VIDEO: Se TOPEȘTE! Vremea caldă a stricat zăpada de pe pârtia de schi! Tunurile au mers „a pagubă” timp de două nopți și DEGEABA au produs zăpadă pentru 20% din suprafață!

Primăria Bistrița a făcut o primă încercare de a da drumul sezonului de schi. Cele 4 tunuri de zăpadă au fost pornite și au mers la capacitate maximă timp de două nopți, când temperaturile au fost destul de scăzute. Pentru a fi eficiente e nevoie de temperaturi sub – 5 grade Celsius.

După 2 nopți , tunurile au produs zăpadă pentru a acoperi 20 % din pârtia de schi. Pe timpul nopții, la Bistrița s-au înregistrat – 15 grade și temperaturile au permis realizarea unui strat de zăpadă de aproximativ 25 de centimetri. Astăzi (17 ianuarie), stratul de zăpadă de la baza pârtiei era tasat și avea aproximativ 20 – 25 de centimetri grosime. Zăpada se întindea pe lungimea a 7 stâlpi de iluminat (aproximativ 200 de metri).

Zăpada a fost tasată, dar se aluneca cu greutate, deoarece a început deja să se topească! Lățimea pârtiei e acoperită de zăpadă într-un strat uniform pe aprox. 30 metri.

Se TOPEȘTE! Tunurile de zăpadă au fost mutate în sus, dar NU au fost pornite deoarece astăzi s-au înregistrat temperaturi pozitive!

Operațiunea este mult mai complexă deoarece în partea de sus, pârtia din Wonderland este mai abruptă Lacul de acumulare avea suficientă apă pentru alimentat tunurile de care produc zăpadă artificială… iar dacă pompele funcționează conform proiectului NU ar trebui să fie probleme cu rezerva de apă necesară la producerea zăpezii.

Principala problemă o reprezintă temperaturile destul de ridicate care pot compromite munca depusă pentru producerea zăpezii. În ritmul în care s-a lucrat în ultimele zile, ar fi nevoie de o săptămână de temperaturi sub – 5 grade celsius ca pârtia să fie acoperită de zăpadă artificială, dar oricum suprafața de alunecare NU este înierbată corespunzător pentru fixarea zăpezii!

Puncte MINUS:

– NU există toalete publice
– NU există șopron unde schiorii să se echipeze.
– NU există chioșcuri de alimentație publică. Deși sezonul este în plin NU s-a desfășurat o licitație pentru închiriat spații în acest sens și amplasat căsuțe.

Toate aceste investiții se puteau realiza încă din vară, dar din motive greu de înțeles, administrația Crețu este surprinsă cu aceleași probleme ca și anul trecut.

La fel ca acum, anul trecut tunurile au mers a pagubă! Zăpada artificială s-a topit și a fost împrăștiată de vânt!

Anul trecut, firma Euro Alpin care a câștigat contractul pe întreținere a pornit tunurile de zăpadă, însă tunurile au produs zăpadă doar câteva zile, zăpadă care NU s-a fixat deoarece suprafața pârtiei NU este înierbată. Temperaturile NU au fost scăzute și zăpada s-a împrăștiat rapid.

În sezonul trecut, firma EuroAlpin a încasat 25.000 de euro pentru nimic, deoarece pârtia NU a funcționat nici măcar o zi! Compania care a prins contractul pe întreținere a fost înființată special în acest sens și este deținută de Dumitru Tănase, un prieten al primarului Crețu). Tunurile au produs zăpadă doar câteva zile, zăpadă care NU s-a fixat deoarece suprafața pârtiei NU este înierbată. Temperaturile NU au fost scăzute și zăpada s-a împrăștiat rapid. În mod ciudat, au fost perioade când nocturna a funcționat ZIUA!

Din bani publici, plătim întreținerea telescaunului și în 2018, chiar dacă pârtia este ÎNCHISĂ!

Tarifele vor fi următoarele:

– adulți: 30 de lei pe zi sau abonament pe șase zile cu 150 de lei.
– tinerii între 15 și 18 ani și pensionari + 65 de ani – 20 de lei de persoană pe zi sau un abonament care include șase zile cu 110 lei.
– copiii până în 14 ani : 10 lei de persoană pe zi sau abonamentul săptămânal 50 de lei.

Pe nocturnă, se va achita în plus 20 de lei de persoană pe zi. Tariful de nocturnă intră în vigoare la 18:00 și este valabil până la 21:00.

Avem o pârtie de schi la cea mai joasă altitudine din România, realizată cu bani din bancă! Pârtia NU a funcționat nicio zi, dar plătim întreținere pe telescaun și dăm bani pentru nocturnă!

Pârtia de pe Dealul Cocoșului are cea mai joasă altitudine din țară: pornește de la 676 metri și ajunge la 418 metri și are 1.200 metri lungime. A fost realizată cu bani din bancă! În 2016, pentru pârtia de schi din Wonderland, Primăria Bistrița a alocat 7.021.000 lei de la bugetul local și 14.327.000 lei din creditul bancar. TOTAL: 26 milioane de lei fără TVA (peste 5 milioane de euro), iar pârtia este nefuncțională în continuare!

În următoarele 5 zile (18 ianuarie – 23 ianuarie) prognoza ne arată că temperaturile vor fi pozitive și cel mai probabil stratul de zăpadă de pe pârtia de schi se va topi…

3 comments

  1. Pozele sunt dovada.

  2. Balan Marius - contribuabil

    In unele locuri partia este numai buna de a te da. Cu CAPACUL de la BUDA !

  3. Minciuni din plin…..sunt si toalete la greu cat si chioșcuri ptr alimentație publică iar zăpada are aproape 1m