Eveniment

16 persoane au decedat și alte 57 au fost rănite grav, în ultimele 8 luni, în accidente rutiere produse pe șoselele din Bistrița-Năsăud. Poliția face apel la șoferi să respecte legislația rutieră

 -  - 


Un număr de 16 persoane au decedat și alte 57 au fost grav rănite, în ultimele 8 luni, în accidente rutiere produse pe șoselele din Bistrița-Năsăud, arată o statistică dată publicității de Inspectoratul Județean de Poliție Județean. Oamenii legii fac apel la conducătorii auto să respecte legislația rutieră atunci când conduc pe drumurile publice, contribuind astfel la reducerea tragediilor de pe șosele. 

În perioada 1 ianuarie – 30 august 2022, la nivel judeţului Bistriţa-Năsăud, au fost înregistrate 364 de accidente, soldate cu decesul a 16 persoane şi rănirea gravă a altor 57. Comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2021, au fost înregistrate cu 3 mai multe accidente (+0,82%), cu 2 mai multe persoane decedate (+12,5%) şi cu 7 mai multe persoane rănite grav (+12,2%)”, arată statistica IPJ Bistrița-Năsăud.

 

Potrivit Poliției, cauzele producerii accidentelor rutiere sunt multiple.

”Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost abaterile bicicliştilor (17,5%), fiind înregistrate 64 de accidente, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor 7, viteza neadaptată la condiţiile de drum (14,2%), fiind înregistrate 52 de accidente, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor 9. De asemenea, printre principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave sunt şi neacordarea proprităţii de trecere a vehiculelor (10,7%), rezultând 39 de accidente, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor 6, nerespectarea distanţei între vehicule(7,4%), fiind înregistrate 27 de accidente, soldate cu decesul şi rănirea gravă a unei persoane şi alte preocupări de natură a distrage atenţia(6,3%), fiind înregistrate 23 de accidente, soldate cu decesul a unei persoane şi rănirea gravă a altor 5. Accidentele produse pe fondul primelor cinci cauze reprezintă 56,1% din totalul accidentelor rutiere grave. Totodată, cele cinci cauze menţionate anterior au generat 31,2% din totalul deceselor”, mai arată IPJ Bistrița-Năsăud.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere, polițiștii din Bistrița-Năsăud au fost desfăşurat, în perioada ianuarie – august 2022, aproape 500 de acţiuni în trafic, fiind aplicate mai bine de 16.000 de sancțiuni.

”Astfel, pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, au fost aplicate 16.766 de sancţiuni, dintre care 140 pentru indisciplina pietonilor, 3.757 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 34 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 979 pentru indisciplina bicicliştilor, 49 pentru neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor şi 22 pentru indisciplina conducătorilor de trotinete”, se mai arată în statistica Poliției.

De asemenea, în intervalul menționat, au fost reţinute 1.283 de permise de conducere, dintre care 773 pentru nerespectarea regimului legal de viteză (714 pentru depăşirea cu mai mult de 50 km/h şi 59 pentru depăşirea cu mai mult de 70 km/h), 199 pentru consumul de alcool (contravenţie), 34 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor şi 49 pentru neacordare prioritate de trecere vehiculelor.

Totodată, au fost reţinute 19 permise de conducere pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului şi 276 pentru efectuarea unor depăşiri neregulamentare.

La nivel judeţului Bistriţa-Năsăud, poliţiştii au retras și 1.550 de certificate de înmatriculare/înregistrare, dintre care 244 (15,7%) pentru deficienţe tehnice, iar restul de 1.306 pentru alte situaţii, fiind retrase şi 147 de plăcuţe de înmatriculare şi imobilizate 19 vehicule.

De asemenea, au fost constatate 349 de infracţiuni la regimul rutier, dintre care 85 reprezentând alcoolemie peste limita admisă, 56 sunt infracţiuni de conducere fără permis, 20 de fapte de conducere cu permis de conducere necorespunzător categoriei vehiculului, retras, anulat ori suspendat, 39 de infracţiuni de conducere sub influenţa unor substanţe psihoactive şi 149 de alte abateri.

Acţiunile poliţiştilor pentru siguranţa rutieră vor continua și în perioada următoare și oamenii legii fac apel la conducătorii auto să respecte legislația în domeniul rutier.

”Acţiunile poliţiştilor de la rutieră au drept scop prevenirea evenimentelor grave din trafic, iar respectarea regulilor de circulaţie de către toţi cetăţenii ar reduce semnificativ tragediile care se întâmplă în jurul nostru. Deşi statistica ne arată că numărul şi consecinţele accidentelor rutiere sunt în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile din ţară ne cutremură de fiecare dată. De aceea, facem un apel la toţi participanţii la trafic să circule cu respectarea legii – doar aşa putem să fim cu toţii în siguranţă”, este mesajul transmis de IPJ Bistrița-Năsăud.

155 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.