitezele minime specificate.

Localitățile incluse în lista „zonelor albe NGN”

Localitățile care nu sunt acoperite de rețele de generație viitoare (Next Generation Network) au fost denumite de ANCOM „Zonele albe NGN”.

”Cele 3.251 de localități din lista „zonelor albe NGN” conțin 350.870 de gospodării și au o populație totală de 939.438 de locuitori (potrivit datelor Institutului Național de Statistică de la cel mai recent recensământ al populației, din 2011). Din cele 3.251 de localități, 1.781 figurează ca fiind deservite de o rețea de comunicații electronice la puncte fixe care poate asigura conexiuni cu viteze de transfer a datelor (download) în regim „best effort” de minim 2 Mbps, dar nu mai mult de 30 Mbps, iar un număr de 2.418 figurează ca fiind deservite de cel puțin o rețea de acces la puncte mobile de tipul 4G (LTE). Unele dintre aceste localități ar putea face obiectul unei scheme de ajutor de stat din partea MCSI, astfel încât să devină deservite de rețele cu viteze de 30 Mbps sau mai mari” informează ANCOM.

Peste 50 de localități sunt din Bistrița-Năsăud.

Unele dintre cele peste 3.200 de localități ar putea face obiectul unei scheme de ajutor de stat venită din partea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, astfel încât să devină deservite de rețele cu viteze de 30 Mbps sau mai mari.

Schema de ajutor de stat are un buget de peste 65 de milioane de euro și se va aplica de la publicarea în Monitorul Oficial până la sfârșitul anului 2020. ”Schema de ajutor de stat care urmează a fi derulată vizează atingerea obiectivului specific O.S 2.1 „Extinderea și dezvoltarea infrastructurii de comunicații în bandă largă de mare viteză” – Axa prioritară 2 a Programului Operațional Competitivitate. Fondurile publice vor fi folosite pentru construirea de rețele de comunicații electronice și, eventual, de infrastructuri fizice asociate acestora, necesare în vederea furnizării de servicii de comunicații electronice în bandă largă de mare viteză în localitățile defavorizate din acest punct de vedere” mai completează ANCOM.

Întreaga listă a „Localităților nedeservite 30Mbps” poate fi consultată aici.

Localizarea „zonelor albe NGN” pe teritoriul României este disponibilă aici.

Sursa foto: www.it-assist.ro