VIDEO: Valea Sigmirului, modernizată FIX ca la Caracal! Stâlpii din mijlocul trotuarului rămân pe jumătate strada! Pe cealaltă jumătate situația s-a remediat din mers, ca urmare a revoltei oamenilor! Acum e de circ: jumi-juma!

Valea Sigmirului este amplasată într-o zonă de case și a fost prinsă pe programul de asfaltări a Primăriei Bistrița. Investiția a început în primăvara anului 2017 și a durat aproximativ 1 an. Cu toate că în proporție de 90% lucrarea este finalizată, la emiterea autorizației de construcție termenul oferit a fost 2 ani!

Gafa principală este aceea că stâlpii au fost amplasați pe mijlocul trotuarului, lucru sesizat de locuitori din zonă!

Lucrările au fost executate de firma Construct Perom și din bugetul pe 2017 s-au alocat 2.135.000 de lei. Strada a ajuns în atenția presei locale, deoarece stâlpii de iluminat au fost montați în mijlocul trotuarului iar locuitorii din zonă au transmis mai multe fotografii.

Problema NU a fost rezolvată și constructorul continuă să amplaseze stâlpii în mijlocul trotuarului. Trotuarul are o lățime care variază de la 80 de centimetri la 1 metru, deși în teren situația putea fi remediată dacă se realiza un canal de colectare carosabil.

Ca la Caracal: jumătate din stradă este cu stâlpi în mijlocul trotuarului și jumătate este OK!

Reprezentanții Primăriei susțineau că NU aveau unde să monteze stâlpii de iluminat, deoarece terenul din afara trotuarului NU le aparține! FALS: după cum se vede în fotografii, există porțiuni de teren în afara trotuarului cu destinația de teren public, iar gardurile sunt realizate la cca 2 metri de trotuar. Situația s-a remediat pe parcurs și pe jumătate strada, trotuarul a fost eliberat iar stâlpii au fost amplasați corect, în afara trotuarului.

Ritmul de lucru a fost foarte lent: au fost câteva luni în care NU s-a lucrat efectiv (martie – iunie), deși strada putea fi inaugurată încă din vară. Asta deoarece terenul este unul mlăștinos și s-au descoperit infiltrații de apă la suprafață.

 

 

Cum a răspuns primarul Ovidiu Crețu solicitărilor de remediere urgentă… când încă NU era gata lucrarea?

 

„… referitor la șantierul din Valea Sigmirului, așteptăm să se finalizeze șantierul. Acolo este un șantier, se fac niște lucrări, când o să ajungem să facem recepția lucrărilor respective o să le facem corespunzător. Deocamdată e un șantier și cei care lucrează acolo trebuie să ne predea lucrarea, pe bucăți sau finală, și atunci vom putea discuta. Altminterea putem să ne plimbăm prin șantiere, să vedem una sau alta, dar problema e de finalizare a șantierului.” – a spus Ovidiu Crețu la ședința ordinară din 31 august 2017, imediat ce locuitorii din Sigmir au făcut sesizări.

 

Strada a fost SPARTĂ imediat după ce a fost asfaltată!

Ca o ironie, pe lângă detaliile de proiectare care NU a fost remediate în teren, strada a fost asfaltată, după care a fost spartă pentru realizarea unor lucrări la rețelele subterane de gaz, (cel mai probabil). La intersecția cu drumul de centură, Valea Sigmirului a fost spartă după asfaltare, lucru demonstrează că s-a lucrat haotic și dezorganizat.Valea Sigmirului este o stradă de categoria IV, cu o lățime de 6 m, având doua benzi de circulație și un trotuar pe partea fără șanț de 1,0 m. Un șanț colector (acoperit de dale perforate) ar fi permis un flux mai ridicat, deoarece carosabilul s-ar fi lățit considerabil. În schimb s-a mers pe varianta unui canal de scurgere „descoperit” care captează apele pluviale din deal. 

De asemenea, pubelele semi-îngropate au fost „prinse” în șanțul de colectare ce s-a realizat ulterior asfaltării!

Lucrarea realizată de firma Construct Perom NU a fost încă recepționată! Valoare execuție – 2.153.000 lei.

 

 

Parametrii care caracterizează str. Valea Sigmirului sunt:

– Lungimea totală : 1. 290,98 m;
– Lățimea părții carosabile = 6 m;
– Suprafață carosabil = 8520,47 mp;
– Suprafață trotuar = 1420,08 mp;
– Drumuri laterale = 300 mp
– Șanț dalat = 1290,98 m.

– Sistemul rutier proiectat:

Strat de uzură din BA16 = 4 cm;
Strat de legătură din BAD 25 = 6cm;
Strat de piatră spartă = 20 cm;
Strat de balast = 25 cm
TOTAL = 55 cm

Pentru trotuare s-a prevăzut următoarea stratificație :
Pavele autoblocante = 8cm;
Strat de nisip = 3 cm
Strat de balast = 15 cm
TOTAL = 26 cm.

La realizarea lucrării a fost nevoie de:

– realizarea unei rețele electrice subterane în lungime de 1390 m;
– montarea a 39 stâlpi metalici cu înălțimea de 7 m, la o distanță medie între stâlpi de 35 m;

Principalele GAFE:

– stâlpii de iluminat au fost montați pe mijlocul trotuarului, deși exista spațiu suficient pe lateral.

– trotuare prea înguste (80 cm – 1 m).

– timp prea îndelungat de realizare a lucrării. Cu toate că NU s-a lucrat aprox. 3 luni în perioada de vară, lucrarea e gata în proporție de 90%, dar teoretic mai poate aștepta încă 1 an până la inaugurare.

– realizarea unui șanț carosabil în locul unui canal pluvial ar fi lărgit suprafața de rulare de doar 6 metri.

Modernizarea Văii Sigmirului face parte din Programul de asfaltare a Primăriei Bistrița, program prin care se asfaltează în medie 4 străzi/an.

One comment

  1. Balan Marius - contribuabil

    Lucrari de doi bani. Niste handicapati care au pus mana pe bani publici. La mine in ocol primeau picioare -n CUR si nu le dadeam nici un leu pt. asemenea lucrari. Rusine PRIMARIA B-ta !!!