VIDEO: MITING în fața Inspectoratului! Vor ȘCOALĂ în Nepos și sunt pregătiți să-i aducă acasă pe toți tinerii plecați cu părinții, în Spania, Italia, Anglia! E nevoie de 300 de elevi ca școala să NU piardă personalitatea juridică!

 -  -  11170


Aproximativ 50 de persoane din Nepos au protestat în fața Inspectoratului Școlar Județean, nemulțumiți de faptul că școala din localitate ar putea pierde dreptul de personalitate juridică (să rămână fără director și contabilitate). Oamenii au rămas afară sub paza jandarmilor, iar pastorul Marcel Buta împreună cu o delegație a fost la discuții cu Inspectorul Școlar General.  Vineri, neposenii au protestat în fața Prefecturii, iar în ultimele zile părinții nu și-au lăsat copiii la școală, nemulțumiți de acest aspect.

 

n2

n8

 

 

 

 

 

 

Fără DIRECTOR și CONTABILĂ: asta înseamnă pierderea personalității juridice a școlii din Nepos!

Conform Ordinului de Ministru nr 5777/2016, începând cu data de 1 septembrie 2017 școala respectivă ar urma să NU mai dețină personalitate juridică. Vezi AICI Ordinul de ministru pivind rețeaua școlară 2016 – 2017! Dacă școala din Nepos își va pierde personalitatea juridică NU vor apărea probleme majore: clasele, numărul de posturi și catedrele rămân aceleași, dar NU va mai avea buget propriu și contabilitate.

art. 25 din Ordinul de ministru nr. 5777/2016, privind rețeaua de școlarizare:  În vederea organizării rețelei școlare locale, autoritățile administrației locale întocmesc un proiect al rețelei școlare care se transmite Inspectoratului Școlar Județean în vederea emiterii avizului conform. Solicitarea de emitere a avizului conform este însoțită de proiectul de rețea școlară și de un raport argumentativ privind structura rețelei școlare propusă să funcționeze în anul școlar următor.

“Unitățile de învățământ preuniversitar ale căror efective scad sub cele prevăzute de art.19 (1) din Legea Educației (300 de școlari în cazul de față) și care NU intră sub excepțiile prevăzute de lege, își pierd personalitatea juridică și în mod obligatoriu, se reorganizează”.

Planul neposenilor: să adune date din străinătate ca să facă dovada că există 300 de școlari pentru următorul an !

Conform legii, e nevoie de minim 300 de școlari pentru ca unitatea să funcționeze cu personalitate juridică. Părinții nemulțumiți au depus o petiție în baza căreia Instituția Prefectului să poată face o analiză completă a situației. Neposenii  NU vor ca școala din localitate să piardă directorul și susțin că la calcul ar trebui să intre și ante-preșcolarii (copiii de la creșă) ! Planul B: să adune date din străinătate cu elevii care s-ar putea întoarce să studieze acasă. Astfel s-ar ajunge la numărul impus de școlari și unitatea de învățământ și-ar putea păstra personalitatea juridică în următorul an școlar.

 

Marcel Bota: – Fără o înscriere minimă a 300 de copii NU există o altă variantă de a funcționa cu personalitatea juridică. Vom încerca să demarăm proceduri ca sa trecem toți neposenii în tabelele astea.

Reporter:  – Copiii vor merge la școală?

n3Marcel Bota: – Nădăjduim. Așa mi se pare normal, e final de semestru, trebuie încheiate medii. Plus de asta NU cred că o zi în plus ar rezolva problema. Așa mi se pare potrivit, dar NU le putem comanda părinților. Faptul că azi Nu a mers la școală au hotărât părinții, ca o formă de protest!”

După depunerea memoriului la Inspectoratul Școlar Județean, părerile erau împărțite: o parte din oameni erau de acord să-și trimită copiii la școală, în timp ce câțiva doreau ca elevii să rămână acasă în continuare!

Vezi AICI raportul cu numărul de elevi pe localități în anul școlar 2015-2016!

Discriminare sau NU?

Nimigea ungurească funcționează cu director, dar cazurile minoritare fac excepție de la regulă. În cazul nostru ni se impun tot felul de reguli. Păi, în cazul ăsta nu sunt eu ca majoritar, discriminat? a declarat unul din protestatari.

In cazul unitatilor de nivel gimnazial sau liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale, singulare in municipiu, oras sau comuna, se acorda personalitate juridica, indiferent de efectivul de elevi – Art. 45 Legea educației naționale. (Legea nr. 1/2011). Legea educației naționale

Cel mai vehement protestatar consideră că este o răzbunare a sistemului, deoarece în Nepos PSD-ul NU a câștigat niciodată alegerile locale. Crede că acesta este un prim pas și după ce se va ua personalitate juridică,  treptat urmează desființarea ciclului gimnazial a școlii din Nepos.

Locuitorii din Nepos sunt hotărâți să lupte pentru ca școala din localitate să NU piardă personalitatea juridică în următorul an școlar. În acest sens, ei vor întocmi un tabel cu TOȚI școlarii din localitate (chiar dacă momentan sunt plecați în străinătate), sperând că astfel vor putea păstra personalitatea juridică pentru unitatea de învățământ.

 

n4

n7

 

 

 

1 notes
295 views
bookmark icon

One thought on “VIDEO: MITING în fața Inspectoratului! Vor ȘCOALĂ în Nepos și sunt pregătiți să-i aducă acasă pe toți tinerii plecați cu părinții, în Spania, Italia, Anglia! E nevoie de 300 de elevi ca școala să NU piardă personalitatea juridică!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *