A fost trimis în judecată după ce ar fi încercat să ofere mită unui polițist

Nu doar cetățenii sunt cei care pot să reclame faptele de corupție, ci și oamenii legii pot depune denunțuri cu privire la faptul că unii cetățeni încearcă să le ”cumpere tăcerea”. Pentru că ar fi recurs la o astfel de variantă, un bistrițean este acum trimis în judecată. 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a trimis în judecată, în luna februarie, un bărbat care a săvârșit infracțiunea de dare de mită.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului, ”A.M. i-a oferit, la data de 12 octombrie 2018, unui agent de poliție o sumă de bani cu scopul de a-l determina pe acesta să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu și să nu-l sancționeze contravențional pentru încălcarea normelor prevăzute de legislația în vigoare privind circulația pe drumurile publice”.

Polițistul a formulat un denunț cu privire la această faptă, iar în acest caz au început cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Acestea s-au finalizat, iar luna trecută bărbatul a fost trimis în judecată. Magistrații se vor pronunța în continuare în acest caz.

Ultimele date statistice de la nivel național arată că din ce în ce mai mulți angajați ai MAI refuză să primească mită pentru a nu își îndeplini atribuțiile de serviciu.

Potrivit raportului de activitate al Direcției Generale Anticorupție pe anul trecut, la nivel național, încercările cetăţenilor de a oferi mită funcţionarilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi respinse de aceştia au crescut cu peste 33% în 2018 faţă de anul 2017. „Referitor la tipologia faptelor de corupţie, în funcţie de numărul de suspecţi înregistrat în anul 2018, se poate observa creşterea cu peste 33% a infracţiunilor de dare de mită, fapte săvârşite de cetăţeni şi respinse de funcţionarii MAI”, se arată în bilanţ.

Cele mai multe dări de mită înregistrate la DGA în 2018 sunt din partea unor persoane care au comis contravenții sau infracțiuni în domeniul rutier.

FOTO: arhivă