Primăria Bistrița a prins o finanțare europeană de 3.3 milioane de euro pentru interiorul Bisericii Evanghelice! În mandatele lui Crețu s-au pompat din bugetul local peste 2 milioane de euro în restaurarea monumentului! Asta deoarece în 2009, preotul Krauss a ratat o primă finanțare europeană !

Primarul Ovidiu Crețu a susținut o conferință de presă în care a anunțat semnarea unui proiect de modernizare a Bisericii Evanghelice. Proiectul este finanțat prin POR, axa prioritară 5 și are o valoare de 3.3 milioane de euro. De acești bani se va reabilita interiorul Bisericii Evanghelice, fațadele, orga și o serie de elemente interioare. Se vor executa lucrări interioare: refacerea vitraliilor, refacerea elementelor din fier forjat, a bolților, a pardoselilor, restaurarea mobilierului.

 

 

Biserica Evanghelică NU va mai fi închisă după modernizare, cum se întâmpla la ordinu lui Krauss, ci va fi deschisă publicului-larg!

După restaurarea completă, Biserica Evanghelică va fi introdusă în circuitul turistic și în interior se vor putea susține spectacole. Biserica Evanghelică se află în proprietatea cultului evanghelic dar în administrarea Primăriei Bistrița în urma unui protocol semnat pe 15 ani. În acest sens, primarul Crețu susține că NU vor fi probleme în privința restricționării accesului publicului-larg în interior.

 

ew3

ew2

 

 

 

 

 

 

 

ew-5

ew4

 

 

 

 

 

 

 

 

Câți bani s-au alocat Bisericii Evanghelice din bugetul local, după ce Krauss și Crețu au pierdut o finanțare europeană de 5 milioane de euro!

Este cunoscut faptul că parohia Evanghelică a încercat să obțină o finanțare europenă în anul 2010, dar au întocmit greșit documentația. La acel moment, primarul Crețu a aruncat vina pe parohul Johann Krauss, care ar fi refuzat să implice primăria în întocmirea documentațiilor.

Ultima investiție a Primăriei Bistrița a avut loc în 2015 și a vizat lucrări la nivelul fundațiilor. Firma SC Serbis a câștigat contractul privind ”Reţeaua de canalizare pluvială perimetrală Bisericii Evanghelice”. Investiția din 2015 a costat 1.7 milioane de lei și viza protejarea structurii Bisericii Evanghelice de apele din infiltrații și de apele freatice. Finanțarea s-a realizat în mare parte din bugetul local. Numai în ultimii șase ani s-au alocat peste 3 milioane de euro către acest obiectiv (din bugetul local, de la Guvern sau din donații).
Firmele care au încasat bani frumoși de pe urma contractelor publice sunt: Sc Creativ și Sc Utilitas.

Câți bani a dat Primăria Bistrița pentru reabilitarea post-incendiu și sumele alocate din bugetul local!

– 2 milioane lei în 2010
– 1.5 milioane în 2011
– 1.5 milioane în 2012
– 2 milioane în 2013
– 1.7 milioane în 2015

TOTAL din partea Primăriei Bistrița: aproximativ 9 milioane de lei. După ce au cheltuit aceste sume, administrația Crețu obține o finanțare europeană și continuă lucrările de reabilitare a Bisericii Evanghelice, aflată în șantier de aproximativ 15 ani…

 

003

 

 

 

 

 

 

 

La această sumă se adaugă încă UN MILION de EURO din donațiile strânse din alte surse, astfel:

Ministerul Culturii și Cultelor a donat 2.5 milioane lei, Consiliul Județean încă 200.000 de lei, aproximativ 1 milion (240.000 de euro) reprezintă donațiile nemților din străinătate, bani cheltuiți pentru clopote, ceas și pietruirea turnului. Asociația Bistrița Medievală a donat 350.000 lei, iar Episcopia Evanghelică Sibiu încă 200.000 lei. Aproape 200.000 lei au donat persoanele fizice, direct la casieria parohiei evanghelice din Bistrița.

 

b2

b1

 

 

 

 

 

 

 

În ultimii 8 ani, pentru Biserica Evanghelică s-au cheltuit fonduri publice de peste 3.5 milioane de euro, sume alocate pentru intervențiile necesare la nivelul turnului și acoperișului iar dacă NU se rata finanțarea din 2009, lucrările se executau din bani europeni. Ovidiu Crețu va semna mâine finanțarea de 3.3 milioane de euro (din care 444.000 de euro vor fi suportați de Primăria Bistrița). Primarul a estimat că în februarie-martie 2018 vor începe lucrările, iar în vara anului 2020, Biserica Evanghelică va fi finalizată!