Un model pentru tinerii fițoși din zilele noastre: Valeria Motogna – din Crainimăt… spre marile arene ale lumii! UN interviu cu o campioană a Bistriței care și-a dedicat viața handbalului!

Valeria Motogna are 37 de ani, este din Crainimăt și a jucat handbal de performanță timp de 21 de ani. Sportiva a participat la două Olimpiade Sydney 2000 Beijing 2008 unde a purtat drapelul României. Este antrenor-jucător al echipei din Oradea și o sportivă de mare valoare care a reprezentat județul nostru în elita handbalului mondial.

La Olimpiada din Beijing, Valeria Motogna avea 20 de ani. A fost port-drapelul României la prima calificare a echipei de handbal-feminin! Cum a început ascensiunea fulminantă? 

 

În clasa a VI-a, Valeria Motogna s-a decis să facă sport de performanță în urma sfaturilor domnului Găvan, (patronul de la Crama Veche). La 12 ani, Valeria Motogna s-a apucat de handbal, cu „multă muncă și sacrificiu” după cum avea să constate.

Mama sa a fost sceptică și a considerat handbalul ca fiind un sport dur și nu a venit la meciurile fiicei sale decât mai târziu, dar tatăl a susținut-o din prima. Echipa de handbal din care făcea parte Motogna a câștigat prima medalie de aur din județ în anul 1993. Celebrul antrenor Gheorghe Tadici a văzut-o și a selectat-o la 14 ani în lotul de senioare, la Zalău.

f1

m88

 

 

 

 

 

 

 

 

tadici 1

m99

 

 

 

 

 

 

 

A evoluat pentru Zalău în perioada 1994 – 2006, chipă cu care a câștigat primul titlu național. La acea oră, Bistrița NU avea echipă de Liga Națională cum se întâmplă acum. Modelele ei în handbal : Mariana Târcă și Anja Andersen, jucătoarele favorite, dar pe ansmblu Valeria Motogna a încercat să aibă un stil propriu. A jucat inter-stânga iar după ce Cristina Neagu s-a consacrat pe acest post, Motogna s-a reprofilat și a jucat centru.

5 luni a jucat însărcinată!

Valeria Motogna a rămas însărcinată în 2005 și a continuat să joace la cel mai înalt nivel. Medicul i-a recomandat să se mențină în formă și a continuat să practice sport de performanță chiar dacă era însărcinată. La 5 ani după ce a născut, Valeria Motogna a revenit în activitate, a ajuns căpitanul naționalei de handbal și a purtat drapelul României la festivitatea de deschidere a Olimpiadei!

m22

m1

 

 

 

 

 

 

După retragerea Steluței Luca, Valeria Motogna a fost aleasă căpitan de echipă națională. Gheorghe Tadici era antrenorul naționalei în acea perioadă. Împreună cu Steluța Luca, Valeria Motogna a format cel mai bun cuplu de apărători centrali din lume. „Am avut enorm de multe ore de antrenament… nici nu mai trebuia să vorbim… ne simțeam în teren, ne anticipam mișcările!” (min 18.30) declară Motogna.

I-a zăpăcit pe francezi la ei acasă. 45.000 de oameni au huiduit-o pe Valeria Motogna și Naționala României care a întors meciul de la 7 goluri diferență: „îmi plăcea când mă huiduiau!”

Valeria Motogna își amintește cu emoție de sferturile de finală ale Campionatului Mondial din 2007 din Franța, unde România a întâlnit echipa-gazdă. La pauză, Franța avea avantaj de 7 goluri, dar România a revenit și a terminat la egalitate, iar în prelungiri a eliminat Franța la ei acasă. A fost o calificare în semifinală unde au întâlnit Rusia într-o reeditare a finalei din 2005 dar a pierdut. Finala mică au pierdut-o la un gol diferență cu naționala Germaniei. A fost calificarea la Olimpiadă și o amintire frumoasă pentru jucătorea noastră de handbal.

Pe plan sportiv, Motogna are un mare regret: că NU se investește în centrele de copii și juniori! Naționala României a fost campioană europeană la junioare și campionă mondială la tineret: de-acolo a pornit ascensiunea fulminantă a echipei-mari, care a dominat handbalul mondial!

Valeria Motogna regretă că Statul român NU are politici de susținere și formare a copiilor, care reprezintă viitorul în sportul de performanță. Handbalista consideră că la fel se întâmplă în toate sporturile de performanțăși a dat exemplul gimnasticii: la Europenele de la Cluj au luat medalii gimnaști ai României trecuți de 30 de ani!
„Dacă NU se investește ne va costa peste ani. E valabil la toate sporturile. Nu se investește și se așteaptă să se facă totul pe banii părinților… nivelul de trai din România este foarte scăzut. Sunt mulți copii care ar vrea să facă sport și nu-și permit și poate nu au șansa care am avut-o eu! De exemplu dacă părinții mei ar fi trebuit să plătească… eu NU făceam sport de performanță… garantat NU făceam!” – susține handbalista!

m99

m2

 

 

 

 

 

 

 

Valeria Motogna a rămas aprope de marea-dragoste: handbalul. Visul ei : să înființeze o școală de handbal pentru copii cu vârste între 5-6 ani!

Valeria Motogna visează să formeze noi generații de campioni care să reprezinte Româniala nivel înalt. Nu este hotărâtă în ce oraș să demareze acest proiect! Ar dori să se axeze pe clase de mini-handbal pentru grupele de copii 5-6 ani. Succesul: multă muncă și iubire în ceea ce faci! Încă se află în acttivitate la Oradea, care are echipă în liga a II-a, iar Valeria are rol dublu: antrenor-jucător.

m44

m1

 

 

 

 

 

 

Sportul a întărit-o și a ajutat-o să treacă peste toate greutățile vieții! În 2001, Valeria Motogna a avut un accident de mașină destul de grav…un moment de cotitură care însă NU a oprit-o să continue sportul de performanță și să atingă cele mai înalte culmi ale succesului . Un alt moment dificil a fost divorțul de soțul ei.

Alesia e feblețea! Fetița ei are 12 ani și s-a îndreptat spre atletism! „Mai bine așa, pentru că dacă venea în handbal ar fi fost tot timpul comparată cu mine…”

Alesia e numele fetiței sale care acum practică atletismul. Dacă va alege să facă sport de performanță, Valeria Motogna o va susține, dar NU vrea să o influențeze în niciu fel. În viziunea Valeriei Motogna, femeia europeană este o femeie puternică, care știe ce își dorește și luptă și trece peste orice obstacol ca să-l realizeze.

Gala “Femeia Europeană” va avea loc în 9 mai, la Sala Polivalentă de la ora 17.00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. După cum anunța Doris Moldovan, cea de-a X-a ediție este și ultima pe care o va organiza deoarce liberala vrea să se axeze pe alte proiecte.

Citiți și:

d2-Copy1-782x400

FOTO: Cine sunt cele 11 femei pe care le premiază Doris anul acesta… la ultima ediție a Galei “Femeia Europeană!” Holograf va cânta la Polivalentă!