15 localități din Bistrița-Năsăud vor să obțină finanțare din partea Uniunii Europene pentru instituirea unor puncte de acces public și gratuit la internet wireless

Comisia Europeană a lansat pe data de 20 martie portalul web WiFi4EU, prin intermediul căruia localitățile din toată Europa au fost invitate să se înregistreze în scopul de a obține finanțare din partea Uniunii Europene pentru instituirea unor puncte de acces public și gratuit la internet wireless. 15 localități din Bistrița-Năsăud au făcut până acum acest pas și încearcă să obțină finanțare pentru a oferi această facilitate locuitorilor.

Cine va beneficia de programul WiFi4EU?

Cetățenii și vizitatorii UE vor beneficia de proiectul WiFi4EU, întrucât vor avea acces gratuit la Wi-Fi în spații publice, cum ar fi parcuri, piețe, clădiri publice, biblioteci, centre de sănătate, pe teritoriul UE. Punctele de acces Wi-Fi vor fi instalate de societăți specializate în acest domeniu, pe care autoritățile locale le vor plăti cu bonuri valorice WIFI4EU.

Astfel, autoritățile locale (sau organisme echivalente ale administrațiilor locale) și asociațiile formate de acestea pot solicita bonuri valorice WIFI4EU. Fiecare bon valoric se atribuie unei anumite localități în calitate de beneficiar. Deocamdată localitățile trebuie să se  înregistreze pe posrtalul online www.WiFi4EU.eu și doar mai târziu vor putea depune cererile de finanțare. Până acum, în ceea ce privește județul Bistrița-Năsăud s-au înscris 15 localități. Iată care: Coşbuc,Galaţii Bistriţei, Ilva Mare, Ilva Mică, Lunca Ilvei, Maieru, Mărişelu, Municipiul Bistriţa, Oraş Sângeorz-Băi, Parva, Prundu Bârgăului, Rebrişoara, Rodna, Şanţ, Teaca.

Când se pot depune cererile în vederea obținerii unui bon valoric?

La 15 mai se va lansa prima dintre cele cinci campanii de depunere a cererilor. Atunci când se va da startul depunerii cererilor de finanțare în vederea obținerii unui bon valoric, doar localitățile înscrise vor putea face acest lucru pe portalul www.WiFi4EU.eu, făcând clic pe butonul de cerere. Patru alte campanii de depunere a cererilor vor fi lansate ulterior – toate înainte de sfârșitul anului 2020.

Ce informații sunt necesare pentru înscrierea de dinaintea lansării campaniei de depunere a cererilor?

Autoritățile locale se vor putea înscrie direct pe portal, furnizând informații de bază despre ele. Acestea vor trebui să pună la dispoziție datele de contact ale unui reprezentant legal. Orice autoritate locală poate depune cererea de finanțare în limba pe care o alege, fără niciun intermediar.

Autoritățile locale NU vor trebui să includă un proiect sau un dosar tehnic privind rețeaua Wi-Fi care urmează să fie instalată. De asemenea, localitățile NU vor avea nevoie de o evaluare preliminară a costurilor efectuată de o societate specializată în instalarea de rețele Wi-Fi pentru a-și putea depune cererea în vederea obținerii unui bon valoric.

Pot autoritățile locale să depună mai multe cereri?

Fiecare autoritate locală poate beneficia doar de un singur bon valoric pe întreaga durată a inițiativei. Prin urmare, autoritățile din localitățile selectate pentru a primi un bon valoric în cadrul unei campanii de cereri nu pot depune noi cereri. Cu toate acestea, autoritățile locale care au depus o cerere dar nu au fost selectate pot să încerce din nou.

Cum vor fi selectate localitățile care vor primi un bon valoric?

Autoritățile locale trebuie să acționeze rapid, întrucât câștigătorii vor fi selectați pe baza principiului „primul venit, primul servit” (luându-se în considerare data și ora depunerii cererii, NU a înscrierii).

Există o limită de bonuri pentru fiecare țară?

Pentru prima campanie de depunere de cereri numărul de bonuri valorice pentru fiecare țară nu ar trebui să depășească 8 % din bugetul proiectului. Fiecare țară va primi minimum 15 bonuri dacă depune cel puțin 15 cereri.

