Ultimele noutati

50 de sindicaliști bistrițeni afiliați Federației Sanitas vor participa la un miting organizat la București

Federația Sanitas din România va organiza joi, 19 octombrie, în București, un miting la care vor participa sindicaliști din întreaga țară. Chiar și județul Bistrița-Năsăud va fi reprezentat la București, circa 50 de sindicaliști Sanitas fiind pregătiți să ia parte la acțiune.

Președintele Sindicatului Județean Sanitas Bistrița-Năsăud, Viorel Vițelariu, a declarat pentru Ziar de Bistrița că ”vom participa și noi la mitingul de la București cu 50 de sindicaliști Sanitas. Vom pleca cu autocarul din Bistrița și vom trece pe la Năsăud și Beclean, de unde îi vom lua și pe colegii din aceste orașe care vor să vină la miting”.

Sindicaliștii solicită eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaților, acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului tehnic și administrativ. De asemenea, pe lista de revendicări se numără și aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018 și renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creșterii salariale de 25% prevăzută în lege. O altă revendicare este legată de acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.

Sindicaliștii susțin că aceste solicitări au fost prezentate în repetate rânduri miniștrilor de resort și altor reprezentanți ai instituțiilor administrației publice centrale, însă fără niciun rezultat. În aceste condiții, Federația Sanitas consideră că ultima soluție rămasă este declanșarea acțiunilor de protest, motiv pentru care va fi organizat mitingul de la București.

În plus, în aceste zile au loc negocierile pentru semnarea contractului colectiv de muncă la nivelul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, iar sindicatul Județean Sanitas organizează discuții pe această temă. La discuții este așteptat să participe chiar și vicepreședintele Federației Sanitas, Mircea Ciocan. ”Va efectua vizite la spitalele din Beclean și Năsăud, după care va vizita și spitalul din Bistrița, unde va lua parte și la discuțiile privind negocierile pentru semnarea contractului cadru. Vicepreședintele Mircea Ciocan dorește să afle doleanțele membrilor de sindicat din județul nostru” a mai precizat Viorel Vițelariu.

În județul Bistrița-Năsaud există circa 1.200 de sindicaliști afiliați Federației Sanitas.
Caricatură

Ziar de Bistrita