139 de localități din 47 de unităţi administrativ-teritoriale din Bistrița-Năsăud, cuprinse într-un proiect al Aquabis de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată. Proiectul are o valoare de peste 200 de milioane de euro

 

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud anunță că va emite acordul de mediu pentru un proiect de anvergură care vizează dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județ, proiect pe care intenționează să îl implementeze compania Aquabis SA – principalul furnizor al serviciilor de apă și canalizare în județ.

Proiectul intitulat ”Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în județul Bistrița-Năsăud” cuprinde 139 de localităţi din 47 de unități administrativ teritoriale din județ, printre care municipiul Bistriţa, oraşele Beclean, Năsăud şi Sângeorz-Băi şi 43 de comune, membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Servicii de Alimentare cu Apă şi de Canalizare în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Potrivit directorului general al Aquabis SA, Ion Șandru, proiectul are o valoare estimată la peste 200 de milioane de euro și urmează să fie depus în vederea obținerii de finanțare.

”Vorbim de circa 215 – 218 milioane de euro, valoarea totală pe acest proiect. 36 % – contribuția operatorului, 2 % – autoritățile publice locale, 75 % – grant și restul Statul. Acum că s-a emis acordul de mediu vom depune aplicația la Ministerul Fondurilor Europene până la finele acestei luni. Dânșii o verifică, dau OK-ul, o trimit la Bruxelles, iar dacă sunt îndeplinite condițiile mergem înainte. După ce ministerul dă OK-ul se poate da drumul la licitații cu clauză suspensivă. Sperăm ca în iarnă să începem deja licitațiile, astfel încât în primăvară să avem deja constructorii. Vor fi 12 contracte de lucrări și unul pentru echipamente”, a declarat Ion Șandru pentru Ziar de Bistrița.

”Investiţia propusă constă în amplasarea de reţele noi de alimentare cu apă şi canalizare sau conducte de aducţiune şi de reabilitare a celor existente, reabilitări/modernizări sau construiri de staţii de tratare a apei, de rezervoare de înmagazinare, de staţii de epurare şi vine în completarea unor proiecte încheiate în cadrul sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare existente la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud. Prin implementarea proiectului se va aduce o îmbunătăţire a serviciilor oferite în prezent populaţiei şi agenţilor economici de alimentare cu apă şi colectare a apelor uzate menajere”, se arată în proiectul pentru care APM Bistrița-Năsăud a emis acordul de mediu.

”Am încercat pe cât posibil să susținem zona de câmpie care nu beneficiază de sisteme de alimentare cu apă. Singura sursă de alimentare cu apă pentru zona de câmpie e Bistrița, motiv pentru care costul este unul mare. Va trebui să înlocuim conducta Bistrița-Lechința cu una nouă și cu un diametru mai mare și să ne ducem până la capăt, în Budești, Miceștii de Câmpie, Sînmihaiu de Câmpie și Chiochiș. În rest, toate celelalte localități sunt cuprinse cu sisteme de alimentare cu apă, cu pompe, cu rezervoare”, a mai adăugat Ion Șandru.

Întreg Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în județul Bistrița-Năsăud pentru care Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a emis deja acordul de mediu poate fi consultat mai jos:

Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată în județul Bistrița-Năsăud

Același document mai arată că în paralel cu această investiție există iniţiative locale, mai exact proiecte de extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în alte unităţi administrativ-teritoriale din judeţ decât cele vizate prin proiect, menite a completa investiţiile propuse prin proiectul regional. Acestea sunt de regulă finanţate din fonduri locale sau din alte surse de finanţare nerambursabilă.

În prezent se află în desfăşurare proiecte de extindere a reţelelor de alimentare cu apă în municipiul Bistriţa (localităţile Ghinda, Sărata, Sigmir, Viişoara), comuna Budacu de Jos (localităţile Budacu de Jos, Buduş, Monariu, Simioneşti), comuna Cetate (localităţile Orheiu Bistriţei şi Petriş), comuna Galaţii Bistriţei (localităţile Galaţii Bistriţei, Albeştii Bistrişei, Dipşa, Herina, Tonciu), comuna Lechința (localitățile Lechinţa, Bungard, Chiraleş, Sâniacob, Ţigău, Vermeş), comuna Mărişelu (Neţeni), comuna Matei (localitatile Matei, Corvineşti), comuna Nimigea (localităţile Mogoşeni, Tăure), comuna Nuşeni (localităţile Nuşeni, Beudiu, Dumbrava, Feleac, Malin, Rusu de Sus, Viţa), comuna Sanmihaiu de Campie (localitatea Salcuta), comuna Sieu Magherus (localitatile Sieu Magherus, Arcalia,
Chintelnic, Crainimăt, Sărăţel), comuna Şieu Odorhei (localităţile Agrişu de Jos, Agrişu de Sus, Bretea, Coasta, Cristur Şieu, Şirioara), comuna Şintereag (localităţile Şintereag, Blăjenii de Jos, Blăjenii de Sus, Caila, Cociu, Şieu Sfântu, Şintereag Gară).

”Executăm lucrări de extindere rețele apă, canal și reabiliări apă, canal în aproape toate localitățile din județ, stații de pompare, rezervoare, peste o mie de km de rețele de apă, peste 700 km de rețele de canal încât să acoperim cam tot județul cu servicii de apă și canal acolo unde nu sunt”, a mai precizat Șandru.

În prezent, peste 70 la sută dintre locuitorii județului sunt racordați la sistemul de alimentare cu apă potabilă și circa 50 la sută la cel de canalizare.

 

2 comments

  1. De cand vor începe lucrările la Saratel la 10 km de bistrița nu are nici canalizare nici gaz!

  2. Sper să se întâmple cât mai curând posibil, pt. că pe raza comunei Lechința părinții mei cară apa în peturi, nu mai este apă nici pt. gătit, nici pt. spălat!