Mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu! Din bani publici, au scris o carte despre Marinescu, de 3 X președinte al CJ!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fostul președinte al Consiliului Județean are de astăzi o carte despre activitatea sa profesională. ”Trecutul mai aproape de noi. Omagiu profesorului Gheorghe Marinescu la 70 de ani” este titlul cărții publicate din banii județului. La acest volum au colaborat Alexandru Gavrilaș, Dan Lucian Vaida, Adrian Onofreiu, George G. Marinescu.

 

 

 

 

 

Aproape 20 de ani, Gheorghe Marinescu a fost director la Muzeu 1974-1992, după care s-a dedicat administrației județene. A deținut 3 mandate de președinte al Consiliului Județean în perioada 1996-2008, a fost consilier județean 2008-2012 și vicepreședinte al CJ în 1992-1996.

 

 

 

 

 

La eveniment a fost prezentă pleiada regimului Iliescu: Mircea Prahase senator și fost director al Muzeului, Ioan Chintăuan și el fost director, Corneliu Gaiu, Mircea Buta, scriitori și oameni de cultură. Nu au lipsit politicieni și colaboratori ai lui Marinescu, care au vorbit despre activitatea profesională și politică a fostului președinte al CJ. Texte laudative au scris în prefața cărții: Dumitru Protase, Victor Știr, Mircea Buta, și Vasile Tutula.

 

 

 

 

 

 

„E un minim gest de recunostință făcut de către comuinitatea noastră din județul  BN pentru un om care și-a dedicat întreaga viață în două etape  acestei comunitati 20 de ani aproximativ la Colegiul Muzeal  și alți 20 de ani în slujba administrației județului Bistrița-Năsăud” a declarat Radu Moldovan

 

În câteva rânduri, Radu Moldovan i s-a adresat cu apelativul „domnule președinte”, iar Dorin Popescu a amintit de numirea sa în funcția de prefect, Marinescu fiind cel care i-a înmânat decretul. “A făcut și Marinescu greșeli” a completat Radu Moldovan, în glumă.

Cele mai mari realizări marca Gheorghe Marinescu, aduse în discuție ar fi mutarea spațiilor muzeului în actuala locație, implicarea în publicarea unor volume ale lui Rebreanu, dar și câteva lucrări de cercetare arheologică destul de importante, după cum afirmă o parte din cei prezenți la lansare.

Marinescu zice că a schimbat macazul în 1992, când a renunțat la funcția de director al Muzeului Județean și a intrat în politică pentru a fi UTIL județului:

Volumul abundă în elogii aduse lui Marinescu, exagerate pe alocuri dar și în texte unde se folosește „limbajul de lemn”, specific epocii comuniste:

Iată câteva titluri: „Gheorghe Marinescu, un Mecena al culturii Bistrițene”, „George Marinescu, un istoric dăruit arheologiei: două volume de arheologie și istorie care valorează zeci și sute de filoane de aur”

 

 

și un citat din PREFAȚĂ

„Calitățile personale – inteligența, voința, puterea de muncă, dorința de a se perfecționa, plăcerea de comunicare – au primit aprecierile semenilor , care i-au acordat încrederea și sprijinul și în plan politic, concretizate într-un mandat de vicepreședinte al Consiliului Județean, un mandat de președinte al CJ, 1996-2008, și încă unul de consilier județean 2008-2012. În toată această perioadă, înfăpturirile la nivel județean, legate de numele lui sunt numeroase și importante, reprezentând atât investiții din fonduri guvernamentale, cât și europene.”

 

 

Volumul are 380 de pagini, conține planșe și fotografii ale siturilor arheologice și prezintă lucrările lui Marinescu sau ale unor autori care -l citează pe Marinescu în bibliografiile propriilor lucrări.

Este practic o antologie de lucrări istorico-arheologice în care s-a folosit orice document legat de numele Marinescu. S-a vrut a fi un cadou din bani publici  și o retragere în glorie a celui care a făcut 20 de ani de politică în perioada 1992-2012 și aproape 20 de ani a condus Muzeul Județean, pe vremea lui Ceaușescu…

 

 

4 comments

  1. Balan Marius- ecologist

    Cand am intrat in clasa1-a, in fiecare clasa la GEN 1 ,pe pereti erau afisati MARX, ENGHELS si LENIN. Nici o diferenta astazi, doar actorii s-au schimbat.

  2. Ar trebui sa plateasca din banii lor daca tot vor sa se dea mari, nu din banii tuturor

  3. comunistii se premiaza intre ei. huuuuooooo

  4. prof. Florin I. Bojor

    Felicitari pentru articol! Marii comunisti, astazi eroi…