18 aprilie, data până la care va fi depusă cererea de finanțare în vederea modernizării Unității de Primiri Urgențe

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Spitalul Județean de Urgență Bistrița se pregătesc pentru a depune cererea de finanțare în vederea obținerii de fonduri europene pentru modernizarea și extinderea Unității de Primiri Urgențe (UPU). Investiția totală se ridică la suma de 12,2 milioane de lei cu tot cu TVA.

Actuala clădire în care funcționează UPU nu îndeplineşte condiţiile necesare unei funcţionări optime, motiv pentru care toate lucrările de reabilitare, modernizare, extindere și dotări vor fi realizate pentru îndeplinirea cerinţelor impuse de specificul activităţii instituţiei.

Potrivit studiului de fezabilitate pentru acest obiectiv, recent aprobat de Consiliuli Județean Bistrița-Năsăud, noua Unitate de Primiri Urgențe va avea parte de tehnică medicală, dotări de ultimă generație și o suprafață totală de 1.300 de metri pătrați (față de 350 mp cât are acum).

În urma lucrărilor de reabilitare, modernizare, extindere și dotare propuse se va asigura o locaţie potrivită din punct de vedere al funcţionalităţii şi dotării, realizându-se:

  • ridicarea nivelului calitativ al actului medical prin modernizarea și dotarea Unității de Primiri Urgențe;
  • scăderea timpului necesar pentru diagnosticare și tratament ca urmare a dotării și instrumentării la standarde europene;
  • asigurarea unui spațiu adecvat pentru a satisface volumul pacienților de urgență ca urmare a extinderii;
  • colaborarea directă cu serviciul de internări și crearea de legături rapide cu blocul operator, serviciul de terapie intensivă, serviciile roentgen diagnostic, laboratorul de analize medicale, etc;
  • dezvoltarea unei infrastructuri moderne de sănătate cu posibilitatea de dezvoltare a unor proiecte de cercetare în domeniu prin dotările care se vor achiziţiona prin proiectul propus;
  • o modificare benefică a indicatorilor de performanță ai managementului spitalului, dintre care putem menționa cel al infecțiilor nosocomiale. Prin utilizarea unor materiale de calitate, modernizarea echipamentelor și dotărilor și crearea unui mediu mai steril de lucru, rata acestor infecții va scădea. Astfel, prezentul proiect va aduce o contribuție și la realizarea obiectivului spitalului referitor la îmbunătățirea indicatorilor de performanță.

Această investiţie va oferi condiţii optime pentru ridicarea nivelului calitativ al actului medical. De asemenea va contribui la scăderea timpului necesar pentru diagnosticare și tratament, ca urmare a dotării și instrumentării la standarde europene. Existența unui spațiu adecvat pentru a satisface volumul pacienților de urgență este critică pentru funcționarea adecvată a UPU-SMURD având în vedere că unitatea de primiri urgențe este o structura unică, cu personal propriu, destinată primirii, triajului clinic, investigațiilor, diagnosticului și tratamentului urgențelor critice și necritice sosite cu mijloace de transport ale serviciului de ambulanță sau cu alte mijloace de transport.

Totodată, dotările care se vor achiziţiona prin proiectul propus vor permite dezvoltarea unei infrastructuri moderne de sănătate care să permită furnizarea tuturor serviciilor medicale de urgență necesare la nivelul Spitalului Județean.