Și în Bistrița-Năsăud se pot înființa Puncte Gastronomice Locale. DSVSA derulează o campanie de informare

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud desfășoară, în această lună, o campanie de informare cu referire la înființarea Punctelor Gastronomice Locale, unități de alimentație publică de tip familial.

Scopul acestei campanii este de a aduce la cunoștința publicului, argumente de a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local, un concept ce răspunde cerințelor crescânde în țara noastră, care să ofere doritorilor produse și preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României.

Campania de informare se realizează prin intermediul unei echipe din cadrul DSVSA Bistrița-Năsăud.Cei interesați vor fi  informați asupra cadrului tehnic aplicabil, a normelor și condițiilor  de igienă ce trebuie respectate.

La întâlnirile de informare organizate de către DSVSA Bistrița-Năsăud vor fi înmânate materiale informative ale campaniei.

Pentru detalii și pentru a fi incluși în baza de date a DSVSA Bistrița-Năsăud, dar și pentru a beneficia de informații suplimentare, inclusiv ședințe de informare, persoanele interesate se pot adresa la Serviciul Catagrafie, Înregistrare, Evaluare, TRACES din cadrul DSVSA Bistrița-Năsăud, de pe strada Tărpiului, nr. 26, Bistrița, telefon 0263/206027 și  0263/224974, fax: 0263/206029.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce sunt Punctele Gastronomice Locale ?

  • Un concept ce răspunde cerinţelor crescânde în România, de înfiinţare de unităţi de alimentaţie publică de tip familial, care să ofere produse şi preparate alimentare specifice diverselor zone geografie ale României, cu respectarea normelor şi condiţiilor de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure şi sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit.

Ce vor oferi Punctele Gastronomice Locale ?

  • Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor.
  • Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea.
  • Meniul va fi obligatoriu preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile, prin metode de preparare, pe cât posibil, tradiţionale.

Alimentele trebuie să fie preparate numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic.

Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate /înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea.