18 dosare penale privind fapte de corupție, analizate de ofițerii anticorupție din Bistrița-Năsăud anul trecut

Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud a prezentat un raport al activității pe anul 2019, din datele transmise reieșind că anul trecut ofițerii anticorupție din Bistrița-Năsăud au efectuat cercetări în 18 dosare penale. 10 inculpați au fost cercetați pentru fapte precum luare de mită, dare de mită ori alte infracțiuni de corupție.  

În ceea ce privește activitatea de combatere a corupției, precizăm că în cursul anului 2019, la nivelul serviciului au fost înregistrate un număr de 18 lucrări penale”, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud.

În aceste dosare au fost vizate infracțiuni precum luare de mită (13), dare de mită (1), trafic de influență (1) sau alte infracțiuni de corupție (3).

De asemenea, în 7 dosare penale în care ofițerii serviciului au efectuat activități procedurale în baza delegării procurorului, urmărirea penală s-a finalizat prin emiterea rechizitorului (3 cazuri) și încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției (4 cazuri). În cele 7 dosare penale amintite, au fost cercetați un număr de 10 inculpați, pentru următoarele infracțiuni: luare de mită – 1, dare de mită – 1, infracțiuni prevăzute la Legea 78/2000 – 4 sau alte infracțiuni – 4”, se mai arată în același document.

Totodată, pe parcursul anului trecut, ofițerii anticorupție din Bistrița-Năsăud au organizat 3 acțiuni de prindere în flagrant, ocazie cu care au fost dispuse două măsuri preventive față de doi suspecți, o măsură de reținere pentru 24 de ore și una de control judicar pentru o perioadă de 60 de zile.

De asemenea, în anul 2019, Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud a organizat și peste 50 de activităţi de instruire și de informare a personalului din cadrul structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne, la care au participat 956 lucrători, cărora le-au fost prezentate riscurile și consecințele săvârșirii unor infracțiuni de corupție.

Acțiuni preventive și de combatere a faptelor de corupție au fost organizate și în unitățile de învățământ, dar și în instituțiile publice din Bistrița-Năsăud.

Cum pot fi sesizate faptele de corupție?

Pentru a semnala fapte de corupție săvârșite de angajații Ministerului Afacerilor Interne, Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud pune la dispoziția cetățenilor următoarele modalități de contact:

  • sistemul telefonic gratuit Call Center anticorupție 0800.806.806;
  • adresele de e-mail petitii.dga@mai.gov.ro și bistrița.dga@mai.gov.ro;
  • numărul de telefon 0263/203.107;
  • sediul serviciului din municipiul Bistrița Piața Petru Rareș, nr.1, etaj 3. în incinta Instituției Prefectului.