Salariații din Primăria Bistrița, atât funcționari publici, cât și personal contractual cer în instanță o serie de drepturi bănești. Șapte dosare, pe rolul instanței

Pe rolul Tribunalului Bistrița se află în prezent mai multe dosare în care angajați ai Primăriei municipiului Bistrița cer în instanță acordarea unor drepturi bănești precum sporul de dispozitiv sau cel de confidențialitate ori fidelitate.

Angajații, atât funcționari publici, cât și personal contractual, sprijiniți de Sindicatul Liberal al Salariaților din Primăria municipiului Bistrița au deschis procese în instanță, la baza solicitărilor lor stând o decizie a Curții Constituționale, respectiv decizia nr. 794/2016 referitoare la excepția de neconstituționalitate a unor dispoziții din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare.

Sabina Mălaicu, liderul de sindicat din Primăria Bistrița, explică pentru Ziar de Bistrița despre ce e vorba în aceste procese deschise împotriva administrației publice locale.

Este vorba despre decizia Curții Constituționale care spune că trebuie să se egaleze salariile, adică toată lumea să fie plătită la fel. Asta pentru că în țară, unii aveau un salariu, alții cu totul altfel. Deci până la punerea în aplicare a legii salarizării unitare, salariile erau diferite. Practic pentru aceeași muncă pe care o depunea, salariatul dintr-un anumit județ putea primi un salariu mai mare decât altul din alt județ. Și atunci, în țară s-au câștigat prin sentințe judecătorești definitive și irevocabile anumite drepturi și, în luna decembrie a anului trecut, s-a dat o decizie a Curții Constituționale care spune că toată lumea trebuie să se alinieze, până la apariția unei legi care reglementează salarizarea. Deci vorbim despre perioada 20 decembrie 2016 – iulie 2017, când a apărut legea salarizării unitare 153/2017” a declarat Sabina Mălaicu.

Astfel, Sindicatul Liberal al Salariaților din Primăria municipiului Bistrița a intrat în posesia unor decizii judecătorești prin care, angajații din alte județe din țară au avut câștig de cauză în procese similare. ”La instanță s-a făcut dovada cu documente, cu sentințe judecătorești definite și irevocabile că în țară s-au câștigat anumite drepturi. La dosarele noastre s-au anexat decizii ale altor primării din țară, precum Timișoara, Focșani, Bacău. Deci nu suntem singurii care am recurs la această metodă” a mai completat Sabina Mălaicu.

Angajații din Primăria Bistrița solicită acordarea unor sporuri precum cele de dispozitiv (25 la sută din salariu)  sau de confidențialitate (în procent de 10 la sută).

În total au fost fost deschise 7 procese, care se află pe rolul instanței și care îi cuprinde atât pe funcționarii publici, cât și personalul contractual.

Sabina Mălaicu mai completează că înainte de aplicarea legii salarizării unitare, salariile din Primăria Bistrița au fost foarte mici. ”Salariile au fost foarte mici la noi, pentru că nu am avut absolut niciun spor până la apariția legii salarizării unitare, care a reglementat acest lucru. De exemplu, un muncitor treapta I pleca acasă cu 800 de lei” a adăugat liderul de sindicat din Primăria Bistrița.

Instanța va lua o decizie în toate aceste cazuri. Rămâne de văzut care va fi aceasta, pentru că salariații bistrițeni au mai apelat la instanță și în trecut, când au solicitat acordarea celui de-al 13-lea salariu, însă fără succes. Nu au avut câștig de cauză.

Primăria Bistrița are în total circa o mie de salariați astfel:

  •  Direcția de Servicii Publice: 264 de angajați;
  • Aparatul de specialitate al primarului: 225 de posturi;
  • Poliția Locală: 85 de posturi;
  • Casa de Cultură 70 de angajați;
  • Direcția de Patrimoniu: 21 de posturi;
  • Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență: 6 posturi;
  • Evidența persoanelor: 24 de posturi;
  • Direcția de Administrare a Piețelor: 21 de posturi;
  • Direcția Municipală de Servicii Sociale: 278 de posturi ( din care 244 contractuali).

One comment

  1. Bravo, nu va lasati, numai cei mari si clanul sa aibe salarii mari. De regula cei care nu fac nimic in orice institutie au salarii colosale iar cei care muncesc trebuiecsa cerseasca.Felicit pe Desi nimeni nu s a sesizat ca cei din CJ au salarii mult mai mariRadu Moldovan ca a dat salarii mult mai mari ca la primarie, nu au fost nevoiti sa mearga in instanta ca si primaria.Desi nimeni nu a comentat ca, cai din CJ au salarii mult mai mari, oaia neagra in toata presa era primaria, de cei din CJ nimic, oare de ce?