De astăzi, actul sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de modificare a Codului penal care prevede că orice act sexual comis de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se va considera viol şi se va pedepsi cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, cu excepţia cazului în care diferenţa de vârstă între făptuitor şi victimă nu depăşeşte cinci ani.

Proiectul a fost adoptat cu 267 voturi ”pentru” şi 6 abţineri.

Unul dintre susținătorii acestei inițiative a fost și deputatul PSD Daniel Suciu, care a afirmat că a votat acest proiect mai ales în calitate de tată.

A vorbit mai mult tatăl decât deputatul atunci când am susținut proiectul de lege prin care agresorii sexuali vor fi pedepsiți pe măsura gravității faptelor comise, mai ales când victime sunt copii cu vârsta de sub 16 ani. Într-o societate în care un adult este liber pentru că cineva l-a achitat motivând că un copil de 11 sau 12 ani a consimțit un act sexual, trebuia intervenit și menționat clar infracțiunea: viol. Și asta am făcut!”, a transmis deputatul Daniel Suciu.

Proiectul adoptat de Camera Deputaților modifică şi completează Legea nr.286/2009 şi Legea nr.135/2010 în scopul de a ridica vârsta consimţământului sexual şi de a incrimna distinct infracţiunea de viol săvârşită asupra unui minor, cea de agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor şi infracţiunea referitoare la determinarea sau înlesnirea întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, cu forme agravante şi pedepse proporţionale. Proiectul prevede înlăturarea imprescriptibilităţii infracţiunii de pornografie infantilă.

De asemenea, întreţinerea oricărui act de natură sexuală cu un minor care practică prostituţia se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, faţă de 3 luni – la 2 ani cât este în prezent.

Actul normativ mai prevede că pedeapsa este de închisoare de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi în cazul violului asupra unui minor care a împlinit vârsta de 16 ani.

Proiectul de lege poate fi consultat integral AICI.

Check Also

Lorand Toth (USR): Prin măsurile fiscal-bugetare anunțate, Guvernul PSD și PNL nu face altceva decât să dea în toți care lucrează în privat

Președintele USR Bistrița-Năsăud, Lorand Toth, anunță că formațiunea politică din care face parte va sesiza …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.