Eveniment

14 baraje din Bistrița-Năsăud vor fi verificate de specialiști ai Administraţiei Bazinale de Apă Someș-Tisa

 -  - 


Specialiștii Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa au început o serie de verificări la barajele încadrate în categoriile de importanță C și D din județele Cluj, Maramureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj, ca urmare a unei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență în acest sens. 

Se va verifica stadiul reglementării privind siguranța în exploatare, modul de îndeplinire a măsurilor stabilite prin expertize și inspecții tehnice, existența actelor de reglementare și respectarea acestora, precum și starea tehnică a lucrărilor hidrotehnice”, a precizat ABA Someș-Tisa într-un comunicat de presă.

În spațiul hidrografic Someș-Tisa sunt 102 baraje din categoriile de importanță C și D, adică baraje de capacitate mică, de importanţă normală şi redusă. Dintre acestea, 11 se află în administrarea instituției, restul având alți deținători.

Pe județe, situația se prezintă astfel:

  • Cluj – 28 de baraje;
  • Bistrița-Năsăud – 14 baraje;
  • Sălaj – 19 baraje;
  • Satu Mare – 24 de baraje;
  • Maramureș – 17 baraje.

La nivel național, vor fi verificate 2.025 de baraje. Dintre acestea, 321 se află în administrarea A.N. „Apele Române”, iar celelalte 1.704 se află în administrarea S.C. Hidroelectrica S.A., a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, a autorităților publice sau a altor deținători.

Acțiunea se va finaliza până la data de 20 noiembrie 2022 cu un raport de sinteză ce va furniza o imagine actualizată a stării construcțiilor încadrate în categoriile de importanță C și D.

Raportul va cuprinde măsurile ce se impun pentru exploatarea în siguranță a lucrărilor hidrotehnice și va fi înaintat Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor de Interne.

Decizia de a efectua astfel de verificări a fost luată în contextul incidentului petrecut în data de 1 octombrie 2022 la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba care a impus adoptarea urgentă a unor acţiuni de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roşia Montană.

195 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.