Numărul de prezentări la Unitatea de Primiri Urgențe Bistrița a crescut considerabil față de perioada stării de urgență

După o perioadă în care adresabilitatea a fost extrem de scăzută la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Bistrița, în contextul pandemiei de coronavirus, numărul prezentărilor la UPU a început din nou să crească. Managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, spune că s-a revenit la situația care era înainte de pandemie.

”De când a început epidemia, adresabilitatea către Unitatea de Primiri Urgențe a ajuns de la un nivel foarte ridicat la unul foarte – foarte jos, undeva la nivelul valorilor din anul 2006 – 2007. Spre exemplu, de la 150 de prezentări/zi în cursul săptămânii și până la 200/zi în weekend-uri, am ajuns la un număr de 30 de prezentări/zi în cursul săptămânii și cel mult 50 de prezentări/zi în weekend-uri. A scăzut de 3 – 4 ori prezentarea în UPU”, a declarat managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, într-o emisiune a postului local de televiziune AS-TV.

Însă, în ultima perioadă, adresabilitatea la UPU Bistrița a început din nou să crească, astfel că s-a revenit la situația de dinainte de pandemia de coronavirus.

Zilele trecut am fost în UPU, de această dată ca aparținător al unui pacient, și am văzut că activitatea în UPU și adresabilitatea către această unitate au revenit la normal. Foarte – foarte mulți pacienți, sala de așteptare plină. Am revenit exact la normal”, a mai adăugat Gabriel Lazany.

Datele statistice de la SJU Bistrița arată că în anul 2018 au fost înregistrate 44.000 de adresări la UPU, în vreme ce în 2019 au existat 48.500 de adresări, deci o creștere de aproximativ 10% față de anul 2018.