Primăria Bistrița pune taxa de reabilitare pentru cine NU și-a plătit partea din contractul de modernizare a blocului: termopane și fațadă!

Pe schema taxei de salubrizare instaurată la nivelul municipului, Primăria Bistrița inventează o nouă taxă pentru recuperarea sumelor achitate de la bugetul local pentru reabilitarea unor blocuri.

Proiectul de hotărâre privind instituirea taxei de reabilitare termică şi mecanismul de recuperare a sumelor avansate de Consiliul local al municipiului Bistriţa pentru blocurile de locuinţe finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007 -2013 “Îmbunătăţirea eficenţei energetice a blocurilor de locuinţe.

Executivul propune instituirea taxei de reabilitare termică in vederea recuperării sumelor avansate de Consiliul Local al municipiului Bistrița pentru asigurarea cotei de contribuție proprie a proprietarilor din blocurile de locuințe situate în Bistrița.

Plata taxei de reabilitare termică se eşalonează pe o perioada de 5 ani; 6 ani; 8 ani, respectiv 9 ani, consideraţi ani calendaristici, în rate egale, începând cu anul în care a fost facută receptia la terminarea lucrărilor.

 

 

 

 

 

 

Până acum au rămas restanți locatarii din blocurile de pe: Str. Panait Cerna, nr.1, sc. A și B; Str. Stefan cel Mare, nr. 3; Str. Constantin Roman Vivu, nr. 10, sc. A, B, C și D; Str. Andrei Muresanu, bl. 5, sc. A, B și C, persoane fizice/persoane juridice.

q1-540x400Schema de finanţare, care se referă atât la lucrările de intervenţie, cât şi la realizarea auditului energetic şi a expertizei tehnice, este următoarea:
– 60% din finanţare este asigurată din fonduri structurale şi de coeziune ale Uniunii Europene şi din alocaţii de la bugetul de stat;
– 40% reprezintă contribuţia însumată a consiliilor locale şi a asociaţiilor de proprietarilor, astfel:
– contribuţia proprie a autorităţilor administraţiei publice locale se stabileşte pe baza unor criterii socio – economice, în limita maximă a 30% din valoarea activităţilor/lucrărilor, care se aprobă prin hotărâre a consiliilor locale şi, în completare, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari constituit în acest sens;
– cota de contribuţie a proprietarilor nu poate fi mai mică de 10% din valoarea activităţilor/lucrărilor;

Actul normativ prevede posibilitatea primăriilor de a prelua şi sarcina financiară a Asociaţiilor de proprietari, dar cu recuperarea ulterioară a sumelor, în termen de maxim 10 ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor, prin intermediul taxei de reabilitare termică stabilită prin hotărâre a consiliilor locale.

Proiectul va fi supus dezbaterii în ultima ședință ordinară din acest an, care va avea loc joi 22 decembrie la sediul Primăriei Bistrița, de la ora 14.