Populism de 3.3 lei! Crețu ia bani de la investiții și subvenționează taxa de gunoi pentru că e prea MARE! Cetățenii din Unirea, Sigmir, Viișoara, Ghinda,Sărata, Slătinița plătesc jumătate taxa, pentru că… sunt mai săraci, chiar dacă unii au VILE!

Primăria Bistrița va suporta o parte din taxa de gunoi și va plăti din bugetul local subvenția de 3.3 lei/persoană/lună. Consilierii locali au votat proiectul privind subvenționarea tarifului și astfel fiecare persoană va plăti 6.6 lei. În conturile Supercom vor ajunge 9.9 lei/persoană pe lună. (Primăria Bistrița va plăti încă 3.3 lei + 6.6 lei/persoană.

Cum s-a ajuns la tariful de 9.9 lei? Negocieri cu SUPERCOM-ul pe cantități estimate amu-s 7 ani!

Măsurătorile privind cantitatea de gunoi pe care o produce o persoană au fost realizate în 2009 și pe baza acestei valori s-au stabilit valoarea tarifului din 2016. Acest lucru a stârnit revoltă în rândul liberalilor.

„Este dezastru! Modul în care ați negociat tariful. Bineînțeles în  campanie electorală acordați subvenții. Nu știu unde s-a mai întâmplat un asemenea fenomen. Ne vorbiți foarte frumos, dar am vrea să auzim părerile unor specialiști. De ce e situația asta? Eu nu am văzut nicio anexă, nicio fundamentare în care să explicați cum este afectat bugetul. Sper ca acest tarif să rămână unic pentru toți locuitorii pentru că NU mi s-ar părea normal ca eu care locuiesc în municipiul Bistrița să plătesc mai mult ca și domnu Constantin Rus, care locuiește în Unirea . Mi se pare chiar o problemă!” a declarat Ioan Peteleu!

De subvenționarea parțială a taxe de salubrizare nu vor beneficia si cetățenii din localitățile componente (Viișoara, Unirea, Ghinda, Sărata, Sigmir, Slătinița), care vor plăti o taxa de 3 lei/persoana/luna. De asemenea, în cazul familiilor formate din mai mult de 4 (patru) membrii, taxa se aplica pentru un număr de maxim 4 persoane.

 

De ce se plătește la jumătate taxa de gunoi în localitățile componente?

Crețu răspunde: au venituri mai mici și produc mai puțin gunoi, în plus de asta cetățenii din localitățile componente produc și compost.

 

 

Crețu repetă-n-truna: „e situație de urgență!” Și face tot ce vrea! Ia de la investiții și pune tarif preferențial pentru săracii „cu vile”

cc3

„Negocierea a avut loc în aceste condiții. Ceea ce eu am obținut suplimentar de la cel care a câștigat serviciul este o situație mai bună pentru ocalităție componente. Dacă lucrurile au fi stat altfel, Vitalia ar fi continuat, dar într-o situație de urgență lucrurile se tratează ca atare și atunci când A.D.I a hotărât un tarif pt urban se referă și la orașe nu numai la municipii. Negocierea a avut loc în aceste conditii. Ceea ce eu am obținut suplimentar de la cel care a câștigat serviciul este o situație mai bună pentru locuitorii din localităție componente. Ar putea să fie vorba de discriminare .. însă pînă la urmă trebuie să tratăm lucrurile cum sunt și să știm fiecare ce face. Nu se poate extinde nivelul tarifului și la nivelul locuitorilor care locuiesc la casă. Ar fi util pt locuitorii din loclitățile componente, nu trebuie să ne gândim neapărat la Unirea… avem și Sărata și Slătinița și Sigmirul….cetățeni care chiar produc mai puține deșerui menajere decât cei diin oraș. Datorită faptului că în localitățile componente din Bistrița veniturile sunt foarte mici, deci și consumurile sunt mai mici ca în oraș, deci automat și deșeurile sunt mai puține.

Avem o situație mai specială când se va negocia contractul vom putea să discutăm altfel și NU sub presiunea timpului, presiune care putea să însemne dacă NU contractam Supercom-ul farte repede se umplea orașul de gunoaie, lucru care NU s-a întamplat”  a declarat primarul Crețu în timpul ședinței ordinare.

z1

Prin proiectul aprobat s-a creat o situație discriminatorie între orășenii care plătesc 6 lei și cetățenii din localitățile componente care plătesc 3 lei/lună. Proiectul a trecut lejer și astfel Primăria Bistrița suportă 3.3 lei/persoană din tariful de 9.9 lei  negociat cu Supercom pe baza unor măsurători de-acum 7 ani privind cantitatea de deșeuri/cap de locuitor.