Amendă de 7.250 lei pentru lipsa marcajelor rutiere de pe DN 17!

Drumul Național 17, pe tronsonul Bistriţa – limită judeţ Cluj, este în continuare fără marcaje rutiere, cu toate că pe această șosea s-au executat lucrări. Mai exact s-au turnat două noi straturi de îmbrăcăminți asfaltice, lucrări care anul trecut au fost efectuate și pe tronsonul Bistrița – Piatra Fântânele.

Nici măcar marcajele rutiere de culoare galbenă nu sunt aplicate, astfel că pentru prevenirea unor evenimente rutiere nedorite, polițiștii i-au pus în vedere executantului lucrării să respecte prevederile legale şi să aplice în regim de urgenţă marcajele rutiere temporare de culoare galbenă prevăzute în documentaţia pentru executarea lucrărilor şi în conformitate cu avizul eliberat în acest sens.

De asemenea, poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud au sancţionat contravenţional, cu amendă în valoare de 7.250 lei, conform art. 105 din OUG 195/2002, firma care execută lucrările pe DN 17, pe tronsonul Bistriţa – limită judeţ Cluj.

Alexandru Slavita, șeful Secţiei Bistriţa a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, a explicat pentru Ziar de Bistrița că ”în contractul cu compania Viarom București, care a efectuat lucrări pe DN 17, nu erau prevăzute și lucrări de realizare a marcajelor rutiere, doar că în documentația pe care firma a depus-o la Poliție se preciza că vor fi executate acele marcaje provizorii de siguranță, de culoare galbenă. Astfel, cei de la Poliție au aplicat amenda firmei Viarom”.

Din această săptămână încep lucrările de aplicare a marcajelor rutiere pe DN 17

În ceea ce privește marcajul rutier de pe DN 17, Slavita spune că în curând vor fi demarate acțiunile de executare a acestora. ”Săptămâna trecută s-a semnat un contract subsecvent al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri București, că noi încă nu avem contract regional. Deci firma care lucrează acolo, la Regionala București o să trimită un echipaj și înspre noi. Chiar din această săptămână o să vină să facem marcajele axiale până în Bistrița, vorbim de marcajele rutiere normale, de culoare albă. Deja s-a anunțat unde vor fi depozitate materialele, la Districtul Beclean, deci cred că de săptămâna aceasta se începe executarea marcajelor” a mai precizat Slavita. 

Lipsa marcajelor rutiere de pe DN 17 a fost dezbătută în nenumărate rânduri de autoritățile locale. Prefectura Bistrița-Năsăud a semnalat această situație inclusiv la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și chiar secretarului de stat Raed Arafat, motivând că este o situație de maximă urgență întrucât lipsa marcajelor poate duce la producerea unor grave accidente rutiere.

În plus, Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud va continua verificările și în această săptămână și ar putea aplica noi sancțiuni în cazul în care nu se efectuează măcar acele marcaje de siguranță.

Comisarul șef Mihai Ovidiu Lupșa din cadrul IPJ B-N a precizat că ”în baza memoriului tehnic, persoana juridică în cauză desfășoară activitățile pe Drumul Național până la data de 1 noiembrie. Normal aveau obligația să marcheze provizoriu cu acele marcaje galbene tot tronosul de drum. Nu și-a respectat obligația din memoriul tehnic avizat și a fost sancționat. Sancțiunea a fost aplicată săptămâna trecută. Noi săptămâna aceasta o să verificăm și în situația în care nu își respectă obligația din memoriul tehnic îl vom sancționa din nou”.

FOTO: arhivă