200 de centre comunitare integrate vor fi deschise, în următorii 3 ani, în România

În următorii 3 ani, în România vor fi deschise 200 de centre comunitare integrate, care îi vor ajuta, în special, pe cei din mediul rural, acolo unde accesul la serviciile medicale este limitat sau lipsește în totalitate, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

”Specialiștii Ministerului Sănătății au elaborat deja Manual Centrelor Comunitare Integrate, acesta fiind un prim obiectiv atins pentru atragerea fondurilor din PNRR. Ne dorim ca și cei 47% din românii care trăiesc în comunitățile mici să aibă parte de îngrijire medicală de specialitate, iar aceste centre, care vor fi dezvoltate prin Programul Național de Redresare și Reziliență, reprezintă cea mai bună soluție. În țara noastră există aproximativ 949 de comunități din mediul rural considerate vulnerabile, iar acești oameni vor avea posibilitatea, prin aceste centre, să discute cu specialiștii despre problemele lor de sănătate, să găsească soluții pentru intervenții urgente și să fie monitorizați și sprijiniți atât timp cât este nevoie. În prezent, prin proiectele derulate de Ministerul Sănătății și ONG-uri, în România avem 1.822 de asistenți medicali comunitari, din care peste 88% reprezintă personal plătit din bugetul de stat și 463 de mediatori sanitari, 96% din ei fiind plătiți din bugetul statului”, a declarat Andrei Baciu.

Sursa citată mai precizează că în aceste 200 de centre comunitare integrate, alături de asistentul medical comunitar și asistentul social, pot fi angrenați și alți specialiști, în funcție de problemele și nevoile persoanelor din comunitățile vulnerabile.

Aici discutăm despre medici de familie, medici specialiști, rezidenți, psihologi sau consilieri școlari. Serviciile medicale vor putea fi accesate de aceste persoane, indiferent dacă sunt sau nu asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Odată cu dezvoltarea rețelei de asistență medicală comunitară vom putea acționa mai mult în ceea ce privește prevenția medicală, atât de importantă pentru locuitorii din mediul rural”, a mai precizat Baciu.