20 de dosare penale privind fapte de corupție, analizate anul trecut de ofițerii anticorupție din Bistrița-Năsăud

Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud a prezentat un raport al activității pe anul 2020, din datele transmise reieșind că anul trecut ofițerii anticorupție din Bistrița-Năsăud au efectuat cercetări în 25 dosare penale. Dintre acestea, 20 au vizat infracțiuni de corupție.

”În ceea ce privește activitatea de combatere a corupției, precizăm că în cursul anului 2020, la nivelul serviciului au fost înregistrate un număr de 25 lucrări penale, din care 20 pentru infracțiuni de corupție și 5 pentru alte infracțiuni”, se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud.

Potrivit raportului de activitate, în trei dosare penale în care ofițerii anticorupție au efectuat cercetări, urmărirea penală s-a finalizat prin emiterea rechizitorului. În alte opt dosare penale analizate de Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, unitățile de parchet au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 13 inculpați, din care șapte inculpați cercetați pentru pentru comiterea unor infracțiuni de corupție și șase inculpați pentru săvârșirea altor fapte de natură penală.

În ceea ce privește apartenența instituțională, trei dintre inculpați sunt cadre ale Ministerului Afacerilor Interne, toţi cu funcție de execuție (un ofiţer de poliţie, un agent de poliție – ordine publică şi un subofiţer de jandarmi).

Totodată, pe parcursul anului trecut, ofițerii anticorupție din Bistrița-Năsăud au organizat au organizat șase acţiuni de prindere în flagrant, ocazie cu care au fost prinse în flagrant un număr de șase persoane, dintre care:

  • pentru luare de mită – doi  funcționari publici ( un ofiţer şi un agent de poliţie);
  • dare de mită – trei cazuri (persoane fără calitate specială)
  • trafic de influență – un caz (persoană fără calitate specială)

Față de cele șase persoane au fost dispuse măsuri preventive.

De asemenea, în anul 2020, Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud a organizat și peste 29 de activităţi de instruire și de informare a personalului din cadrul structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne, la care au participat 351 de lucrători, cărora le-au fost prezentate riscurile și consecințele săvârșirii unor infracțiuni de corupție.

Cum pot fi sesizate faptele de corupție?

Persoanele care doresc să sesizeze fapte de corupție săvârșite de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, o pot face apelând gratuit Call Center anticorupție 0800.806.806, sau nr. de telefon fix al serviciului 0263/203.107.

De asemenea, ofițerii anticorpuție pot fi sesizați la adresele de e-mail petitii.dga@mai.gov.ro și bistrița.dga@mai.gov.ro, iar cetățenii care doresc să se prezinte pentru audiențe, sediul instituției este situat în Piața Petru Rareș, nr.1, etaj 3 (în incinta Instituției Prefectului), municipiul Bistrița.