20 de medici de familie din Bistrița-Năsăud, monitorizați de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate; unul a fost sancționat

N4431

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud a dispus monitorizarea unui număr de 20 de medici de familie din județ, vizate fiind raportările pentru care au solicitat deconturi în ultimele trei luni, a anunțat directorul general al instituției, Vilhelm Szekely, în ședința Colegiului Prefectural din luna noiembrie.

Vizavi de activitatea medicilor de familie, precizez că sunt 20 de medici de familie monitorizaţi. 14 au fost monitorizaţi în septembrie – octombrie pentru factura depusă pentru luna august, alți 14 monitorizaţi în octombrie –noiembrie pentru factura depusă pentru luna septembrie. Din cei 14 medici monitorizați pentru luna septembrie, 8 au fost monitorizaţi şi pentru luna august. Alți şase sunt noi”, a spus Vilhelm Szekely.

Întrebat pentru ce anume sunt monitorizați medicii de familie, sursa citată a răspuns că i-au atras atenția anumite sume de bani pe care medicii de familie solicitau să le fie decontate. Pentru că în privința unor sume a avut suspiciuni, directorul CJAS Bistrița-Năsăud a afirmat că a solicitat un control operativ pentru a vedea dacă se confirmă sau nu datele raportate de medicii de familie. În unele situații datele au fost confirmate, motiv pentru care au fost efectuate plățile, în vreme ce în alte situații nu s-au confirmat și au fost luate măsuri.

Ce s-a întâmplat? În 20 septembrie mi s-au prezentat facturile la bun de plată. Ei, atunci când parcurgi borderoul care ți se prezintă, ajungi la anumiți medici de familie. Când vezi o anumită sumă și dai capul pe spate, atunci am spus ”Stop joc!” și am început să verific borderourile. Am selectat 14 medici de familie și i-am întrebat pe subalternii mei dacă sunt monitorizate aceste sume de pe facturi și mi s-a spus că nu. Atunci am solicitat informaţii de la Compartimentul IT, de la Direcţia Relaţii Contractuale, am suprapus nişte baze de date, am prezentat serviciile pentru care mi s-au părut că era o suspiciune rezonabilă. Pentru a vedea dacă se confirmă sau nu datele raportate, am solicitat control operativ. Am spus medicilor că va veni un control operativ la cabinet și va verifica activitatea dumneavoastră. (…) Nu i-am acuzat de nimic, doar de niște raportări eronate. Eu nu folosesc termenii de legal sau nelegal pentru că e treaba instanței să facă acest lucru”, a explicat directorul general al CAS BN.

Întrebat ce sume i-au atras atenția, directorul CJAS Bistrița-Năsăud a dat exemplu solicitarea de plată a sumei de 42.000 lei pentru activitatea desfășurată la cabinetul unui medic de familie.

”Mie mi s-a părut mare această sumă. Atunci am început să verific ce s-a întâmplat la cabinet. (…) Așa am constatat că unii medici raportează numărul maxim de consultaţii admis de normele în vigoare, respectiv cinci consultaţii/oră, 25 de consultații/zi, 22 zile/lună. Dar îți pui întrebarea: cineva iese, cineva intră în cabinet, se aduce fișa, se pierd niște minute. Noi plătim activitatea de 5,6,7 ore a unui medic. De aici a plecat monitorizarea”, a explicat Vilhelm Szekely.

Până în prezent, a fost finalizat controlul în cazul a șapte medici de familie pentru luna august, iar pentru luna septembrie li s-a transmis medicilor de familie adresă de refuzare la plată a unor sume. În această situație, medicii au posibilitatea să conteste decizia CJAS Bistrița-Năsăud în termen de 10 zile. Din 14 medici de familie controlați pentru luna septembrie, doar şase au depus contestații.

În plus, un medic de familie care a fost controlat pentru activitatea din ultimii trei ani s-a ales cu o sancțiune contractuală în sumă de 1.872 lei pe motiv că nu a descărcat în fişa medicală a pacientului reţetele simple prescrise acestuia.