Ultimele noutati

Test-grilă cu întrebări de LOGICĂ: asta a fost marea spaimă a directorilor de școli! Vezi cine a picat și cine merge mai departe!

Pentru prima dată în viața lor, directorii de școli sau râvnitorii acestei funcții de conducere au fost băgați într-un examen NAȚIONAL! Potrivit ministerului, testul a vizat evaluarea aptitudinilor cognitive și a competențelor manageriale ale candidaților. La examenul de astăzi, candidații au avut de rezolvat varianta 1 de subiecte. Examenul s-a ținut la nivel național și a constat în rezolvarea unor întrebări logice.

REZULTATE “mari”-DIRECTORI

Iată un exemplu de întrebare care s-a regăsit în testul-grilă:

“Măgarul întotdeauna are …?”
A) grajd
B) potcoave
C) harnașament
D) copite
E) coamă

răspuns D – copite (și celelalte pot fi adevărate, dar varianta D a fost considerată ca fiind relevantă)

ccc

 

 

 

zzzDe asemenea, testul a avut și o componentă grafică, respectiv un șir de figuri geometrice din care trebuia extrasă figurina cu aceeași formă ca MODELUL dat.

Au fost și 20 de întrebări legate de managementul educațional.

TOTAL: 60 de întrebări.

.

 

TESTUL GRILĂ pentru EXAMENUL de DIRECTOR

RĂSPUNSURI

Punctajul maxim a fost de 50 de puncte, iar punctajul minim de promovare a probei scrise a fost de 35 de puncte.

Au PICAT examenul de director:

Adriana Bățan – director la Şcoala Gimnazială Corvineşti, Doru Bodriheic – director adjunct Liceul Tehnologic Maieru, Monica Bojor – director adjunct Liceul Teoretic Sanitar Bistriţa, Ana Capotă – director Şcoala Gimnazială Livezile, Domnica Cîrcu – director adjunct Şcoala Gimnazială Rebrişoara, Marinela Clapa – director Grădiniţa „Trenuleţul Veseliei” Bistriţa, Irina Cozma – director Şcoala Gimnazială Spermezeu, Codruța Drăgan – director Liceul Tehnologic de Servicii Bistriţa, Iosif Fiscutean – director Şcoala Gimnazială Şieuţ, Valerica Man – director Şcoala Gimnazială Runcu Salvei, Maria Miheștian – director adjunct la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, Marius Mureșan – candidat de director şi director adjunct la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Bistriţa, Gheorghe Neamțu – directorul adjunct Liceul Tehnologic Lechinţa, Augustin Pop – director Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, George Pop – director Şcoala Gimnazială Salva, Lucica Popovici – director Şcoala Gimnazială Dumitriţa, Clarița Rus – director Şcoala Gimnazială nr. 7 Viişoara, Gabriela Salanță – director Şcoala Gimnazială Budacu de Jos, Vasile Selejan – director Şcoala Gimnazială Galaţii Bistriţei, Mariana Vlad – director Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa, Niculae Zăpârțan – director Şcoala Gimnazială Budacu de Sus.

NU s-au prezentat, din varii motive:

– Elena Borș – candidat pentru de director la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa,
– Ana Moldovan – director Şcoala Gimnazială Miceştii de Câmpie,
– Vasile Puica – director Liceul Tehnologic Telciu,
– Mihaela Vlașin – director adjunct Liceul Tehnologic Telciu,

Ioan Man – candidat de director la Şcoala Gimnazială Runcu Salvei, s-a retras.

Ce urmează:

Cei care au trecut examenul scris, vor mai susține două probe ce constau în: 

 – analiza CV-ului  – realizata in plenul comisiei de concurs, in prezenta candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor si punctajelor prevazute de metodologie si pe baza documentelor din dosarul de inscriere care dovedesc cele afirmate in CV;

 – interviu în fața comisiei de concurs – în care se apreciaza scrisoarea de intentie, calitatea si sustinerea de catre candidatia ofertei manageriale si a unui plan operational pentru un an. Desfasurare: maximum 30 de minute.

Probele vor fi susținute în fața comisiilor județene și cu monitorizarea observatorilor desemnați de minister:

17 octombrie 2016 – 17 noiembrie – Interviul si evaluarea CV-ului
18 noiembrie 2016 – Afisarea rezultatelor concursului
21 – 23 noiembrie 2016 – Depunerea contestatiilor
24 noiembrie 2016 – 9 decembrie 2016 – Solutionarea contestatiior si afisarea rezultatelor finale
16 decembrie 2016 – Validarea in consiliul de administratie al inspectoratului scolar a rezultatelor finale si transmiterea acestora la minister.

Până acum, directorii aveau conexiuni politice și pe această filieră, odată cu schimbarea Inspectorului General, automat urma schimbarea directorilor de școli pe baza unui contract de management care era prelungit la infinit.

CANDIDAȚI ÎNSCRIȘI la concursul de DIRECTORI

Această primă examinare la nivel național a produs surprize în rândul unor consilieri locali ai PSD, care dețineau funcția de director. Costică Rus de la Colegiul Rebreanu NU și-a mai depus dosarul, iar Maria Miheștian director-adjunct la L.P.S a picat acest examen.

Inspectoratul Școlar Județean va trebui să găsească soluții pentru funcțiile de:

– director “plin” la Colegiul Rebreanu din Bistrița – NU s-a înscris nimeni
– director la Liceul de Arte Corneliu Baba – NU s-a înscris nimeni
– director Liceul ”Solomon Haliță” din Sîngeorz-Băi – NU s-a înscris nimeni.
– director Școala Gimnazială din Șieu Odorhei – NU a intrat nimeni în competiție.

 

z1

 

 

 

 

 

 

 

Directorii care NU s-au înscris la concurs sau au picat examenul NU vor mai putea ocupa această funcție.

 

 

 
Comentarii

  • Profesori laureati la gala “Profesorul anului” n-au luat examenul. Ceva nu e in regula, premiile sau examenul?

  • Solutia este simpla: actualii directori raman pe post pana la organizarea urmatorului concurs “la anul si la multi ani” intr-o viitoare campanie electorala!

  • În sfârșit un EXAMEN ! Este greu să CONDUCI CU ADEVĂRAT CEVA ,îți trebuie minte, judecată, pregătire profesională și cultură generală ! nu doar adeziunea la un partid și BANI !

Caricatură

Ziar de Bistrita