Cristian Niculae face precizări cu privire la deszăpezirea trotuarelor. Administratorii de blocuri și patronii de magazine sunt obligați să pună mâna pe lopată! Amenzile sunt cuprinse între 50 – 1.000 de lei!

Într-un exercițiu de forță, viceprimarul Cristian Niculaie a ieșit pe străzi să coordoneze muncitorii Primăriei Bistrița, scoși la deszăpezirea trotuarelor. Viceprimarul a declarat că deszăpezirea trotuarelor din Bistriţa este realizată de primărie, însă și asociațiile de proprietari și patronii de magazine au obligații în acest sens.

Direcţia de Servicii Publice execută lucrările de deszăpezire a trotuarelor și de curând a achiziţionat două maşini pentru deszăpezirea trotuarelor. Pentru curățarea macanizată a trotuarelor este obligatoriu ca accesul să nu fie blocat de autoturismele parcate. Utilajele de deszăpezire sunt prevăzute şi cu instalaţii care împrăştie substanţe antiderapante.

Regulamentului de bună-gospodărire a municipiului stabilește clar OBLIGAȚIILE pentru persoane fizice, firme și asociațiile de locatari

ART.4 Instituţiile publice, agenţii economici, asociaţiile de proprietari şi celelalte persoane juridice şi fizice sunt obligate să ia măsuri pentru asigurarea întreţinerii, curăţeniei şi îmbunătăţirii aspectului edilitar al clădirilor, curţilor, împrejmuirilor, căilor de acces, precum şi a străzilor, drumurilor, locurilor publice şi zonelor verzi aferente acestora precum şi a terenurilor deţinute cu orice titlu. În acest scop le revin următoarele obligaţii:

21) – să asigure îndepărtarea zăpezii şi gheţii de pe trotuarele din dreptul clădirilor şi incintelor în care îşi desfăşoară activitatea sau în care locuiesc, până cel târziu la ora 9 dimineaţa. Zăpada şi gheaţa îndepărtate se vor depune pe carosabil lângă bordură fără să împiedice circulaţia şi scurgerea apei în sistemul de canalizare. În caz contrar, amenda este de la 50 la 500 de lei.

ART.7 – Agenţii economici specializaţi precum şi alte unităţi care execută lucrări edilitar-gospodăreşti, în funcţie de specificul activităţii, au următoarele obligaţii privind întreţinerea şi asigurarea viabilităţii drumurilor publice:

6) să cureţe, să decolmateze şi să menţină în stare de funcţionare gurile de scurgere a apelor pluviale de pe drumurile publice şi să degajeze iarna, zăpada şi gheaţa ce se depune, în scopul evitării sau înlăturării inundaţiilor ori formării apelor stagnante. În caz contrar, amenda este cuprinsă între 100 și 1.000 de lei.

ART.8. – Cetăţenii care locuiesc în localităţile componente ale municipiului Bistriţa au pe lângă obligaţiile cu caracter general prevăzute la art.4 din prezenta hotărâre următoarele obligaţii specifice:

– să îndepărteze zăpada şi gheaţa, imediat după depunere, de pe trotuarele din jurul imobilelor în care locuiesc;

Niculae zice că Pietonalul e lăsat intenționat cu zăpadă, de dragul peisajului de iarnă!

Pietonalul Liviu Rebreanu a fost lăsată cu zăpadă pentru a oferi bistriţenilor o perspectivă estetică de iarnă, după cum susține viceprimarul Cristian Nicuale. Trotuarele de pe Pietonalul Liviu Rebreanu sunt curățate de primărie, proces are loc pe perioada nopţii în faţa magazinelor, barurilor şi restaurantelor care au program doar ziua.

Pe perioada zilei, deszăpezirea intră în responsabilitatea administratorilor societăţilor comerciale. ( pe toată lungimea spațiului respectiv). Primăria deszăpezește şi trotuarele din zonele de blocuri, iar Cristian Niculaie a declarat că maşinile parcate pe trotuare fac aproape imposibil ca acestă operaţiune se să desfășoare în parametrii optii. În în multe situaţii este nevoie ca deszăpezirea să se facă manual, caz în care e nevoie de mai multe resurse umane suplimentare şi timp mai mult.

Viceprimarul și-ar dori ca zăpada din oraş să se regăsească pe Pârtia Cocoș! Niculae e șef peste Direcția de Servicii Publice și decontează tot ce-i bun și tot ce-i rău!

Cristian Niculae a fost desemnat să se ocupe de verificarea DSP -ului și în mod direct își asumă responsabilitatea cu privire la lucrările executate de muncitorii plătiți din bani publici. În ce privește calitatea unor lucrări realizate de DSP (plombări, asfaltări, marcaje), deocamdată primarul Ovidiu Crețu este perceput ca principal vinovat în calitate de ordonator de credite. Tocmai din acest punct de vedere, Cristian Niculae are un rol riscant în acest sistemul implementat și finanțat de primar, chiar dacă se străduiește să iasă în față și să facă treaba-bună. Rămâne de văzut cum vor percepe bistrițenii activitatea lui Niculae, viceprimarul care încearcă șă-și impună autoritatea și viziunea… într-un sistem controlat și creeat de primarul Ovidiu Crețu!

Emil Iustian Alexandru