Care este echivalentul în bani al unui bon valoric?

Fiecare bon are o valoare de 15 000 EUR.

Ce pot face autoritățile locale cu bonurile valorice WIFI4EU?

Bonul valoric trebuie utilizat pentru a plăti instalarea de puncte de acces Wi-Fi în spațiile publice, cum ar fi gările, parcurile sau bibliotecile. Autoritatea locală trebuie să se asigure că instalarea este finalizată și că punctul de acces Wi-Fi începe să funcționeze în termen de 18 luni după ce i s-a acordat bonul valoric. Prin urmare, în acest interval de timp, autoritatea locală poate să își definească proiectul și să selecteze o societate specializată în instalarea rețelelor Wi-Fi care să fie în măsură să finalizeze instalarea.

Unde trebuie instalate punctele de acces Wi-Fi?

Autoritățile locale sunt cele care vor alege „spațiile de interes public” unde vor fi instalate punctele de acces WiFi4EU. Acestea trebuie instalate în zone în care nu există deja oferte similare de conectivitate Wi-Fi gratuită.

Există cerințe specifice pentru aceste proiecte?

Fiecare autoritate locală care primește un bon valoric va trebui să încheie un contract de instalare cu o societate specializată pe care o va alege (în conformitate cu normele privind achizițiile publice) să instaleze echipamente Wi-Fi. Comisia nu va interveni în relațiile contractuale dintre autoritatea locală și societate care va instala rețeaua Wi-Fi. Societățile specializate în instalarea rețelelor Wi-Fi se pot înscrie pe portal oricând, dar nu mai târziu de momentul când au încheiat un contract de instalare cu o autoritate locală.

Autoritățile locale vor putea, de asemenea, să își aleagă furnizorul de internet, indiferent dacă acesta este sau nu societatea care instalează rețeaua Wi-Fi. Abonamentul la internet de mare viteză în bandă largă ar trebui să asigure utilizatorilor servicii de internet de înaltă calitate, autoritatea locală având obligația de a încheia un astfel de abonament pentru o perioadă de cel puțin 3 ani.

Care este viteza minimă a conexiunii la internet pentru WiFi4EU?

Rețeaua Wi-Fi ar trebui să asigure o conexiune internet de înaltă calitate. Viteza conexiunii la internet trebuie să fie de cel puțin 30 Mb/s. Comisia va monitoriza de la distanță calitatea conectivității.

Cum poate fi încasat bonul valoric?

Pentru a se asigura că bonul valoric poate fi încasat în mod corect, societatea de instalare a rețelei Wi-Fi va trebui să se înscrie pe portalul WiFi4EU și să introducă datele necesare (persoana de contact, date de contact, zona geografică de activitate și coordonatele contului bancar).

Atât societatea de instalare a rețelei Wi-Fi, cât și autoritatea locală vor trebui să confirme că rețeaua locală este instalată și operațională. După ce s-a verificat că rețeaua locală este într-adevăr operațională (prin monitorizare de la distanță), se va efectua plata.

Societatea de instalare a rețelei Wi-Fi va putea apoi obține contravaloarea bonului valoric de la Comisia Europeană, iar eventuala diferență față de valoarea bonului valoric – generată de costuri neacoperite sau de depășirea cuantumului acestuia – va fi decontată de către beneficiar.

Bugetul proiectului poate fi mai mare decât cuantumul bonului valoric?

Autoritățile locale pot utiliza bonul valoric WiFi4EU pentru a finanța parțial un proiect cu o valoare mai mare; prin urmare, orice echipamente și costuri de instalare care depășesc cuantumul bonului valoric s-ar încadra în sfera contractului încheiat între societatea de instalare a rețelei Wi-Fi și autoritatea locală.

Care este bugetul alocat inițiativei WiFi4EU?

Bugetul total al inițiativei WiFi4EU este de 120 de milioane EUR.

Câte bonuri vor fi acordate în fiecare campanie de depunere de cereri?

În prima campanie se vor acorda 1 000 de bonuri. Următoarele patru campanii vor avea un număr mai mare de bonuri disponibile.