Unde se poate realiza examenul trichineloscopic la porcii sacrificați în gospodării? Câte cazuri de trichineloză au fost depistate până acum?

În vederea prevenirii unor posibile infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud recomandă proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificați în gospodării.

Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave.

”În vederea efectuării examenului trichineloscopic, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici, sau, dacă aceștia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, mușchii maseteri sau cei abdominali” precizează Ioan Bogolin, directorul DSVSA B-N.

Pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, la probele recoltate de la porcii sacrificați în gospodăriile populației, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripțiile Sanitare Veterinare de Asistență din imediata apropiere, Circumscripției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița (pentru analizele efectuate prin metoda examinării directe), precum și Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud (prin digestie artificială), care vor funcționa zilnic între orele 8:30—16:30 (începând cu data de 4 decembrie 2017 inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică).

Examinarea trichineloscopică se face contra cost (9 lei + TVA la analizele efectuate prin metoda examinării directe respectiv 44 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale).

”Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți. Este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii în târgurile de animale și în vecinătatea acestora. Mișcarea porcilor vii se poate efectua numai dacă animalele sunt însoțite de certificatul de sănătate, de formularul de mișcare și de documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar. Proprietarii sunt obligații să predea medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificați, în vederea operării și scăderii acestora din Baza Națională de Date” mai precizează reprezentanții DSVSA B-N.

Până la această dată au fost diagnosticați cu trichineloză doi porci sacrificați în gospodăriile populației din localitățile Arcalia și Dumitrița.

Potrivit legislației în vigoare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticați cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiți la valoarea de înlocuire a animalului, în cazul în care aceștia sunt deținuți cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea și înregistrarea obligatorie în registrul agricol și în sistemul național de identificare și înregistrare a animalelor.