18 pacienți ai Secției de Medicină Internă de la SJU Bistrița au fost depistați cu COVID-19

 -  -  12164


Un nou focar de COVID-19 a fost raportat în județul Bistrița-Năsăud, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică (DSP), dr. Anca Andrițoiu, un număr de 18 pacienți internați pe Secția de Medicină Internă a unității medicale au fost depistați cu infecții cu noul coronavirus.

DSP Bistrița-Năsăud a început o anchetă epidemiologică, atât la nivelul unității medicale, cât și la familiile pacienților testați pozitiv. Pacienții depistați pozitiv care au prezentat simptome au fost mutați în Secția de Boli Infecțioase, în vreme ce pacienții asimptomatici au fost externați.

Colegii mei sunt încă de dimineață acolo (n.r. – la Spitalul Județean de Urgență Bistrița). Pacienții care sunt simptomatici au fost transferați în Secția de Boli Infecțioase, în vreme ce asimptomaticii care au dorit au fost externați, dar cu măsură suplimentară de izolare la domiciliu. Ceilalți pacienți sunt izolați pe secție. Contacții direcți au fost puși și ei în saloane separate, complet izolați de ceilalți. Spitalul are două aripi și atunci în partea dreaptă sunt cei cu probleme și în partea stângă s-au luat toate măsurile necesare și s-a făcut dezinfecție pentru a se asigura funcționarea pe partea de non-COVID-19. Contacții au fost puși în saloane separate pentru că trebuie retestați. La fel se va întâmpla și cu cei care sunt incerți. Și aceștia vor fi retestați”, a declarat dr. Anca Andrițoiu.

Și o parte dintre angajații Secției de Medicină Internă au fost testați, dar niciunul nu a avut rezultat pozitiv.

În ceea ce privește personalul, cei care nu sunt vaccinați și care nu au trecut prin boală au fost testați cu toții și sunt negativi, iar cei care au cel puțin 10 zile de la rapel sau sunt în cele 90 de zile de când au fost pozitivi și nu au simptome nu au mai fost testați”, a completat dr. Anca Andrițoiu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Florin Lazăr, a precizat că 10 din cei 18 pacienți depistați pozitiv au fost mutați pe Secția de Boli Infecțioase și alți 8, care erau asimptomatici, au fost lăsați la domiciliu, dar în carantină.

În ceea ce privește modul în care a izbucnit focarul, la nivelul SJU Bistrița există mai multe ipoteze.

Deocamdată ancheta epidemiologică este în desfășurare. Cert este că au fost cazuri de pacienți care, deși au fost testați negativ la internare, au dezvoltat simptome specifice COVID-19 la scurt timp după internare. Una dintre ipoteze este că ei se aflau într-o fereastră epidemiologică scurtă, cum spun specialiștii, în care ar fi putut să fie infectați și totuși testul să iasă negativ. În momentul în care unii pacienți au început să dezvolte simptome, s-a luat decizia de a îi testa pe toți cei internați pe Secția de Medicină Internă. Astfel, 18 au ieșit pozitiv”, a declarat Florin Lazăr.

Acesta este cel de-al doilea focar de COVID-19 depistat în această săptămână la nivelul municipiului Bistrița, după cel depistat în rândul deținuților de la Penitenciarul Bistrița.

La data de 19 martie, incidența cazurilor de COVID-19 în municipiul Bistrița a ajuns la 3,27 la mia de locuitori, în vreme ce în județ aceasta este de 1,73 la mia de locuitori.

1 notes
1289 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *