Peste 2.000 de bistrițeni și-au luat card european de sănătate. În străinătate, un astfel de document te poate scăpa de plata îngrijirilor medicale

De când România a aderat la Uniunea Europeană, numărul românilor care şi-au cerut cardul european de sănătate a crescut semnificativ. Asta pentru că pot primi îngrijiri medicale de urgenţă în 32 de state, inclusiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia.

Cardul este eliberat în mod gratuit de către sistemul național de asigurări de sănătate și garantează accesul la îngrijiri medicale de urgență în aceleași condiții și cu aceleași costuri (tratamentul putând fi gratuit în anumite țări) valabile pentru persoanele asigurate din țara respectivă.Însă, cheltuielile suplimentare din unităţile medicale străine vor fi suportate de pacient, care ulterior, la întoarcerea în țară își va recupera banii în baza chitanțelor.

cjasbnÎn ultimii ani, zeci de mii de astfel de documente au fost eliberate și în județul Bistrița-Năsăud. Numai de la începutul acestui an și până acum, Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Bistrița-Năsăud, a eliberat mai bine de 2.000 de carduri, iar anul trecut aproape 5.000. Conform Cameliei Ilișuan – președinte director al Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Bistrița-Năsăud, cheltuielile decontate anul trecut au fost de 4,8 milioane de lei, semn că bistrițenii folosesc cardul atunci când au nevoie de ajutor dincolo de granițe.

Un ghid practic despre cum te ajută cardul în cele 31 de ţări de pe continent este disponibil şi printr-o aplicaţie pentru telefoanele mobile, în 24 de limbi, inclusiv româna. Aplicația intitulată „Cardul European de asigurări sociale de sănătate” cuprinde informații generale despre card, numerele de telefon de urgență, tratamentele și costurile lor, modul de a depune o cerere de rambursare și pe cine să contactați în cazul în care ați pierdut cardul.

Cardul este valabil 12 luni de la data eliberării. Cu maxim o lună înainte de expirarea lui, se poate obține unul nou.

Atenție însă, Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Bistrița-Năsăud precizeză că studenții care urmează o formă de învățământ într-un stat membru UE sau pe teritoriul Spațiului Economic European (SEE) ori al Confederației Elvețiene, se vor asigura în statul de reședintă, respectiv în statul unde sunt studenți și locuiesc temporar. Pentru această categorie de tineri, CJAS BN nu va elibera card european, întrucât aceștia vor fi asigurați în alte state, de la care pot solicita cardul European de sănătate pentru perioada vacanțelor sau vizitelor în România, pentru a putea beneficia de asistență medicală decontată.