11 copii cu diabet zaharat de tip 1 din Bistrița-Năsăud așteaptă aprobarea bugetului pentru a beneficia de dispozitive medicale moderne de monitorizare a glicemiei

 -  -  10395Anul trecut, în Programul Național de Diabet Zaharat au fost introduse noi reglementări privind acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienții cu diabet zaharat insulino-dependent. Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi a materialelor consumabile aferente acestora.

Potrivit Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăid și de la nivelul județului au fost depuse cereri pentru acordarea acestor tipuri de dispozitive, 11 dintre ele fiind aprobate de o comisie regională de la Cluj, pe baza unor criterii medicale elaborate de Ministerul Sănătății.

Prioritate au avut copiii cu diabet zaharat de tip 1, cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani, tinerii cu diabet zaharat tip 1 cu vârstă între 18 și 26 de ani din sistemele de învăţământ, gravidele şi apoi pacienţii cu vârste peste 18 ani, adulți, care nu își pot regla glicemia din tratament și dietă. Ca să beneficieze de aceste dispozitive, pacienții au avut nevoie de o recomandare din partea unui medic specialist, după care documentele însoțite de o cerere au fost depuse la CJAS Bistrița-Năsăud. Ulterior, întreaga documentație a fost transmisă către centrul regional de la Cluj în vederea aprobării.

Potrivit președintelui director general al CJAS B-N, Camelia Ilișuan, 11 astfel de cereri au fost aprobate de comisia de la Cluj, dar se așteaptă aprobarea bugetului pentru ca pacienții să poată beneficia de dispozitivele medicale de care au mare nevoie.

”Noi avem deja 11 solicitări aprobate de către comisia din Cluj. Toți pacienții sunt copii. Unul este numai pe pompă de insulină, restul sunt și cu senzori de monitorizare. Toți așteaptă să fie sunați ca să meargă la Cluj să li se instaleze dispozitivele acestea, dar sigur se va întâmpla numai după aprobarea bugetului. Aceste dispozitive se achiziționează de Spitalul de Urgență din Cluj și sigur că și ei trebuie să aibă buget transmis de Casa de Sănătate din Cluj pentru achiziții” a declarat Camelia Ilișuan.

Controlul optim  al nivelului glicemic al pacienților cu diabet zaharat tip 1 este esențial pentru a evita riscul de apariție a complicațiilor.

10 bookmark
0 notes
120 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.