Ultimele noutati

FOTO: Ministrul Doina Pană a participat la conferința “The Ocean and Human Health” de la Lisabona

Ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana-Doina Pană, a participat, în perioada 7 – 8 septembrie, la Conferința Internațională ”The Ocean and Human Health”. Reuniunea a avut loc la Lisabona, în Portugalia și a fost organizată în contextul discuțiilor privind guvernanța oceanică și promovarea, la nivel global, a utilizării durabile și responsabile a resurselor marine. Dezbaterile prevăzute în agendă  s-au purtat pe teme precum Oceanul și sănătatea umană: provocări și soluțiiÎmbunătățirea sănătății umane și a creșterii economice: economia albastră cu impact pozitiv asupra sănătății umane.

Într-un comunicat remis presei, Ministerul Apelor și Pădurilor precizează că “principalul obiectiv al organizatorilor l-a constituit asigurarea unei platforme de dezbateri la nivel politic, vizând îmbunătățirea cooperării între state, organizații internaționale și alți actori relevanți, în scopul identificării unor măsuri concrete de acțiune menite să contribuie la soluționarea provocărilor cu care se confruntă acest sector”.

WhatsApp-Image-2017-09-08-at-13.05.58-1În intervenția sa, prima după deschiderea oficială a reuniunii ministeriale, Adriana – Doina Pană, Ministrul Apelor și Pădurilor, a declarat că ”Oceanele, mările și zonele de coastă reprezintă o componentă esențială a ecosistemului global și un element esențial al dezvoltării durabile. De asemenea, ele au un rol important în ceea ce privește securitatea alimentară și sănătatea umană. Din aceste motive, obligația noastră este de a opri degradarea oceanelor și a mărilor și de a face din protecția mediului marin o prioritate-cheie a politicilor noastre.

Doina Pană a mai punctat nevoia imediată de intervenție, la nivelul politicilor de stat, întrucât ”ne confruntăm cu schimbări periculoase în climatul nostru, schimbări care sunt cauzate în principal de activitatea umană, de poluarea pe care oamenii o produc, în special pe uscat.” Dacă dorim să lăsăm oceanele și mările generațiilor următoare, așa cum le-am moștenit și noi, se impun de urgență măsuri concrete.”

WhatsApp-Image-2017-09-08-at-13.05.58De asemenea, ministrul a subliniat faptul că ”România acordă o mare importanță acțiunilor de protecție a mediului marin și, totodată, asupra reducerii poluării provenite din surse terestre, precum și a celei provenite din largul mării, dar și prin promovarea pescuitului durabil. Scopul acestor acțiuni este conservarea ecosistemelor marine, pentru a asigura dezvoltarea durabilă a zonelor marine și de coastă.
Caricatură

Ziar de Bistrita