Ziua Culturii Naționale, marcată de Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud printr-o expoziție

 -  -  1


Pentru a marca Ziua Culturii Naţionale, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud vă invită luni, 15 ianuarie, de la ora 15:00 la vernisajul expoziţiei ”În căutarea fericirii”, semnată Andreea Rus. Evenimentul se va desfăşura la Casa Argintarului, din strada Dornei, nr.5.

”Într-un fel sau altul cu toţii suntem în căutarea fericirii. Vârsta, educaţia, contexte de tot felul, istorice, sociale, ne aduc cu faţa spre fericire, visând la aceasta şi atingând-o, din când în când, sau măcar trăind cu iluzia acesteia. Grădina Edenului pare să se îndepărteze de noi din ce în ce mai mult şi să facă loc în contemporaneitate unor stări în care mulţi îşi pierd speranţa sau caută ‘mici fericiri” la tot pasul. Situaţia în care un om ‘se simte implicat, angajat”, poate deveni o cale spre fericire”, afirmă Andreea Rus.

Potrivit istoricului de artă dr. Ana Maria Negoiţă, ”expoziţia aduce în discuţie diferite forme ale fericirii aşa cum aceasta poate fi percepută de fiecare spectator. De fapt elementul principal, în mod paradoxal, nu sunt imaginile ci procesul pe care fiecare lucrare îl deschide. Lucrarea reprezintă un început de drum, de călătorie către camera interioară unde locuieşte fericirea. Spectatorul împreună cu artista fac simultan, de fiecare dată, această călătorie spre Edenul interior. Dacă aş da o cheie de citire a expoziţiei mi-aş imagina fiecare spectator asemenea unui Narcis, obsedat de propria imagine a paradisului, de procesul personal de căutare a fericirii care îşi vede chipul reflectat în lucrare. Distorisionante, idealizate, reale, imaginative, supra sau subdimensionate toate aceste ipostaze/ chipuri pe care lucrarea le reflectă sunt stadii ale fericirii noastre interioare”.

Andreea Rus este artist plastic, absolvent al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, secţia pictură şi doctor în arte plastice şi decorative din 2010.

A reprezentat România la diverse expoziţii internaţionale de pictură, bienale, trienale şi festivaluri de artă din Italia, Polonia, Republica Moldova, Malta, Ungaria, Slovacia, India etc.

A deschis peste 20 de expoziţii personale de pictură în ţară şi in afara ţării şi a participat la peste 90 de expoziţii colective. În palmaresul artistei se regăsesc numeroase premii pentru pictură obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale.

0 notes
158 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.